REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.7° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.7° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mersul contrabandei cu ţigări în Constanţa şi unde se “împotmolesc” oamenii legii: detalii surprinzătoare

Mersul contrabandei cu ţigări în Constanţa şi unde se “împotmolesc” oamenii legii: detalii surprinzătoare

Replica API 11 februarie 2015 | 09:56 409

Din culisele anchetelor şi obiceiurile bişniţarilor

Din culisele anchetelor şi obiceiurile bişniţarilor

Bişniţarii de ţigări sunt pentru Constanţa precum căpuşele. Se „înfig” bine într-o anumită zonă şi acolo rămân. Mai pică, dar îşi reiau locul la fel de repede. Cum reuşesc acest lucru? Potrivit anchetatorilor, se pare că bişniţarii au învăţat mersul „afacerilor” şi procedează în aşa fel încât să le râdă în nas poliţiştilor şi jandarmilor, cu legea în faţă. Mai exact, contrabandiştii îşi procură o cantitate de ţigări suficientă cât să nu se aleagă cu dosar penal, ci doar cu o amendă. Ulterior, cum nu prea au bunuri pe numele lor, amenzile rămân în aer, neplătite, şi ei îşi continuă treaba, putând fi văzuţi prin pieţe şi zone aglomerate: „Ţigări, ţigări, ţigărele avem!”

Contrabanda cu ţigări nu mai reprezintă un lucru tabu, cel puţin pentru urbea de la malul mării. Agasanţii vânzători ambulanţi umblă de colo - colo, împânzind zonele, precum Eden, Gară, Tomis III, Abator, Cet, Brotăcei, Km 4 – 5, cât şi altele. Controalele poliţiştilor şi ale jandarmilor sunt frecvente, indivizii fiind mereu prinşi cu câteva pachete cu ţigări, alegându-se astfel cu amenzi. Însă, peste o oră, bişniţarii îşi reiau locul din pieţe şi îşi continuă treaba. Nu puţine au fost cazurile în care constănţenii îşi ridicau semne de întrebare cu privire la această speţă, întrebându-se de ce nu dispar aceşti infractori ambulanţi. Din nefericire, se pare că legea e ceva mai blândă în cazul lor, acesta fiind motivul pentru care nu au dispărut şi nici nu se ştie dacă se va întâmpla acest lucru. Există şi cazuri în care adevărate grupări infracţionale au fost destrucurate de oamenii legii şi inculpaţii au ajuns după gratii, însă acolo este vorba de „afaceri” la cote mult mai mari, iar cei implicaţi fiind aşa – zişii lideri. Cât despre găinarii de teren..., munca oamenilor legii este una asiduă şi cam în zadar. În mai toate cazurile, bişniţarii se aleg cu amenzi pe legea 12, (acte şi fapte de comerţ fără respectarea prevederilor legale) şi confiscarea cantităţii de ţigări care se predă la camera de corpuri delicte din cadrul Poliţiei.

Urmărirea penală, în pixul ANAF!

Potrivit anchetatorilor, elementul de bază constă în cantitatea de ţigări găsită asupra persoanelor vizate, în genereal foarte mică. Astfel, prejudiciul stabilit de ANAF este la fel de mic, dar unul corect apreciat. Spre exemplu, anchetatorii au exemplificat un caz, în care o persoană este prinsă cu 30 pachete cu ţigări. Se întocmeşte un dosar de cercetare penală pentru contrabandă şi începe urmărirea penală. Următorul pas este acela ca omul legii să formuleze o adresă către ANAF, prin care solicită calculcarea unui prejudiciu în cazul respectiv. Suma nu va depăşi câteva zeci de lei, poate chiar câteva sute, în funcţie de marca ţigaretelor. Apoi, anchetatorul se îndreptă către procuror. Aici se iau în calcul mai multe lucruri, inclusiv mai multe aspecte din cadrul legii micii reforme, iar la acea sumă nu se dispune trimiterea în judecată întrucât nu reprezintă un pericol social. În acel moment se renunţă la urmărirea penală şi nu se dispune nici amendă penală. În plus, se pare că instituţiile abilitate, cum este şi ANAF-ul în speţa de faţă, iau în calcul şi raportul cheltuieli de judecată – prejudiciu creat, iar dacă nu se ajunge pe plus, se renunţă, întrucât la mijloc ar fi vorba de darea în judecată a unei persoane civile, care a creat un prejudiciu de câteva sute de lei, şi există posibilitatea să nu aibă bunuri pe numele ei. Concluzia? Timp pierdut şi bani irosiţi.

Care este pragul ce transformă o amendă în ani după gratii?

Însă, care este pragul dintre a scăpa cu o amendă şi de a te trezi în faţa judecătorilor? Oamenii legii au menţionat că nu există ceva bine stabilit, că legea poate fi interpretată, dar au fost cazuri când bişniţarii au scăpat de judecată şi când au creat un prejudiciu de 2.500 de lei spre exemplu. În plus, se pare că vânzătorii ambulanţi nici la domiciliu nu mai ţin cantităţi mari de ţigarete, fiind obişnuiţi deja cu percheziţiile, astfel fie îşi procură cantităţi mai mici din start, fie le împrăştie pe la rude/cunoştinţe. Cât despre amenzi, şi aici intervin problemele. Potrivit oamenilor legii care se ocupă de astfel de cazuri, există bişniţari care au fost amendaţi chiar de 7 – 8 ori şi nu au plătit nimic. Nu au bunuri pe numele lor şi râd în faţa legii. Însă, de partea cealaltă se află cazurile grele, în care liderii reţelelor infracţionale au intrat la “răcoare”, dar afacerile rulau la alte cote.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367