REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Meleşcanu, despre repatrierea românilor morţi în diaspora: ‘Nu au contribuit la buget, nu-i putem aduce înapoi’

Meleşcanu, despre repatrierea românilor morţi în diaspora: ‘Nu au contribuit la buget, nu-i putem aduce înapoi’

Replica API 14 mai 2018 | 00:00 382

Problema repatrierii românilor decedaţi în diaspora nu este de ieri-de azi, ci de ani buni. Potrivit estimărilor, cifrele oficiale anuale indică în jur de 2.500 de decese în rândul românilor de peste graniţele ţării, însă cifra reală este mult mai mare, iar statul român nu prevede acordarea vreunui ajutor în acest sens, fără o contribuţie prealabilă la buget.

„În ultimii ani s-a înregistrat o medie anuală de circa 2.500 decese ale cetățenilor români în străinătate. Aceste date nu reflectă însă cifra reală a deceselor cetățenilor români survenite în străinătate, întrucât, în numeroase cazuri, defuncții sunt înhumați ori incinerați în străinătate, iar familiile acestora nu solicită înscrierea certificatelor de deces străine în registrele de stare civilă române, sau sunt repatriați și înhumați în România pe baza certificatelor de deces străine (ceea ce legislația în vigoare admite), iar în absența unor proceduri succesorale derulate în țară, familiile nu mai solicită certificate de deces românești”, sunt cuvintele ministrului de Externe, Theodor Meleșcanu, la interpelarea deputatului de Botoşani - Costel Lupașcu, pe tema „Cum sprijină Ministerul de Extene repatrierea miilor de români decedați în străinătate în fiecare an”.

Potrivit acestuia, sute de români pleacă anual să muncească în afara ţării, iar mulţi dintre ei îşi pierd viaţa, în jur de 2.500 pe an, dacă ne luăm după declaraţia ministrului de Externe. Întrucât ei pleacă la muncă în străinătate denotă faptul că nu o fac din plăcere, ci din necesitate, ceea ce înseamnă că familia rămasă acasă nu dispune de mijloace necesare să suporte costurile de repatriere, care ajung până la 6000 de euro, o sumă „teribilă” pentru posibilităţile românilor.

Din acest motiv, multe corpuri neînsufleţite ale românilor decedaţi stau chiar şi câte jumătate de an în congelatoarele din Anglia, Spania, Franţa sau Italia, până când rudele strâng suma de bani necesară pentru a-şi aduce mortul acasă. După cum preciza şi ministrul, din aceleaşi motive financiare alte familii nici nu îşi mai aduc morţii acasă. Consulatele şi ambasadele României oferă doar sfaturi și asistență gratuită, nimic altceva.

Întrebat cu ce ajută statul familiile românilor decedaţi, în vederea repatrierii corpurilor, Teodor Meleșcanu atrage atenția că s-ar crea o discriminare față de cetățenii din țară: „De ce să li se plătească românilor din străinătate transportul corpului, dacă pe de o parte nu contribuie la bugetul public, iar pe de altă parte câștigă și mai mult”.

„Prestarea ajutoarelor sociale se fundamentează pe contribuţia directă la bugetul public al asigurărilor sociale. Prin alocarea unor fonduri publice în scopul avut în vedere se poate ajunge la situaţii inechitabile în raport cu cetățenii români domiciliaţi în țară, situaţii ce încalcă principiul solidarității sociale. Astfel, cetățenii români care locuiesc în țară nu beneficiază de sprijin financiar din partea statului pentru transporturi funerare în interiorul teritoriului României, deși contribuie nemijlocit la bugetul public al asigurărilor sociale.

În schimb, cetățenii români din străinătate ar urma să beneficieze de finanţare din fonduri publice pentru aceleași categorii de servicii funerare, fără a fi, de regulă, contribuabili la bugetul de stat și cu toate că, în general, realizează venituri superioare nivelului mediu al veniturilor personale familiale din România”.

