REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.9° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
9.9° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Menstruația la vârste mici crește riscul de disconfortla menopauză

Menstruația la vârste mici crește riscul de disconfortla menopauză

Replica API 12 august 2020 | 00:00 874

Menstruația apărută timpuriu, mai devreme de vârsta de 11 ani, crește probabilitatea de a experimenta bufeuri în timpul menopauzei, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din Queensland (Australia), scrie doc.ro.

Menstruația precoce, asociată cu riscul de bufeuri la menopauză

Cercetătorii de la Școala de Sănătate Publică a Universității din Queensland au analizat datele de la peste 18.000 de femei de vârstă mijlocie din Marea Britanie, SUA și Australia, ca parte a unei colaborări internaționale.

Studiul a arătat că femeile la care menstruația a apărut la vârsta de 11 ani sau mai devreme aveau un risc cu 50% mai mare de a experimenta bufeuri și transpirații nocturne, cunoscute sub numele de simptome vasomotorii, la menopauză. Grupul a fost comparat cu un altul în care femeile au avut prima menstruație la vârsta de 14 ani sau mai mare.

Riscul femeilor la care primul ciclu menstrual a apărut mai devreme de 11 ani este să se confrunte și cu bufeuri, și cu transpirații nocturne. Menstruația precoce a fost asociată anterior și cu riscul de apariție a altor afecțiuni mai târziu în viață, inclusiv diabet de tip 2 și boli cardiovasculare.

Autorii studiului afirmă că obezitatea a jucat un rol semnificativ în aceste constatări. Femeile care au avut menstruație precoce și au fost supraponderale sau obeze la vârsta a doua au avut un risc de două ori mai mare de bufeuri frecvente și transpirații nocturne, în comparație cu femeile care au avut prima menstruație la vârsta de 14 ani și au avut o greutate normală.

Aceste descoperiri încurajează femeile care au avut prima menstruație la o vârstă foarte mică să aibă grijă sporită de sănătatea lor și, mai ales, să își gestioneze greutatea corporală la vârsta adultă și să ia suplimente cu acizi grași Omega 3 pentru a-și reduce simptomele neplăcute asociate cu menopauza.

Factorii de reproducere influențează riscul de boală cardiovasculară

Unele studii au arătat că menopauza timpurie ar putea fi asociată cu un risc crescut de boală cardiovasculară (BCV), în timp ce un istoric de avort poate fi asociat cu un risc crescut de boli coronariene; alte studii au descoperit o relație între nașterea unui copil mort și boala cardiovasculară. Cu toate acestea, alte investigații similare nu au reușit să găsească legături semnificative. Așadar, deși există dovezi crescânde ale faptului că factorii de reproducere joacă un rol în riscul de boală cardiovasculară, dimensiunea exactă a acestei relații nu este clară.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Oxford a încercat să afle care sunt acei factori de reproducere care cresc riscul de BCV, într-un un studiu² care a inclus mai mult de jumătate de milion de bărbați și femei sub vârsta de 69 de ani, recrutați din 2006 până în 2010. Persoanele care s-au înscris la studiu au completat chestionare care acopereau informații despre stilul de viață, istoricul medical și mediul în care trăiesc. Fiecare participant a dat, de asemenea, teste de sânge, urină și salivă.

În total, 267.440 de femei și 215.088 de bărbați au fost urmăriți până în martie 2016 sau până când au avut primul accident vascular cerebral (AVC) sau atac de cord. Niciunul nu a avut semne de BCV la începutul procesului. Dintre femei, 51% proveneau din cea mai influentă financiar treime din Marea Britanie, iar 60% dintre ele nu fumaseră niciodată. Vârsta lor medie a fost de 56 de ani la începutul studiului.

Alte informații demografice includeau faptul că vârsta medie la prima menstruație a fost de 13 ani, 85% dintre femei au rămas însărcinate la un moment dat, 44% au avut doi copii, vârsta medie la primul copil a fost de 26 de ani, 25% dintre ele au făcut un avort, iar 3% dintre femeile participante au născut un copil mort.

Înainte de analiză, au fost luați în considerare o serie de factori potențiali de influență. Pe parcursul a 7 ani de monitorizare, au fost peste 9.000 de cazuri de BCV (5.782 cazuri de boală coronariană și 3.489 cazuri de accident vascular cerebral). Dintre aceste cazuri, 34% au fost la femei.

Cercetătorii au descoperit astfel că femeile care au avut prima menstruație înainte de vârsta de 12 ani aveau un risc cu 10% mai mare de BCV în comparație cu cele care au avut primul ciclu menstrual la vârsta de 13 ani sau peste.

De asemenea, femeile care au trecut prin menopauză înainte de vârsta de 47 de ani au avut o creștere cu 33% a riscului de BCV. Riscul a fost deosebit de pronunțat pentru AVC, crescând la 42%. În mod similar, s-a constatat că avorturile sporesc riscul de apariție a bolilor cardiace - riscul crește cu 6% pentru fiecare avort spontan. Nașterea unui copil mort a crescut riscul de BCV cu 22% în general și cu 44% pentru AVC.

Femeile care au suferit o histerectomie aveau un risc cu 12% mai mare de BCV și o creștere cu 20% a riscului de boli de inimă. Dacă aceste femei au trecut și prin îndepărtarea ovarelor înainte de histerectomie, riscul lor de boală cardiovasculară a fost dublat.

Acest studiu a avut și limitări, precizează oamenii de știință. De exemplu, studiul a fost observațional, deci nu este posibil să se enunțe concluzii ferme în urma obținerii acestor rezultate. De asemenea, echipa de cercetare s-a bazat pe memoria participanților în ceea ce privește evenimente de reproducere, care, în unele cazuri, avuseseră loc cu foarte mulți ani înainte.

Cu toate acestea, deoarece studiul a implicat o dimensiune mare a eșantionului de participanți și adunarea de informații detaliate despre fiecare participant, rezultatele au totuși o importanță destul de mare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614