REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Meningita: cauze, simptome și tratament

Meningita: cauze, simptome și tratament

Replica API 23 mai 2020 | 00:00 1794

Meningita este o infecție care afectează membranele care învelesc creierul și măduva spinării, membrane care poartă denumirea de meninge. Meningita este de mai multe feluri, în funcție de cauza declanșatoare, cea bacteriană, de exemplu, este contagioasă și poate fi fatală, scrie doc.ro.

Cauze meningită

Meningita este, de regulă, cauzată de o infecție bacteriană sau virală, care apare în altă parte a corpului și se răspândește la meninge. Infecțiile de la nivelul urechilor, cele ale sinusurilor ori ale tractului respirator superior pot migra către meninge. Cauze mai rare care declanșează meningita sunt infecțiile fungice, sifilisul, tuberculoza, bolile autoimune și anumite tratamente medicamentoase.

Meningita bacteriană - acest tip de meningită este cauzat de o bacterie precum meningococul, pneumococul ori Listeria monocytogenes. În cele mai multe cazuri, meningita bacteriană apare atunci când bacteria migrează de la nivelul sinusurilor, urechilor ori tractului respirator, prin sânge, direct la creier.

Meningita bacteriană este cea mai gravă formă de meningită și necesită îngrijiri medicale de urgență. Dacă nu este tratată corespunzător, meningita poate provoca moartea în doar câteva ore ori poate cauza daune permanente creierului, precum și altor părți ale corpului.

Bacteria care cauzează meningită este contagioasă și se răspândește prin tuse sau strănut. Așadar, dacă intri în contact direct cu o persoană care suferă de meningită, este extrem de important să discuți cu un medic, care îți va explica tot ce trebuie să faci pentru a evita infecția.

Meningita virală - spre deosebire de cea bacteriană, meningita virală este mai des întâlnită, dar și mult mai puțin periculoasă. Aceasta poate fi declanșată de o serie de virusuri, dintre care unele care provoacă și diaree.

Persoanele care suferă de meningită virală se recuperează mult mai repede, de multe ori și fără un tratament medicamentos. În orice caz, pentru a evita pericolele, dacă observi simptome îngrijorătoare, ia legătura cu medicul tău, care îți va pune diagnosticul corect și îți va recomanda un tratament pe măsură. Meningita virală poate avea complicații serioase la bebelușii mai mici de o lună și la persoanele cu un sistem imunitar foarte slăbit.

Meningita fungică - acest tip de meningită este cel mai rar întâlnit și apare, în general, la persoanele cu un sistem imunitar extrem de slăbit precum bolnavii de SIDA ori suferinzii de cancer. Meningita fungică nu este contagioasă, ci apare în urma unei infecții fungice din altă parte a organismului, care urcă treptat, prin măduva osoasă, către creier.

Factori de risc pentru meningită

Cu toții suntem predispuși, în anumite condiții, la meningită, însă, potrivit specialiștilor, există persoane care prezintă risc crescut: copiii mai mici de 5 ani, adolescenții și tinerii cu vârste cuprinse între 16-25 ani, adulții de peste 55 de ani. Alți factori de risc sunt:

Lipsa vaccinărilor. Riscul crește pentru oricine nu a completat programul de vaccinare recomandat pentru copii sau pentru adulți.

Viața într-un cadru comunitar. Studenții care locuiesc în cămine, personalul bazelor militare și copiii din internate și unități de îngrijire a copilului prezintă un risc mai mare de meningită meningococică. Acest lucru are legătură probabil cu faptul că bacteria este transmisă pe calea respiratorie și se răspândește rapid în grupuri mari.

Sarcina. Sarcina crește riscul listeriozei - o infecție cauzată de bacteriile Listeria, care pot provoca și meningită. Listerioza crește riscul de avort și naștere prematură.

Sistem imunitar compromis. SIDA, alcoolismul, diabetul, utilizarea de medicamente imunosupresoare și alți factori care afectează sistemul imunitar cresc riscul de meningită al unei persoane.

Simptome meningită

Febră foarte mare

Rigiditatea gâtului

Durere de cap severă

Durere de cap acompaniată de greață și vărsături

Confuzie și dificultăți de concentrare

Somnolență

Sensibilitate la lumină

Pierderea apetitului și a senzației de sete

Iritații la nivelul pielii.

Simptome meningită la bebeluși

Febră mare

Plâns continuu

Apatie

Refuzul laptelui

O umflătură la nivelul fontanelei

Încordarea gâtului.

Imediat ce se observă aceste simptome, trebuie cerut ajutor de specialitate pentru stabilirea unui diagnostic și a unui tratament adecvat în timp util.

Tratament meningită

Tratamentul este prescris în funcție de cauza meningitei. Meningita bacteriană necesită internare de urgență și este tratată cu antibiotic pe cale intravenoasă. Antibioticul este ales în funcție de bacteria care a cauzat afecțiunea. Meningita virală nu este tratată cu printr-o terapie anume, ci se rezolvă de la sine în cel mult două săptămâni de la instalare. Meningita fungică este tratată cu agenți antifungici.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367