REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Meirelles, regizorul „The Two Popes“: Am făcut filmul pentru că sunt un mare admirator al papei Francisc

Meirelles, regizorul „The Two Popes“: Am făcut filmul pentru că sunt un mare admirator al papei Francisc

Replica API 11 octombrie 2019 | 00:00 308

Regizorul Fernando Meirelles, care se declară un admirator al papei Francisc, spune că noul său film, ''The Two Popes'', încearcă să descifreze personalitatea pontifului argentinian şi să surprindă totodată unele dintre slăbiciunile acestuia.

Pelicula ''The Two Popes'' are ca punct de pornire un eveniment real - anunţul făcut în 2013 de papa Benedict al XVI-lea prin care renunţa la pontificat, urmat de alegerea papei Francisc drept noul suveran pontif - şi imaginează conversaţiile care ar fi putut avea loc între cei doi înalţi prelaţi, notează Reuters.

"Am făcut filmul pentru că sunt un mare admirator al papei Francisc. Cred că este o voce foarte importantă astăzi în lume", a spus Meirelles luni, în cadrul Festivalul Internaţional de Film de la Londra (BFI).

"Vede planeta într-un mod unitar şi încearcă să construiască punţi în timp ce toată lumea ridică ziduri. Aşa că am decis să fac filmul ca să ajung să-l cunosc mai bine şi să sprijin chiar ceea ce acesta susţine", a adăugat cineastul.

"Este o viziune foarte sinceră. Arătăm greşelile pe care le-a făcut acum 30 de ani în Argentina. Dar la final, devine cineva pe care trebuie să-l susţinem", a spus cineastul brazilian.

Acţiunea peliculei, avându-i în distribuţie pe Anthony Hopkins, în rolul conservatorului papă Benedict, şi pe Jonathan Pryce, în rolul succesorului său cu vederi mai liberale, se petrece aproape în totalitate într-un decor care reconstituie Capela Sixtină, monumentul bogat ornamentat din Vatican.

"A fost un personaj interesant de interpretat, arătându-i defectele şi slăbiciunile, precum şi trăsăturile pozitive, dar şi ceea ce poate face un lider de care avem disperată nevoie în viaţa politică din prezent; cineva care să ne arate calea şi să ne îndrume cum putem trăi şi cum ne putem întoarce la vechile valori creştine", a spus Pryce.

"Dacă (papa Francisc) îl va vedea, sper că se va amuza. Sper că nu îl va înfuria. Şi sper că va înţelege că am încercat să redăm esenţa omului şi ceea ce acesta încearcă să facă", a spus Pryce.

Regizorul brazilian Fernando Meirelles este cunoscut pentru ''Cidade de Deus/City of God'' (2002), adaptarea unei roman de Paulo Lins. Pelicula a primit patru nominalizări la premiile Oscar, printre care şi la categoria ''cel mai bun regizor''.

"Nu ştiam nimic despre Vatican", a mărturisit Fernando Meirelles într-un interviu pentru site-ul screendaily.com. ''Nu eram foarte interesat de politica din sânul Bisericii. Sunt catolic, dar nu foarte devotat''.

Cu toate acestea, când producătorul Dan Lin i-a înmânat scenariul peliculei ''The Two Popes'', Meirelles a fost fermecat. Povestea transferului de putere pe fundalul scandalul Vatileaks, care a expus corupţia din sânul Bisericii, este pus în scenă asemenea unui duel între doi teologi de mare calibru, care împărtăşesc păreri diferite despre viitorul Bisericii. În cele din urmă, Benedict, de origine germană, o persoană rezervată, îşi dezvăluie intenţia de a face un gest fără precedent şi de a demisiona, sugerând că Bergoglio, sociabil şi progresist, ar fi cel mai potrivit pentru a prelua pontificatul.

Cei doi papi s-au întâlnit de trei ori înainte ca Bergoglio, care a avut un discurs critic faţă de mandatul lui Benedict înainte să ajungă să-l cunoască, să fie ales suveran pontif în 2013. "Bineînţeles că nu ştim ce şi-au spus'', a precizat Meirelles, care nu a vrut să facă un film prea cerebral, ''dar în asta constă genialitatea scenariului, întrucât toate replicile rostite în film sunt preluate din interviuri sau cărţi''.

Din film aflăm că lui Benedict, care a primit ulterior titlul de ''papă emerit'', iar acum trăieşte într-o mănăstire din perimetrul Vaticanului, îi place să urmărească un serial de televiziune austriac, ''Kommissar Rex'', şi să bea Fanta. Papa Francisc, pe de altă parte, apreciază mâncărurile bune şi este pasionat de fotbal.

Regizorul a mărturisit, pentru screendaily.com, că a fost o adevărată plăcere să lucreze cu Anthony Hopkins şi Jonathan Pryce, interpreţii celor doi papi. "S-au simţit bine unul în compania celuilalt - glumeau mereu, luau cina împreună", spune Meirelles. "Şi a fost un lucru util - urmăreşti filmul şi simţi că există o conexiune între ei. Cu astfel de actori, nu e nevoie de prea multe indicaţii regizorale, îi laşi pur şi simplu să-şi facă treaba".

Pelicula a fost turnată în Argentina şi Italia în 2017 şi 2018; Vaticanul nu a fost implicat în producţia filmului. Meirelles a colaborat cu consultanţi în teologie din Italia şi Argentina.

Papa Francisc a rămas o figură controversată în Argentina în contextul rolului său din timpul ''Războiul murdar'', în anii 1970, multe voci reproşându-i că nu a făcut suficient pentru a combate acţiunile juntei. Meirelles abordează pe larg acest subiect în ''The Two Popes'' dintr-o perspectivă imparţială.

Filmul, produs de Netflix, va fi lansat în cinematografele din Statele Unite la sfârşitul lunii noiembrie, iar pe platforma de streaming, în decembrie. Nu se ştie dacă va fi proiectat şi la Vatican. AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218