REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mesajul CRUNT al unui medic din Constanţa

Mesajul CRUNT al unui medic din Constanţa

Replica API 20 aprilie 2018 | 00:09 3307

Asistentele medicale, infirmierele sau registratorii merită, în aceeaşi măsură, să primească un salariu mărit, precum medicii. „Suntem o echipă!”, a subliniat un medic constănţean, specialist boli infecţioase, în mesajul făcut public, în contextul nemulţumirilor mai multor categorii de personal din sistemul sanitar vizavi de inechităţile salariale survenite odată cu intrarea în vigoare a Legii salarizării unitare şi a Regulamentului de sporuri.

Un medic constănțean tânăr, care a ales să-şi desfăşoare activitatea în sistemul sanitar de stat din ţară şi care atrage atenţia că actul medical nu este realizat doar de medic. Ci de o echipă, din care fac parte şi asistentele medicale, dar şi infirmierele. Prin urmare, medicul constănţean militează pentru ca şi colegii ei să primească remuneraţii corecte. Într-un mesaj făcut public pe o reţea de socializare, doctorul prezintă realitatea cruntă din spitale: la capul bolnavului este o echipă, pe care guvernaţii o dezbină, în prezent, prin modificările privind salarizarea.

În urgenţe se implică toţi, de la cel cu spor 25% până la cel cu 75%

„Azi pe secţie, în spital de boli infecţioase, şoc anafilactic la ranitidină. Urgenţă majoră, stop respirator. Şi ghici ce?! S-au implicat mulţi oameni, pentru ca situaţia să fie soluţionată, de la medic la infirmieră. Şi nu zic vorbe mari! Chiar aşa a fost, toţi s-au implicat, de la infecţionist până la reanimator. De la cel cu spor 25%, la cel cu 75%. S-a implicat şi asistenta căreia nu i-a crescut cine ştie ce leafa şi infirmiera căreia nu i-a crescut deloc şi chiar şi registratorul medical (care ne-a degrevat în acel internval de timp de alte corvoade, hârtii, telefoane) şi căreia i s-a scăzut solda, că deh, cică nu se mai cumulează sporurile. De parcă legiuitorul nu ar fi găsit alternative.

Aşa că, fără efortul susţinut din partea asistenţilor, indicaţiile medicului nu ar fi putut fi puse în practică. Şi nu ai cum să faci de unul singur, fie tu chiar şi reanimator, şi cortizonul, şi adrenalina, şi să dai la balon, să montezi pipa şi să şi aspiri etc, etc. Este obligatoriu ca în astfel de cazuri limită, toţi să lucrăm în echipă. Da, o echipă! Dar ca să fim o echipă, nu trebuie să existe inechităţi! Şi aşa de mari diferenţe între diversele categorii de personal, care desfăşoară activită medicale similare! Dar sunt...mai nou! Dar la ce să te aştepţi de la dna. Viorela, Viorica...pardon, Vasilica?!

O asistentă sau o infirmieră sunt indispensabile pentru ca actul medical să se desfăşoare aşa cum cer marile comisii şi comiţii de acreditări şi paraacreditări! Militez pentru un salariu mare şi nu doar decent pentru medic. Pentru că aşa este peste tot în lumea civilizată. Pentru că am muncit şi am învăţat, de am intrat prima dată într-o discotecă atunci când am făcut 30 de ani. Trebuie să fim plătiţi pentru că avem responsabilităţi uriaşe. Pentru că ne uită Dumnezeu în spitale. Pentru că nu ne vedem cu zilele partenerul de viaţă şi copiii care sunt crescuţi de bunici. Pentru că...aş inşira multe, dar mâine mă pregătesc de o altă gardă. Doar trei gărzi în şapte zile...

