REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Medicul rus care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi după otrăvire a murit „subit“

Medicul rus care l-a tratat pe Aleksei Navalnîi după otrăvire a murit „subit“

Replica API 6 februarie 2021 | 00:10 1518

Medicul-şef adjunct al spitalului din Rusia unde a fost tratat disidentul Aleksei Navalnîi după otrăvire a decedat "subit", la vârsta de 55 de ani, transmit CNN şi dpa, citate de Agerpres.

Aleksei Navalnîi

Decesul doctorului Serghei Maksimişin a fost anunţat joi printr-un comunicat de spitalul de urgenţă din Omsk, unde Navalnîi a primit îngrijiri în august anul trecut. Unitatea medicală nu precizează cauza morţii.

Potrivit dpa, medicul lucra la spitalul de urgenţă din Omsk de 28 de ani.

Navalnîi a fost internat în spitalul unde Maksimişin răspundea de anestezie şi reanimare în 20 august 2020, după ce i s-a făcut rău într-un avion cu care se întorcea din Siberia la Moscova. Aeronava a aterizat de urgenţă la Omsk, iar cel mai cunoscut opozant al Kremlinului a fost primit în secţia de intoxicaţii acute. Medicii ruşi i-au indus coma şi ulterior l-au transferat la Berlin, unde analizele au arătat că fusese otrăvit cu agent neurotoxic Noviciok, un produs dezvoltat în perioada sovietică.

Serghei Maksimişin

După cinci luni de tratament şi recuperare, Navalnîi s-a întors în ianuarie la Moscova, unde a fost arestat imediat. Disidentul a fost condamnat ulterior la trei ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată în urma unei condamnări anterioare cu suspendare. Sentinţa a provocat indignare în Occident şi critici din partea mai multor ţări şi a Uniunii Europene, respinse însă de Rusia.

Maksimişin nu a fost printre cei care au dat declaraţii presei despre caz, dar a fost răspunzător de tratamentul în cadrul căruia lui Navalnîi i-a fost indusă deliberat coma, a precizat Leonid Volkov, şeful organizaţiei opozantului. Medicul "ştia mai multe ca oricine despre starea lui Aleksei, aşa că nu pot exclude o acţiune ilegală", a adăugat el, recunoscând însă că " sistemul sanitar din Rusia este foarte prost şi nu e neobişnuit ca doctori de vârsta lui să moară subit".

"Mă îndoiesc că va avea loc vreo anchetă privind decesul", a spus Volkov.

În timpul epidemiei de COVID-19 au murit mai mulţi membri ai personalului medical din prima linie, inclusiv unii care acţionaseră ca avertizori publici, reaminteşte CNN, care nu a reuşit însă să găsească vreo dovadă de nereguli.

În legătură cu otrăvirea lui Navalnîi, televiziunea a realizat în decembrie anul trecut, împreună cu site-ul de jurnalism de investigaţie Bellingcat, o anchetă care a implicat serviciul rus de securitate FSB. Navalnîi acuză deschis şi direct FSB şi pe preşedintele Vladimir Putin şi a reuşit să inducă în eroare un agent secret, care a dezvăluit că neurotoxina Noviciok a fost aplicată pe lenjeria de corp a opozantului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
uite ca rusii au un covid mai selectiv,se duce glont la tinta,la noi degeaba l-am blestemat pe arahat si pe cap de vitel la vaccinare au murit cu totul altii,un doctor,o asistenta,un profesor,sau ma rog de astia a macanit media asta a hotilor si talharilor
1
1
HEIL HITLER
6
0
toate mortile sunt subite
6
0
ucigasului putin e normal sa mori de novicioc. Ca se gaseste pe toate ulitele.
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218