REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

"Meniul Salmonella" de la restaurantul Flacăra a îmbolnăvit 50 de turişti

"Meniul Salmonella" de la restaurantul Flacăra a îmbolnăvit 50 de turişti

Replica API 25 mai 2012 | 00:00 186

Focarul de toxiinfecţie alimentară ia amploare la Eforie Sud

Focarul de toxiinfecţie alimentară ia amploare la Eforie Sud

Alarmant! Alţi 29 de turişti sunt suspecţi de intoxicaţie cu Salmonella. Cauza: meniul restaurantului Flacăra din Eforie Sud, administrat, din câte se ştie, de soţia fostului vameş şi fost director în Port Eugen Bogatu, Codruţa Bogatu. Dacă iniţial prin mâinile specialiştilor constănţeni au trecut 21 de persoane, joi inspectorii sanitari anunţau că alţi 29 de turişti care au servit masa la restaurantul Flacăra din Eforie Sud prezentau simptome digestive - scaune apoase, colici abdominale, senzaţie de vomă, frisoane şi febră/subfebrilitate. Trei cazuri care prezentau sindrom de deshidratare severă au ajuns direct pe patul de spital, restul bolnavilor cu forme uşoare de boală, au refuzat internarea pe propria răspundere şi au primit tratament ambulatoriu după consultaţia de specialitate.

"Doi pacienţi au fost internaţi miercuri seara, iar un pacient s-a prezentat joi dimineaţa, însă vor să plece din spital, menţionând că vineri au de susţinut un examen", a declarat, pentru "Replica", dr. Stela Halichidis, managerul Spitalului de Boli Infecţioase. Menţionăm că unii bolnavi figurează în evidenţele Sanatoriului Balnear Vraja Mării din Eforie Sud, ca urmând tratamente şi proceduri de ameliorare a afecţiunilor reumatismale, iar alţii sunt cursanţi veniţi din Vrancea şi Galaţi la un seminar, dar erau cazaţi şi hrăniţi la unităţile turistice din aceeaşi localitate. Inspectorii sanitari au demarat o anchetă epidemiologică, dar sunt îngrijoraţi pentru starea de sănătate a bolnavilor. "Prin refuzul de a se interna la spital pot apărea complicaţii. Se poate ajunge la o toxiinfecţie generalizată, se pot deshidrata în mod sever din cauza scaunelor diareice", susţin medicii constănţeni. Conform acestora, alimentele posibil incriminate sunt: ciorbă de perişoare, ostropel cu piure, smântână, piept de pasăre, omletă, ciorbă de pui rădăuţeană, prăjitură cu frişcă, spaghete cu sos milaneze. Bolnavii sunt suspecţi de Salmonella, cel mai probabil provenită de la smântână sau prijiturile cu frişcă sau de la cei trei angajaţi ai restaurantului Flacăra depistaţi cu probleme digestive, însă se aşteaptă rezultatele de laborator care vor stabili cauza exactă a declanşării toxiinfecţiei alimentare. "Au fost întocmit liste cu toţi bolnavii şi urmează să se verifice dacă dintre cazurile noi figurează şi persoane care au fost analizate miercuri. Activitatea restaurantului este monitorizată de către DSP. La faţa locului nu s-au găsit nereguli, însă cei trei angajaţi care prezentau simptomatologie digestive au fost scoşi din blocul alimentar şi vor reveni la muncă cu acordul Medicinei Muncii sau cu acordul medicilor de familie. Aceştia urmează tratament fără să fie internaţi în spital. Bolnavii suspecţi de Salmonella s-ar putea să se fi îmbolnăvit de la mâncarea consumată, ori de la anagajaţii restaurantului, dar se aşteaptă rezultatele de laborator", susţin specialiştii Serviciului de Control în Sănătate Publică din cadrul DSP Constanţa. Inspectorii mai spun că în restaurant, începand din 24 mai a.c., ora 16.00, nu se mai serveşte mâncare gătită până la finalizarea investigaţiilor bacteriologice în laboratorul DSPJ Constanţa în scopul identificării prezenţei germenilor patogeni la personalul din blocul alimentar. Şi Direcţia Sanitar Veterinară a demarat o anchetă. "Miercuri s-au recoltat probe din materia primă, dar azi (joi -n.r.) s-a primit o nouă reclamaţie şi inspectorii s-au deplasat din nou în teren. Aşteptăm rezultatele de laborator", a declarat Romeu Lazăr, directorul DSV. Conform acestuia, reprezentanţii restaurantului riscă să plătescă o amendă de 40.000 de lei, numai dacă rezultatele de laborator vor confirma că turiştii s-au îmbolnăvit din cauza alimentelor preparate de angajaţii restaurantului. Menţionăm că acesta este primul caz de toxiinfecţie alimentară, înregistrat în acest an, la Constanţa.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108