Dar asta nu înseamnă că trebuie să creşti leafa doar medicului, că ţi-e teamă ţie, factor decident, că rămâi fără doctori în ţară! Trebuie să creşti salariul şi asistentei şi infirmierei şi educatorului şi învăţătorului şi profesorului, căci o ţară fără sănătate şi educaţie e mâncată, fraţilor! Dar asta într-o altă postare. Revenind...

Unei asistente i se cere al dracului de mult

De la recoltare probe, administrarea terapiilor, planuri de nursing, supravegherea bolnavilor, luarea parametrilor şi câte şi mai câte... până la o groază de scripte birocratice! Şi ştiu ce vă spun, pentru că eu sunt unul dintre medicii care cere enorm de la asistenta cu care lucrează! Mai nou, sunt şi secţii fără registrator şi ca atare, între internări şi aplicarea tratamentelor, tot asistentele numără proceduri, fac deconturi şi scriu externările în calculator. Medicul nu stă lângă patul bolnavului 24 h din 24, dar colega/colegul asistent/asistentă DA! Asistenta reprezintă „prelungirea” medicului, cum e prefectul reprezentantul Guvernului în teritoriu...aşa şi asistenţii! Asistenta este cea care, alături de infirmieră, pune în practică planul terapeutic recomandat de medic. Ştiţi ce minunat e să recomanzi şi FO, în calitate de medic, unui pacient grav cu colită, cu Clostridium difficile, de exemplu. Perfuzii repetate, medicaţie şi pe gură, şi pe venă, dar şi pe c..r?! Da, se fac clisme terapeutice şi la şase ore şi poţi să ai, pe aceeaşi tură şi patru – cinci astfel de pacienţi. O infirmieră trebuie să spele şi să îngrijească astfel de pacienţi, chiar şi de câteva ori pe zi, că aşa e patologia diareică. Da, e meseria ei. Corect. Am mai auzit decerebraţi care spun: „E meseria lor! Să şi-o facă!”. Da, să-şi facă jobul, dar remunerat corespunzător. Pentru că dacă este plătită infect, ce motivaţie va mai avea să-şi continue munca, fără să aştepte acel 5/10 lei ca să-şi întregească veniturile?! Dacă vrem să fie eradicată „atenţia”, trebuie ca întreg personalul medical să fie plătit corect.

Am fost bucuroasă când am văzut fluturaşul luna aceasta. Dar mă întreb, colega mea, asistenta, a fost?

Nu spun că trebuie să avem salarii similare cu ale vesticilor, că nu sunt oligoidă! Trăim în Românica, nu în Norvegia, Elveţia etc. Dar aşa cum se pot plăti alte categorii profesionale (vezi structuri din aparatul administrativ, juridic), aşa am putea fi şi noi plătiţi! Toţi! Corespunzător pregătirii fiecăruia dintre noi. Dar corect! Am fost bucuroasă când am văzut fluturaşul luna aceasta. Dar mă întreb, colega mea, asistenta, a fost? Colega mea, infirmiera, a fost? Colega mea, registratoarea, o fi fost?

Colega mea, asistentă încadrată pe secţia de copii, care are în grijă zi de zi, o mulţime de copilaşi cu meningită sau cu rujeole complicate cu bronhopneumonii, insuficienţe respiratorii la sugari cât o lingură, o fi fost mulţumită că i-a scăzut sporul?

Colega mea, biolog, biochimist sau asistent de laborator, pe care eu o pistonez cu telefoane zilnic ca să-mi dea rezultatul unei analize cât mai repede, care mă elucidează dacă un pacient are HIV sau nu, hepatită B, B cu D sau C sau...gripă şi ce virus gripal, colega aceasta o fi fost mulţumită? Cu ce este mai prejos decât medicul, de ei nu i se dă sporul pe care îl merită?!

