REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Meleşcanu, despre evenimentele din decembrie 1989: Am văzut în presa străină că au fost ciocniri între armată şi manifestanţi

Meleşcanu, despre evenimentele din decembrie 1989: Am văzut în presa străină că au fost ciocniri între armată şi manifestanţi

Replica API 23 ianuarie 2020 | 20:59 428

Teodor Meleşcanu

Preşedintele Senatului, Teodor Meleşcanu, a declarat miercuri că în decembrie 1989, când se afla la Viena, nu a primit niciun fel de informaţii din ţară în legătură cu evenimentele de la Timişoara şi a menţionat că a văzut în presa străină că au avut loc ciocniri între armată şi manifestanţi, soldate cu pierderi de vieţi omeneşti.

"La sfârşitul şedinţei respective (n.r. - la Viena), ambasadorul Elveţiei, care era şi preşedintele lucrărilor, a cerut oficial delegaţiei române informaţii în legătură cu situaţia de la Timişoara. Întrucât nu mai rămăsese nimeni în sală din delegaţia română decât eu, secretar I, am spus următoarele: Nu am primit niciun fel de informaţii din ţară în legătură cu evenimentele din Timişoara. Am văzut din presa străină că au avut loc ciocniri între armată şi manifestanţi, care s-au soldat cu pierderi de vieţi omeneşti. Am spus în final că, dacă aceste informaţii se confirmă, atunci cei care s-au făcut vinovaţi trebuie să-şi asume responsabilitatea", a precizat Meleşcanu.

El a adăugat că, la acea vreme, statul român nu avea capacitatea de a-i da "instrucţiuni sau informaţii".

"Vă asigur că în acele momente Ministerul de Externe şi administraţia din România erau într-o poziţie în care nu aveau capacitatea de a ne da nouă instrucţiuni sau informaţii", a afirmat Meleşcanu.

Teodor Meleşcanu a fost întrebat cum răspunde sesizării formulate de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) cu privire la modul în care a acţionat ca reprezentant al delegaţiei române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Românesc s-a sesizat din oficiu cu privire la modul în care Teodor Meleşcanu a acţionat ca reprezentant al delegaţiei române la reuniunile de la Viena din perioada 19-20 decembrie 1989.

Potrivit telegramelor diplomatice, Teodor Meleşcanu ar fi participat în calitate oficială la dezinformarea şi diversiunea exercitate de regimul totalitar comunist, menţionează reprezentanţii institutului, scrie AGERPRES.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai nea Mele...ai si drept la odihna ca altfel obosesti electoratul!Las o naibii de politica si bucurate de viata cat mai este,e doar un sfat!Lumea s-a saturat de cei cu randament nul,mai lasati si pe cei cu varsta medie si cu experienta
4
0
Spune ma MELE adevarul pe care oricum il stie toata lumea si anume ca tu nea Nelu si alti membri P.C.R. si securisti din"epoca de aur",dupa ce v-a cazut guvernul pe care il slujeati v-ati regrupat si ati furat revoluti cu formula FSN nu este partid politic deci noi nu urmarim puterea in Romania urmat de FSN este partid politic si gata.Ma papagalule orice politician dupa ce ii cade guvernul nu mai este la putere dar tu si restul nu ati fost politicieni ci comunisti condusi de unul instrit la MOSCOVA si sustinut de KGB,asta este tot.
6
0
Un securist ordinar, ce nu vrea sa plece de la putere.
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218