REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mesaj de FRUSTARE PUBLICĂ: Cum îşi bate statul joc de ONG-uri. Chiar şi de cele care construiesc spitale!

Mesaj de FRUSTARE PUBLICĂ: Cum îşi bate statul joc de ONG-uri. Chiar şi de cele care construiesc spitale!

Replica API 8 mai 2018 | 22:09 352

Decizia Ministerului Finanţelor Publice de a permite firmelor să direcţioneze 20% din impozitul pe venit doar către anumite organizaţii non-guvernamentale pun în pericol numeroase proiecte. Într-un mesaj semnat de reprezentantele Asociaţiei „Dăruieşte viaţa” şi adresa ministrului Eugen Teodorovici, un mesaj de „frustare publică”, după cum arată chiar semnatarele, se arată că, deşi organizaţia a contribuit la renovarea secţiilor de oncologie din spitalele din întreaga ţară, deşi în prezent strânge fonduri pentru construirea unui spital, iar proiectele se ridică la o valoare de peste 10 milioane de euro, ONG-ul nu este eligibil pentru a primi cei 20% din impozitul pe venit.

Redăm, în rândurile următoare, mesajul Asociaţiei „Dăruieşte Viaţa”.

„Construim un SPITAL. Pentru că ne-am săturat să ne plângem că statul nu face și să ne uităm la condițiile jalnice în care sunt tratați copiii bolnavi de cancer, din România.

Dar până să facem un spital am renovat secții de oncologie pentru adulți și copii, am renovat și dotat laboratoare de diagnosticare, am construit camere sterile. Proiecte în valoare de aproximativ 10.000.000 de euro. Din banii ăștia, cam 2.000.000 de euro au reprezentat TVA, plătit statului român. Da, fără plăcere i-am dat statului banii ăștia și nici mulțumiri nu așteptăm.

Dar de ce vă spunem toate astea ? Nu, nu pentru laude, ci din frustrare. Domnul Ministru Eugen Teodorovici a decis să-și bată joc de o parte din ONG –uri. În contextul gafei doamnei prim-ministru, de a-i numi « autiști » pe cei ce îndrăznesc să critice unele măsuri guvernamentale, domnul Teodorovici, fără o analiză, fără studiu de impact, fără consultări cu ONG-uri din mai multe domenii, a luat hotărârea « istorică » de a permite microîntreprinderilor să direcționeze 20% din impozitul pe venit DOAR către unitățile de cult și către ONG urile care asigură servicii sociale acreditate. Tot DOAR aceste entități pot primi 3,5% din impozitul pe venit al persoanelor fizice, restul rămânând la 2%. Așa a înțeles domnul Teodorovici, să repare onoare doamnei prim-ministru, discriminând toate celelalte ONG uri.

Să faci un spital în România nu e un serviciu acreditat. Să ajuți copiii din comunitățile sărace nu e un serviciu acreditat. Să faci monitorizarea achizițiilor publice și a politicilor publice, în general, nu e un serviciu acreditat. Să asiguri medicamente oncologice, pe care statul român nu e capabil să le asigure, nu e un serviciu acreditat. Și exemplele pot continua.

Facem un SPITAL de 11.110 mp pentru copiii bolnavi de cancer. Îl facem noi, domnule ministru Teodorovici, o asociație pe care, prin decizia dvs, ați privat-o de susținerea unui număr mare de companii mici și mijlocii. Am încercat să obținem o audiență, să avem o discuție, să vă explicăm ce e greșit în decizia dvs.

Dar na, cine naiba suntem noi să ne întâlnim cu persoane de rang așa de înalt ? Merităm noi mai mult decât închiderea telefonului în nas ? Nu merităm, după părerea funcționarilor din Ministerul Finanţelor Publice, a căror primă întrebare este :"De unde aveți numărul meu de telefon?" Și să ne înțelegem, nu-i sunăm pe numărul lor de acasă, ci pe numere de telefon ale MF.

În mod naiv, probabil, încă mai sperăm la normalitate și corectitudine. Poate domnul ministru nu știe că a greșit, poate nu știe că noi facem un spital și că alte ONG uri fac lucruri extraordinare și nu ar trebui discriminate, poate nu știe că am cerut o întâlnire... Poate dacă află, face ceva”, au transmis reprezentantele asociaţiei.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ong -urile daca dau c-o mana cu trei iau,exact ca si cei de la salvati copiii,au sediul la londra si au avut capacitatea sa discrediteze un medic capabil,dr burlui cu fel de anafoare sf numai ca-i impiedica la furturi,probabil acuma sunt in culmea fericirii,nu donati bani prin sms
0
0
pai le ce vreti sa v-asteptati de la analfabetul cu nume si etnie de tigan orlando si de la animalul haios de sub mine ??? Astea sunt adevarurile in Romania ! Si oltenii puturosi si hoti din parlament.
1
1
pana acum aveau dreptul la 2 la suta. acelasi drept il au in continuare, nu le-a fost retras. doar ca au ochit o chiftea mai mare pe masa si ar vrea sa o ciupeasca p-aia. acum, ca sa priceapa si ofuscata asta de serviciu, o ce altceva decat ONGista repede aprinzatoare de manie rezistenta, e ca la alocatie: statul decide ca o parte a cetatenilor merita mai mult decat ceilalti cetateni. recte copiii. asa a decis si ca unele ONGuri marita mai mult. Recte cele care hranesc saracii, nu cele care fac afaceri cu beton. Clar, cumatra?
3
2

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614