Hmmm...Divide et impera! În loc să ne unească, să ne permită să lucrăm în echipă în beneficiul celui care se află pe un pat de spital, ei...ce dracu fac? Şi reiterez sintagma către cei care o merită: hai sictir!”, este mesajul medicului constănţean, crunt, dureros şi reflectând realitatea.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Wow! Cata incarcatura printre comentariile dumneavoastra! Am avut rabdare sa le citesc...din pacate. Mi-ar placea sa vad aceste discutii purtate live, face 2 face. Ar risca vreo strangere de gat, vreun pumn in fata, la coaste?! Aaa! Ar fi un adevarat spectacol, gratuit chiar. In ce an suntem?Aa,in anul 2020 oameni nu stiu sa respecte, daca ne ascundem in spatele unei ecran suntem puternici,nu? Nu stiu sa se spele pe maini, patetic, si la naiba...multi agramati. Sper ca atunci cand va priviti chipul in oglinda, sa nu vedeti hadul din interior. rezist stau in casa respect halatele albe
3
0
Dar dezinfectorui care sant prezenti 12 din 12 ore si dezinfecteaza toate traseele cu pacienti suspecti si chiar pozitivi de ce nu sant luati in calcul
4
2
Pt -eu romanul-spune-ne si noua unde se primesc asa salarii uriase, sa ne angajam toti, fara exceptie!
3
1
La spitalul asta de infectioase medicii si asistentele te trateaza ca pe o balega daca nu le dai bani ...am fost internat de 2 ori si imi este scarba de caracterul lor ...
3
10
Pentru 'cadru sanitar' care a postat mai jos: ar fi bine sa cunosti intai limba romana, apoi, medicul care a postat. Cu toata simpatia, hastag sictir!
13
3
Un guvern handicapat! Vorba cuiva,maririle salariale trebuiau aplicate egal pe aceeasi ramura! Sporurile sunt date prostesc de consiliile primariilor, acolo unde unitatile spitalicesti apartin de consiliul judetean. Macron n a avut o idee rea cand a propus guvernului nostru aceste mariri in sanatate! Dar ai nostri au bubuit o rau! De ce oare kinetoterapeutii n au salariile marite? Eu inteleg ,ca pana acum cateva luni kinetoterapia n a fost o functie reglementata...in fine,multi kinetoterapeuti lucreaza in unitati private! Sa vedem cat v a mai rezista economia tarii in conditiile astea!
6
4
Felicitari doamna doctor, sunteti un om deosebit care stie sa isi aprecieze echipa cu care lureaza. Insa nu pot sa nu raspund unora cu comentarii urate, da sunt si medici doar cu numele dar nu generalizati daca nu cunoasteti persoana care a scris mesajul. Nu stiti cum este sa plangili atunci cand pierzi o lupta cu viata si stiind ca ai facut tot iar rezultatul este negativ, nu stiti cum este sa suferi pentru fiecare pacient si sa uiti cate o data ca mai ai si familie care te asteapta acasa dar tu mai ramai peste program sa mai urmaresti un pacient. Sunteti lasi ca nu recunoasteti valorile om
10
6
Doctore , te cunosc f bine , ai compus acest reportaj pentru ati creste "rating-ul" , mai bine "stai in banca ta ".
7
11
Cand viata iti da atat rahat, nu mai ramane decat sa iti deschizi o fabrica de hartie igienica. Ups, am uitat ca vine din urma concurenta, mancatorii de rahat! Poate nu stiati ca este un produs biologic valoros folosit la transplant. In fine, rog blazoanele mancatorilor, sa scuze bazoanele echipei de cacao. Aveti grija la ce vi se transplanteaza, nu de alta, dar v-ati putea umple de respectul, pardon, rahatul nostru!
12
4
