REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mega-dosar la Constanţa! Indivizii care au ŢEPUIT şi bătut oamenii chiar în casele lor sunt ROMI cu PALATE!

Mega-dosar la Constanţa! Indivizii care au ŢEPUIT şi bătut oamenii chiar în casele lor sunt ROMI cu PALATE!

Replica API 15 decembrie 2016 | 15:53 1319

Printre ei şi femeia graţiată de Băsescu!

Printre ei şi femeia graţiată de Băsescu!

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa au finalizat cercetările într-un mega-dosar, fiind vorba despre o grupare infracţională care acţiona prin metoda „Pomană” sau „Împrietenire”. Este vorba de peste 60 de fapte infracţionale, între care săvârşite şi în Constanţa, unele chiar cu violenţă. Mai exact, este vorba de 31 de indivizi, care se îmbrăcau în haine de doliu şi, sub pretextul că voiau să dea alimente de pomană, intrau în casele oamenilor şi furau. Precizăm că printre inculpaţi se află şi o femeie, Garofiţa Mocanu, pe care preşedintele Traian Băsescu a graţiat-o în 2014. Graţierea a venit ca urmare a presiunii publice şi mediatice, impresionate de faptul că femeia furase ca să aibă cu ce să-şi hrănească copiii, după cum susţinea ea, iar pentru fapta sa fusese condamnată la 3 ani de închisoare. În realitate, potrivit informaţiilor noastre, infractorii sunt de etnie romă şi au adevărate palate!

Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, la data de 14.12.2016, au dispus trimiterea in judecata a inculpaţilor Andrei Petra, Andrei Aurelia, Mocanu Lăcrămioara, Gheorghe Florica, Mocanu Garofiţa, Mocanu Strugurel, Ştefan Cadolar, Mihai Marian, Ilie Walter-Ionuţ, Mocanu Vasilica, Gheorghe Luminiţa, Mecic Speranţa, Nuţu Ion-Daniel, Mocanu Pardalian, Culea Lucian Zorro, Ştefan Silver, Mihalache Gheorghe-Viorel, Mecic Remus, Stan Mircea-Lucian, Mecic Ghiocel, Mecic Prinţu, Ştefan Vasile, Mecic Adrian, Gheorghe Eugenia, Mustafa Liliana, Andrei Sanda, Culea Irina, Teodorescu Cristina-Victoriţa, Ştefan Argentina, Simion Garofiţa, Gheorghe Lovenţica şi Stan Elena Crenguţa, inculpaţii fiind domiciliaţi în oraşele Constanţa, Ploieşti, Câmpina şi Mizil, respectiv Călăraşi. Faţă de cei sus menţionaţi, la data de 21.09.2016, judecătorul a dispus luarea măsurii arestării preventive pentru 30 de zile, dar şi arestarea în lipsă a inculpaţilor Mihai Marian, Mustafa Liliana, Culea Lucian-Zoro, Mecic Speranţa, Gheorghe Florica, Mocanu Garofiţa, care se sustrăgeau urmăririi penale. În sarcina acestora s-a reţinut săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, tâlhărie, furt calificat, complicitate la furt calificat şi tentativă la infracţiunile de furt calificat, constând în aceea că în perioada mai-septembrie 2016, au acţionat în mod coordonat şi organizat săvârşind un număr de 68 de tâlhării şi furturi din locuinţe prin modul de operare „oferire de bunuri de pomană”.

Intrau peste oameni în case, sun pretextul că dădeau de pomană! În realitate au PALATE!

