REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Merişoarele și rolul lor în tratarea infecțiilor urinare - mit și realitate

Merişoarele și rolul lor în tratarea infecțiilor urinare - mit și realitate

Replica API 25 mai 2020 | 00:00 888

Ai auzit, probabil, că sucul de merișoare ar fi un aliat bun contra infecțiilor de tract urinar. Așa că astăzi ne îndreptăm atenția în direcția merișoarelor și asupra proprietăților lor benefice, încercând să aflăm cât de mult ne ajută împotriva infecțiilor urinare aceste mici fructe cu denumirea științifică de Vaccinium vitis-idaea, scrie doc.ro.

Merisoarele sunt mici fructe roșii, similare cu coacazele roșii, însă nu la fel de acre. Ele mai sunt cunoscute și sub alte denumiri populare la noi: merișor de munte, afin roșu, coacaz de munte, coacaz, etc.

Merisoarele sunt numite un superaliment, pe baza valorii lor nutriționale și țînând cont de potențialele lor beneficii pentru sănătate.

Ce legătură există între merișoare și prevenția ori tratarea infecțiilor urinare

Câteva studii1,2 vorbesc despre infecțiile tractului urinar (ITU) și aceste mici fructe roșii. De exemplu, femeile care au băut suc concentrat de merișoare (obținut din două tipuri de merișoare, din soiuri diferite) pe o perioada de 6 luni au avut un risc cu 20% mai mic de infecții recurente ale tractului urinar. Chiar și așa, spun experții, sucul de merișoare trebuie să fie testat și mai în amănunt, în viitoare studii.

O meta-analiza3 a arătat că merisoarele reduc riscul de recurentă a infecțiilor de tract urinar la femeile sănătoase. Motivul pentru care merisoarele ajută în acest sens este simplu: s-a descoperit că protoantocianidinele de tip A (PAC) din componentă merișoarelor inhibă dezvoltarea E.coli pe celulele care fac parte din țesutul numit uroteliu (cel din vezica urinară și uretere, adică țesutul care căptușește tractul urinar).

În urmă acestei meta-analize, oamenii de știință au identificat 7 studii controlate randomizate, efectuate pe femei sănătoase, cu risc de infecții de tract urinar - în total, au fost 1498 de participante. Rezultatele meta-analizei au arătat că merisoarele au redus riscul de infecții ale tractului urinar cu până la 26%. În general, studiile3 acestea au fost relativ mici, doar două dintre ele având peste 300 de participante.

Concluzia oamenilor de știință a fost că aceste rezultate sugerează că merisoarele ar putea fi eficiente în prevenirea recurentei infecțiilor tractului urinar la femeile în general sănătoase, însă sunt necesare studii mai mari, de înalta calitate, pentru a confirmă aceste descoperiri.

Chiar dacă este un remediu natural, merisoarele nu se pot numi un tratament medicamentos "oficial", însă acest efect care inhibă dezvoltarea bacteriilor în tractul urinar s-a observat atât în cercetările de laborator, cât și în studiile efectuate pe oameni.

Merisoarele conțin substanțe care ar putea distruge bacteriile

Fructele din familia merișoarelor sunt folosite pentru problemele de la nivelul tractului urinar, inclusiv pentru a calmă iritatiile și infecțiile. Modul prin care funcționează sucul concentrat de merișoare este rezumat simplu: merisoarele (Vaccinium vitis-idaea) conțîn substanțe chimice care ar putea să ajute la distrugerea bacteriilor prezente în urină.

Cercetarile sugerează că dacă se consumă 50 ml dintr-o băutură concentrată care conține suc de merișoare (din diferite soiuri: Vaccinium vitis-idaea și Vaccinium oxycoccos), zilnic, pe o perioada de 6 luni, se poate reduce riscul de recurentă a infecțiilor urinare la femei și numărul infecțiilor de tract urinar în cazul fetelor cu vârste cuprinse între 3 și 12 ani.

150 de femei cu infecție de tract urinar cauzată de Escherichia coli au fost împărțite, aleatoriu, în trei grupuri1. Oamenii de știință au decis că în etapă de intervenție, femeilor să li se ofere, în funcție de grupul din care făceau parte:

- un suc concentrat (50 ml) de merișoare din soiurile Vaccinium vitis-idaea și Vaccinium oxycoccos, zilnic, pe o perioada de 6 luni

- să li se ofere 100 ml dintr-o băutură cu lactobacili, 5 zile pe săptămâna, pe o perioada de 1 an

- sau să nu se efectueze niciun fel de intervenție asupra femeilor participante.

Oamenii de știință au observat apoi rezultatele1: după 6 luni, 8 femei din grupul cu sucul concentrat de merișoare, 19 femei din grupul cu lactobacili și 18 femei din grupul de control au avut cel puțîn o recurentă a infecției urinare. Această este o reducere cu 20% a riscului absolut în cazul femeilor din grupul ce a consumat sucul de merișoare, în comparație cu cele din grupul de control. Concluzia cercetătorilor a fost că un consum de suc de merișoare (nu consumul de lactobacili) pare să reducă recurentă infecțiilor de tract urinar.

Efectele antibacteriene ale sucului de merișoare au fost raportate și în alte studii, pe animale: oamenii de știință au observat că sucul de merișoare reduce incidența infecțiilor tractului urinar la șoareci, potrivit unui studiu din 2017 publicat în Frontiers în Microbiology.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614