Buna seara.o infirmiera are liceul,o scoala postliceala si o scoala de maistri facuta acum foarte multi ani cand in tara asta chiar se invata.Imi cer scuze dar am simntit nevoia sa raspund cuiva care intrebe ce studii are o amarata de infirmiera,STIMABILILOR NU BAGATI PE TOATA LUMEA INTR-O GALEATA CA NU ESTE FRUMOS.INCA O DATA SCUZE ANTICIPATE DACA AM DERANJAT PE CINEVA.
11
3
Doctorii, asistentele si infirmierele fac meseria asta pentru ca EI au ales sa o faca. Nu i-a obligat nimeni. Asa cum nimeni nu a fost obligat sa se faca frizer, barman, lacatus mecanic, etc. Asa ca, daca ma imbolvavesc, o sa merg la doctor, nu la frizer, barman etc. si daca se intampla sa fiu tratat cu spatele pentru ca nu am fost atent cu ei, atunci am tot dreptul sa le FUT O FLEGMA IN GAT!
19
12
Au scazut sporurile NESIMTITE aici este cea mai mare nemultumire! Salariile au crescut .MINCINOSULE! Ce asa mare deranj ptr soc anafilactic.Meseria de medic si asist.medical se mai face si din VOCATIE nu ca n are unde lucra ptr ca s a inchis fabrica si se face asistenta " la apelul bocancilor" SI AJUNGE sa se angajeze in UPU ATI TBC PSIH pe bani
18
14
Doctor la spital 3 ore 14 000 lei,catedra Fac Medicina 4 ore 8000 euro,cabinet particular cat vrea nesatulul. Animale nenorocite care dati liste nesfarsite de medicamente amaratilor cu lacrimi in ochi sa le cumpere de la poarta spitalelor....huuoooo. VRETI BANI PENTRU VOI DAR PENTRU PACIENTI DE CE NU URLATI CA DISPERATII CA NU AVETI MEDICAMENTE.
17
11
Sunteti o echipa dar una de rahat!!!
19
16
Totii cei care dau cu cacat in medici si asistente,cand s-or imbolnavi nasol sa se duca la lacatusi mecanici sau la barmani sa-i faca bine,ori sa-si cheme rudele destepte sa-i doftoriceasca,sa nu mearga la aia scuipati de ei si denigrati!
22
6
Salariile s au marit la stat.La clinicile private salariul unei asistente este sub 1800.Nu se dau sporuri .Ar trebui sa fie salariul minim pe ramura si nu pe ecinomie.Nici asistentelor de la cabinetul medicilor de familie nu li s a marit salariul.Si ele sunt tot asistente medicale.
32
1
Pentru toti cei care se incadreaza la rubrica fara ocupatie, fara educatie, recomand un regim antidiareic: un polonic de cultura, dimineata, pe stomacul gol, amestecat cu firimituri din cei sapte ani de acasa. Totul la foc mic, sa nu va ardeti neuronii liberi si plictisiti. In rest, sa fiti sanatosi si liber la pupat poala popii!
27
6
cataline dupa ce ca esti prost esti si prost.nu vorbesc de vocabularul tau infect.oare in belgia sau germania aia nu platesc taxe?da se plateste si facultatea.crezi ca din taxele unui amarat ca tine statul iti poate tine progenitura in facultate???se lupta sa salveze vieti?nu neg ca exista si dr dedicati.dar rari .f rari.restu s au facut dr la indemnul familie ca iese banu usor.si pentru pozitie sociala .atat.ai cacat in loc de creier.6 ani de facultate?pai cine te a pus s o faci ma oligofrenule?nici un dorctor strain nu e atat de idiot ca majoritatea romanilor si plin de el ca voi.SICTIR.
19
1
Este adevarat, su eu am avut un membru din familie in spital, la 11 noaptea se dadea stingerea, eu am fost insotitor, am stat zi si noapte si pot spune ca am vazut multe la viata mea dar nesimtirea de care au dat dovada asistentele si infirmierele, nu am vazut in viata mea. Vorbeau urat, se rasteau la bolnavii mai putin norocosi care nu aveau insotitor, si este adevarat unele asistente chiar nu stiu sa puna o perfuzie, o puneau superficial, li se umflau mainile oamenilor! Dar in schimb cand vedeau banii, se schimbau la fata, se transpuneau in niste "zane ale bunatatii"!