Aceştia abordau victimele infracţiunilor, de cele mai multe ori persoane vârstnice, trecute de 80 de ani şi, pretextând că oferă alimente cu titlu de pomană în memoria unei persoane decedate sau oferindu-se să cumpere bunuri uzate la preţuri avantajoase, le-au câştigat acestora încrederea şi au pătruns în locuinţele persoanelor vătămate, situate în 12 judeţe ale ţării, judeţele Constanţa, Galaţi, Vrancea, Giurgiu, Gorj, Vâlcea, Olt, Călăraşi, Argeş şi Prahova, Mehedinţi, Cluj precum şi în Bucureşti de unde au sustras sau au încercat să sustragă bijuterii din aur, bunuri de valoare şi importante sume de bani, folosind violenţa în cazul în care erau surprinşi de victime în timpul furtului.Valoarea totală a prejudiciului depăşeşte 500.000 euro. „Erau foarte bine organizaţi, foloseau disimulări atât de îmbrăcăminte cât şi fizice. Toţi umblau înmănuşati, schimbau foarte des telefoanele, maşinile, şi acţionau concomitent pe raza a 12 judeţe. Dacă se întâmpla ca unul dintre bătrâni să se prindă despre ce e vorba, recurgeau la violenţă ca să-şi ducă la capăt treaba. Au fost 68 de fapte probate, avem informaţii că ar fi mai multe, dar e vorba de anchete aflate în derulare. Am procedat la aducerea acestora simultan de pe raza judeţelor Mehedinţi, Brăila, Prahova şi Buzău, unde domiciliau ceea ce mă face să subliniez extraodinara implicare a lucrătorilor de Poliţie din cadrul IPJ Constanţa, fără de care nu s-ar fi putut face absolut nimic. A fost o operaţiune masivă!”, a declarat procurorul de caz, Teodor Niţă. De precizat este că rechizitoriul are nu mai puţin de 500 de pagini. În cauză au fost luate măsuri asigurătorii asupra a 11 imobile (case şi apartamente), 9 autoturisme şi 17 conturi bancare. Şi, chiar dacă una dintre inculpate, Garofiţa Mocanu, a fost graţiată în baza unor poveşti lacrimogene cu privire la un aşa-zis mod de trai greu, în realitate, toţi indvizii, ţigani, au palate!

„M-a trimis Geta de la 4…”. În timp ce spuneau „Tatăl Nostru”, un infractor fura tot!

Mai exact, aceştia intrau în scările de bloc, se uitau pe listele de întreţinere şi apoi sunau la uşile vârstnicilor de peste 70, 80 de ani. Spuneau că au fost trimişi de doamna Geta (spre exemplu), nume luat de pe listele mai sus menţionate, şi că vor să dea de pomană pentru unchiul decedat. Ofereau produse alimentare dar şi suma de 200 de lei. Numai că bancnota era de 500. „Daţi-ne restul ca să putem da de pomană şi la vecina de alături. De regulă, bătrânii picau în plasă. Se duceau, luau restul, luau bancnota de 500 şi cu ocazia asta vedeau unde sunt ţinuţi banii. Victima era pusă să zică o rugăciune de mulţumire împreună cu unul dintre participanţi şi, în timp ce spunea de 3 ori Tatăl Nostru, se colecta tot de prin casă de către cel de-al doilea participant”, a mai spus procurorul Teodor Niţă, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa.

Percheziții de amploare pe 13 decembrie! O individă arestată în Franța!

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Constanța – Biroul Investigații Criminale, cu sprijinul celor din cadrul Serviciilor pentru Acțiuni Speciale Constanța și Prahova, sub coordonarea procurorului învestit în cauză din cadrul Parchetului de Cercetările au continuat și, la data 13.12.2016, șase percheziţii domicilare, pe raza judeţului Prahova, în urma cărora a fost probată activitatea infracţională a încă trei membri ai grupului infracţional organizat, respectiv G. L., în vârstă de 23 ani, S.G., în vârstă de 33 ani şi S.E.C., în vârstă de 39 ani, în prezent arestată în Franța. În sarcina celor trei persoane, împreună cu ceilalţi 29 de membri ai grupului, au fost reţinute până în prezent 68 de furturi comise pe raza a 14 judeţe ale ţării şi în municipiul Bucureşti. Tânăra, în vârstă de 23 de ani a fost reţinută pe bază de ordonanță și pe 14.12.2016 a fost prezentată cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Amintim că la data de 20 septembrie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, au efectuat 22 de percheziţii domiciliare pe raza judeţelor Prahova şi Ilfov, la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunii de furt calificat. La acțiune au participat și luptători ai Serviciului de Intervenţie şi Acţiuni Speciale - Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, precum şi polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție judeţene Prahova şi Ilfov.

Liliana CHIRU

Video:

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dar erau tzigani boratzi, n-ai vazut?
0
0
Nu este normal ce face domnu prim procuror! Nu e normal sa arati cu degetu pe etnia rroma
0
4

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367