REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Menstruație întârziată: care sunt cauzele care duc la dereglări de acest tip, inclusiv la menopauză

Menstruație întârziată: care sunt cauzele care duc la dereglări de acest tip, inclusiv la menopauză

Replica API 14 octombrie 2020 | 00:00 1211

Aproape că nu exista femeie care să nu se fi confruntat cel puțin o data în viata cu întârzieri ale menstruației. Dacă acestea persistă, trebuie să iei în calcul o vizita urgentă la medic. Menstruația poate întârzia din varii motive, în afară de prezenta unei sarcini sau de premenopauză!

Ai slăbit prea mult

Dacă ai ținut vreo cură de slăbire drastică și cântarul ți-a devenit deja prieten, atunci trebuie să te gândești că poate greutatea ta a scăzut sub cea normală dacă te confrunți cu întârzieri ale menstruației.

Faci prea mult sport

Dacă te-ai hotărât să-ți depășești limitele și să bați record personal după record personal la jogging, bicicletă sau ridicarea greutăților, riști iar dereglări menstruale. Organismul este foarte sensibil la aceste situații și va încerca cu orice preț să împiedice instalarea unei sarcini în condiții de suprasolicitare. Practic, poate împiedică ovulația, secreția normală de estrogeni și, implicit, menstruația.

Eșți foarte stresată

Perioadele de stres major sunt foarte agresive pentru organism. Acestea “lucrează” la nivelul creierului, în hipotalamus, zona responsabilă și pentru reglarea mecanismelor hormonale. Odată perturbate, ele nu mai pot asigura menstruația regulată.

Iei anticoncepționale

Există anumite formule de pilule contraceptive care pot da întârzieri ale ciclului menstrual. La fel cum și renunțarea la pilule poate duce la întârzieri, dar acestea se reglează în timp.

Ai probleme de sănătate

Printre cele care afectează menstruația normală sunt problemele tiroidei și sindromul ovarelor polichistice. Glanda tiroidă, situată în zona gâtului, este cea care reglează metabolismul. Ea interacționează cu multe sisteme din corp, iar dacă ai de-a face cu un dezechilibru la nivelul acestei glande, fie că vorbim de hipotiroidism sau de hipertiroidism, mică glanda în formă de fluture poate să aibă implicații serioase asupra menstruației tale.

De aceea, indiferent de problemele de sănătate pe care le ai, tulburările de ciclu menstrual trebuie semnalate medicului, pentru a fi tratate în mod corect.

Sarcina, un motiv clar

Este posibil să fii însărcinată dacă ești activă sexual și dacă ai observat că ți-a întârziat menstruația. Sarcina este un motiv frecvent pentru care menstruația se oprește în mod neașteptat, iar uneori este posibil că ovulul să fie fecundat dacă metodele contraceptive pe care femeia le folosește au dat greș.

Nu uită că este posibil că menstruația ta să întârzie din alte motive, așa că e bine să aștepți câteva zile, pentru a vedea când revine la normal. Dacă totuși nu ai menstruație, poți face un test de sarcina, care să îți confirme dacă ești însărcinată.

Supraponderalitatea sau obezitatea

Faptul că o persoană este supraponderală sau obeză îi poate afecta ciclul menstrual, iar de aici și până la întârzierea menstruației nu mai este mult. Dacă ești supraponderală, corpul tău poate produce o cantitate excesivă de estrogen, unul dintre hormonii care reglează sistemul reproducător la femei. Excesul de estrogen îți poate influență numărul ciclurilor menstruale, cât de des le ai și poate cauza încetarea menstruației.

În cazul în care ai probleme cu greutatea și un indice de masă corporală (IMC) de peste 30, medicul îți poate recomandă să mergi la un nutriționist, mai ales că kilogramele în plus îți afectează menstruația.

Menopauză sau premenopauză

Vei începe să observi că menstruația întârzie pe măsură ce te apropii de menopauza. Asta deoarece nivelul de estrogen va începe să scadă odată cu înaintarea în vârstă, iar ovulația va deveni din ce în ce mai neregulată. După menopauză, menstruațiile vor înceta complet, însă în perioada de tranziție care precede menopauza (adică premenopauza), este posibil să ai menstruații neregulate.

Sindromul de ovare polichistice

Sunt situații când ovarele polichistice conțin un număr mare de foliculi inofensivi, care sunt săculeți subdezvoltați în care ovulele se dezvoltă.

Dacă suferi de sindromul ovarelor polichistice, acești săculeți nu pot de cele mai multe ori să elibereze un ovul, ceea ce înseamnă că ovulația nu are loc. Acest sindrom este responsabil de multe cazuri în care femeile nu mai au menstruație.

Dereglările hormonale

Unii hormoni, cum ar fi prolactina sau hormonii tiroidieni pot fi o cauza a faptului că, la unele femei, menstruația întârzie sau este absența.

Dacă un dezechilibru hormonal se dovedește a fi responsabil de menstruația întârziată sau de absența menstruației, el poate fi cu ușurință depistat prin intermediul unei analize de sânge. Bineînțeles, cauza dezechilibrelor hormonale trebuie să fie investigată de un medic endocrinolog și apoi tratată.

La ce medic să mergi

Dacă medicul tău de familie este de părere că o afecțiune medicală ar putea fi cauza pentru care îți întârzie menstruația, el sau ea îți poate recomandă să mergi la un specialist. În funcție de problema suspectată sau de cauza problemei tale, vei fi îndrumată să mergi:

fie la un medic ginecolog - un specialist în tratarea bolilor care afectează sistemul reproducător al femeii;

fie la un medic endocrinolog - un specialist în tratarea afecțiunilor hormonale.

Nu uita!

Menstruațiile pot să întârzie sau să nu mai aibă loc, uneori, și că rezultat al unor afecțiuni medicale cronice, cum ar fi bolile de inima, diabetul netratat, glanda tiroidă hiperactivă sau menopauza precoce.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218