13
4
MEDICINA FARA ASISTENTE EXISTA. FARA MEDICI NU ! DAR NU STITI CA RESPECTATI INVATATURA !
11
19
sa vedem cat va dura minunea cu salariile marite, tare sunt curios....sa nu se inceapa cu taierile si cu scuzele...
8
11
In Romania , inafara cadrelor medicale, militare si invatamant, mai exista altfel de angajatii, inginerii din ce catyegorie fac parte ca nu toti poarta numele penalului dragnea?
5
4
Stiu ca daca ati fi vrut, toti puteati fi medici... Nu mai comparati bai, personal ultracalificat cu vanzatorii de sosete!
9
4
Rusine sa VA fie am fost cu copilul la Judetean mi l-au drogat cu Ketof SI tot eu eram nebuna l-au tinut dupa in perfuzii sa isi revina ! Explicatie CA asa Mai fac unii copii reactioneaza altfel dar nu recunosc CA i-au dat doza dubla ! PE ce puii Mei vreti bani Mai multi ? Ca facem singur curat in camera sau bai jeg maxim SI nu Mai zic de cum vorbesc infirmierele zice CA ele sunt director de Spital ! Luati spaga cu duiumul SI VA vaitati CA nu e de ajuns salariu ! Ai dracu dar in vacante in strainatate plecati !!!
15
7
Esti de o prostie rar intalnita!!! Bine ca macar stii sa-ti citesti fluturasul!!! Asistentele la care faci referire, toate,dar toate au salariile marite handicapatule de medic mincinos ce esti!
20
13
a primit luna asta aproape 8000 lei in mana, se mira si el. De ce nu publicati si salariul medicului "indignat" ? A luat 15.000-18.000 in mana luna asta ? De spaga n-o mai intreb.
10
4
si cam ce mama dracu de pregatire are o infirmiera sau un brancardier ca sa merite salarii mari???
21
7
Asistentele nu stiu sa faca o injectie fratilor si o spun din propria experienta
16
19
Sotia mea a fost internata de cateva ori in spital in trecut si asistentele isi faceau treaba dar,doar fiind obligate sa faca acest lucru de medicul ce o trata care este un om deosebit, iar daca nu le bagai in buzunar 10 lei la fiecare in parte se uitau si se purtau urat iar de unele infirmiere ce sa mai spun caci sunt prea multe de povestit,le dadeai cate 10 lei si dispareau fara sa isi faca treaba si trebuia sa le caut,mai ales seara toate dispareau fara urma si apareau doar dimineata caci seara plecau sa se odihneasca.
17
9
Nu cumva, inainte de orice trebuie facut testul? Soc anafilactic la Ranitidina. Pentru necunoscatori este atat de banal incat nu se baga in seama. Pentru medici insa, in adevaratul sens al cuvantului este malpraxis. Nu intrebi pacientul daca alergie la ceva si gata . Fce ce trebuie si cum trebuie
18
9
Despre conditiile din spitale nimic ???
9
3
Doctorii vin cu medicamente la farmaciile d pe langa spital si le schimba cu creme si diverse sampoane etc aqua.!
12
9
Medicii din urgenta au ajuns trantorii spitalului... fac munca de policlinica, pentru orice tuse cheama medicul internist etc, ei fac trierea pacientilor, niciun tratament, cum sa si puna ei arafa? doamne fereste? Luati banii degeaba, PUTORILOR care sunteti!!! NICIO ECHIPA, noaptea asistentele rup paturile de la atata somn, cine lucreaza in spital stie ce mafia naibii este, le au marit salariile la niste nenoriciti, vorbesc de medicii specialisti si nu de medicii rezidenti, rup usa spitalului dupa ora 12, au si cate 20 pacienti care ii asteapta la cabinetul privat x 200lei consultatia egal?
