REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

MEEMA: Vacanţele cumpărate în zonele grav afectate de coronavirus pot fi anulate. Sumele plătite vor fi recuperate integral

MEEMA: Vacanţele cumpărate în zonele grav afectate de coronavirus pot fi anulate. Sumele plătite vor fi recuperate integral

Replica API 27 februarie 2020 | 00:00 399

Persoanele care au încheiat contracte cu agenţiile de turism şi urmau să se deplaseze în zonele grav afectate de coronavirus din China, respectiv provincia Wuhan, dar şi în alte oraşe precum Beijing, Shanghai şi Shenzhen, şi în nordul Italiei au posibilitatea să îşi recupereze integral sumele plătite, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare, potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri (MEEMA).

"Din punct de vedere legal, persoanele care şi-au cumpărat vacanţe şi doresc să le anuleze, în cazul unor circumstanţe inevitabile şi extraordinare, au posibilitatea să îşi recupereze integral sumele plătite către operatorii de turism, însă nu pot beneficia de despăgubiri suplimentare. Conform art. 13, alin. (3) din Ordonanţa nr. 2/2018 privind comercializarea pachetelor de servicii de călătorie, 'Prin excepţie de la alin. (1), călătorul are dreptul să înceteze contractul privind pachetul de servicii de călătorie înainte de începerea executării pachetului, fără a plăti vreo penalitate de încetare în cazul unor circumstanţe inevitabile şi extraordinare care se produc la locul de destinaţie sau în vecinătatea imediată a acestuia şi care afectează în mod semnificativ executarea pachetului sau care afectează semnificativ transportul pasagerilor la destinaţie", se menţionează în comunicat, potrivit Agerpres.

Astfel, reprezentanţii MEEMA precizează că prin circumstanţe inevitabile şi extraordinare se înţelege "o situaţie care nu poate fi controlată de partea care invocă o astfel de situaţie şi ale cărei consecinţe nu ar fi putut fi prevăzute şi evitate chiar dacă s-ar fi luat toate măsurile rezonabile".

"În toate cazurile în care există contracte care reglementează raporturile dintre agenţii de turism şi călători, acestea trebuie respectate şi numai în cazul celor care urmau să se deplaseze în zonele grav afectate din China, respectiv provincia Wuhan, dar şi în alte oraşe precum Beijing, Shanghai şi Shenzhen, cât şi în nordul Italiei, să se poarte discuţii cu operatorii economici din turism pentru a găsi cele mai bune soluţii pentru consumatori", se menţionează în comunicat.

În data de 25 februarie 2020, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Eduardt Cozminschi, a avut o întâlnire cu Emil-Răzvan Pîrjol, secretar de stat în Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Direcţia Generală Turism, Nicolae Demetriade, preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi Paul Silviu Anghel, director general ANPC.

"Având în vedere extinderea epidemiei de coronavirus, s-au discutat viitorii paşi care trebuie urmaţi pentru eventualele sesizări şi reclamaţii din partea consumatorilor. Se recomandă tuturor turiştilor să trateze cu calm această situaţie, să respecte măsurile de prevenire recomandate de autorităţile sanitare şi să-şi continue planurile de călătorie în zonele în care companiile aeriene operează normal", se precizează în comunicat.

Reprezentanţii MEEMA susţin că, la momentul actual, în România nu există niciun caz confirmat de infecţie cu virusul COVID-19 (coronavirus).

"Pentru prevenire este indicat să se evite contactul cu persoanele care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute. Spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt acţiuni decisive pentru a preveni infecţia şi nu luaţi medicamente antivirale şi antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanţi pe bază de clor sau alcool şi utilizaţi masca de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave. Nu în ultimul rând, sunaţi la 112 dacă aveţi simptome respiratorii acute (tuse, febră, dureri de gât, scurtarea respiraţiei) sau v-aţi întors din China sau din zonele în carantina din Europa de cel puţin 14 zile. Totodată, le recomandăm cetăţenilor să se informeze permanent de pe canalele oficiale ale Ministerului Sănătăţii, Ministerul de Externe, Ministerul Afacerilor Interne şi Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă", se precizează în comunicat.

Noul virus a provocat deja moartea a peste 2.600 de persoane, majoritatea în China, şi s-a răspândit în alte circa 30 de ţări. Numărul de cazuri confirmate a ajuns la 80.147. Cea mai mare focar din Europa se află în Italia, cu aproximativ 260 de cazuri de coronavirus.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu iteleg de ce si le anuleaza ca doar siteul asta e plin de viteji si specialisti care posteaza si spun ca e o simpla raceala!!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102