Concluzie: dacă eşti în afara ţării nu ai voie să mori; necazul cade umerii rudelor, iar statul nu îi ajută cu nimic. În schimb, anumite „organisme” stau cu ochii pe banii românilor din afară care ajung la rudele din ţară, mai ceva ca pe butelie şi caută tot felul de metode de a mai stoarce ceva şi de amai născoci câte o taxă.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum e posibil dupa atatia ani lucrati in romania sa spuneti ca nu am contribuit la fondul de stat ,????
0
0
Nu inteleg eu si restul romanilor, cum dracu de specimene ca tine jegosule ati ajuns la conducerea tari si de ce inca mai stai acolo cand vezi cand de prost si ineficient esti
0
0
Domnule Melescanu, iti doresc sa iei foc pe ma ta cand pleci in urmatorul concediu!
0
0
Nu-i intereseaza de noi din Diaspora in viata....dara cand moare unu .
0
0
D-l Melescanu , acesti oameni din strainatate , sunt acolo din cauza voastra, a politicienilor , NU UITATI ! Nimeni nu a plecat din tara , lasandu-si copii cu lacrimi pe obraji , case , familii , de bine ce le era. Daca erati ROMANI cu adevarat nu vindeati tara si populatia Occidentului. Noi trebuia sa muncim in tara , pe specializarile noastre . Noi inca mai speram , ca vor veni alti politicieni la guvernare , politicieni cu coloana vertebrala , SPERANTA MOARE ULTIMA.
1
1
Care Frau de caractere nepermise????
3
0
Dar sa furi banii din bugetul de stat si sa fugi in Occident se poate?!! Nici nu am cuvinte sa va clasific.....
4
0
NU SUNT BANI PTR A AJUTA O FAMILE INDOLIATA SA-SI ADUCA ACASA PERS DECEDATA DAE CE IN FIECARE ZI SE INTAMPLA RUSINE S-AU FURAT MULTI BANI SI BUNURI SI INCEPETI SA JUSTIFICATI LIPSA BANILOR FURATI FACAND NISTE AFIRMATI ABSURDE VEZI CA TOTUL SE PLATESTE DE LEGEA DIVINA NU VETI SCAPA NICI UNUL INCEPAND CU ILIESCU PE RAND !!!!!
2
0
NU VA ESTE RUSINE NEMERNICILOR SA AFIRMATI ASA ABERATIE, VOI NE-ATI DETERMINAT SA PLECAM LA MUNCA IN STRAINATATE SA NU NE MOARA COPII ACASA DE FOAME DIN CAUZA HOTIEI VOASTRE , IN HAITA. NU VA ESTE RUSINE , CREDETI CA TOTI SUNTEM HOTI CA VOI, RUSINE CELOR CE SE UMILESC PTR UN MIC SI O BERE- LA PUSCARIE PE VIATA, PTR INALTA TRADARE
10
0
FOARTE CORECT !!!
9
7
sa tina ciocu mic,e doar un mercenar care distruge si omoara oameni,pe cand zidarul construieste,renoveaza adica face un bine zonei unde merge la munca,sa nu mai amintim de latura morala a problemei cand tu mergi in tara altuia ca forta de opresiune,nefiind DELOC problema ta.sa reducem la absurd,daca tie-ti vine un strain sa-ti faca ordine in casa,cum il privesti?apoi e cu ochii peste tot respectivul doar sa te fure?
3
2
soldatul il trimite statul ca sa lupte in razboaiele altora.Ati terminat de rezolvat problemele Romaniei si v-ati apucat sa rezolvati razboaiele altora. Mai boule acel zidar, sau care altcareva, daca a plecat din tara, a plecat pt ca aici sunt probleme, ca daca nu erau probleme statea in Romania.N-ati avut decenta sa rezolvati problemele Romaniei astfel ca oamenii sa nu fie nevoiti sa plece din tara, macar sa aveti decenta sa-i aduceti morti inapoi.
7
1
Pe acel soldat l-a trimis Statul Roman in misiunea respectiva si de aceea este platit de Stat si implicit transformat in erou... Dar un zidar -pur exemplu- care pleaca din tara, o face pentru ca asta vrea el; ca sa castige mai multi bani. Daca trimite banii in tara sau ii cheltuie acolo este fix prblema lui, insa nu contribuie cu nimic la buget. Asa cum a plecat pe banii lui, sa se si intoarca pe banii lui -viu sau mort-.
9
10
Un soldat analfabet care pleaca pentru bani, sa-si cumpere apartament la intoarcere - eu cunosc unul care a plecat a 2-a oara ca sa-si cumpere al 2-lea apartament - este transformat instant in erou national, dupa ce calca ca o balega pe un dispozitiv. Noi ii dam acelui soldat salariul, adica si contributia la pensie, si atunci, cu ce e mai de soi acel soldat fata de un alt analfabet plecat in Spania ?
5
13
Imi doresc ca Teodor Melescanu sa moara in chinuri si sa ma.duc la el la mormant si sa ma cac pe crucea lui.....care o sa fie de marmura...8000 eur.
11
7
Melescasnule,bai pula si oricare altul eroii neamului sunt din toat eregiunile tari,ei ,eroii chiar si-au dat viat pentru pamant sau idealuri!!1pROPAGHANDA ANTIROMANA DE AZI,E DE CACATM Melescnule,ai inca intelegatori
14
1
Pai jeg de om care esti, pana sa plece fraierul la munca in strainatate, nu am muncit ma in tara ta de kkt? Nu a contribuit la bugetul de stat? Sti ca sunt oameni care platesc luna de luna 800-1000 lei la sabatate si nu au fost o data in viata lor la spital? Unde sunt banii aia mai bulangiule?
15
3
Sint dezamagita de acest om--chiar rominul nastru nu merita sa-l aduca in tara nici mort?pai a plecat din tara asta de care melescanu tariceanu dragnea etc. V-ati batut joc
25
5
asta e parerea acestui laba trista de comunist jighimea ordinara. Deci trimiti o viata bani in tigania de tara condusa de aceste specimene si contribui la buget si ei se pisa pe tine. Fara banii trimisi de oamenii astia tara era falimentara de mult !!!
21
5
nu au contribuit la buget? daca ati fi creat locuri de munca nimeni nu pleca din Romania. Ei nu au contribuit la buget dar voi ati contribuit la plecarea lor fortata din Romania. Imi este scarba sa citesc ce a spus porcul asta
19
4
Mentalitate de om de stat. Multumim din inima partidului.
21
4
Da , dar daca este contribuabil in tara beneficiaza de ajutor de inmormantare si poate sa-si achite si transportul funerar in si intre localitati, asa ca ministre vorbesti pe dinafara.
12
3
Te n gat fe urecheat . tu unde ai contribuit ?
24
8
foarte bine,,,
14
11
nici membrii apr.Melescanu tu cum contribui la buget cu spatiile APR care nu sunt folosite?
16
3

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367