19
5
Domnu doctor are foarte mare dreptate medicul nu poate lucra singur cum nici asistenta nu poate lucra fara infirmiera sa le fie rusine guvernantilor si doamnei Vasilescu Olguta
16
10
In spitale lucreaza doar medici, asistente. Restul pierd vremea. Asa e in tara noastra!
21
1
Mai fratilor TARA asta este compusa numai din medici si militieni? La restu nu se gandeste nimeni?
21
12
Tare medicul asta!! Dar un pompier sau un sofer de pe ambulanta nu merita ??? Dar un politist care patruleaza pe strada nu merita ??? Ei nu salveaza vieti ??? Sunt curios ca va fi relatia medic pacient de acum inainte. Medici mai slabi ca cei din Constanta n-am vazut nicaieri, bine ca vreti salariu mare! Acum aveti !!!
28
5
dar cand aud vreun medic sa doreasca legea care interzice medicilor munca la privat?nu cred ca voi auzi...lacomia e mare
16
9
O lovitura de 10 puncte ! Si uite asa se dezbina o natie si asa distrusa, deja! Aveti idee ce salariu are un ofiter superior din politie, armata, servicii? Sau un pilot? Sau toti magistratii? De ce nu vorbim si despre ei? Pentru ca suntem o masa de manevra pentru formatorii de opinie! Trebuie sa ii urati pe medici! Ai dracului, castiga prea mult...Bravo celui ce a elaborat acest plan ! Merita toti banii!
20
5
A draku muncim pentru Medici spagari,,,,Ma ghertoi da salariu minim este ca afara,,,,daca eu nu muncesc tu de unde draku vrei bani.
19
12
au avut scuza salariilor mici-dar o reglau ei altfel-adica din atentii.pariem ca la anu o sa li se para putin si 4 mii de euro salariul?cat despre asistenti si personal auxiliar de unde bani si pt.ei?Alooo doctorilor,aici e Romania nu Suedia fratilor!Veti avea salarii fabuloase si conditiile pacientilor vor fi la fel sau mai rele ca acum,o sa va linseze oamenii in spital ca e normal sa aiba omul pretentii cand aude ca tu ca doctor ai salariu lunar cat ia el in 2 ani.
23
9
Vreti salariu ca afara , sint de acord dar actul medical si comportamentul fata de pacient sa fie ca afara ! Si nu ar trebui sa mai asteptati atentiile fara de cara nici nu va uitati la fata pacientului !
36
8
Nici eu nu sunt de acord cu salariile marite ale cadrelor medicale deoarece sunteti slab pregatiti, ne plimbati de la unul la altul pana reusiti sa puneti un diagnostic, va platim la privat deoarece la stat nu suntem bagati in seama,ne lasati sa asteptam si 18 ore la urgenta pana ne consultati 5 minute. Bunica mea a fost trimisa acasa de la urgenta dupa care, in 3 ore a murit...Platim zeci de milioane la asigurarea de sanatate si nu beneficiem de nimic gratuit. Marea majoritate a medicilor din Constanta sunt incompetenti.
49
15
Numai bani vreti mai,sanatate! Pune.ti suflet pentru fiinta bolnava pe patul suferintei nu va bate.ti joc de aproapele vostru ca aveti mai mult decat va trebuie de la stat. Medicamentele spitalului si toate celelalte instrumente medicale sunt in sertarele voastre de acasa.Si aici sunt bani ,mai,lesinatelor! Munca intai si respectul apo salarii daca merita ti.
40
19
Colega ta asistenta cu siguranta ca ia spaga de la pacienti asa cum faci tu si multi alti medici. Eu nu sunt de acord cu salariile marite pentru cadrele medicale deoarece oricat de mari ar fi salariile, voi tot ati miza pe spaga. Sunteti lacomi,foarte lacomi.
37
29
la neurologie asistentele din tura de noapte bat pacientii imobilizati la pat sunt f agresive si profita de vulnerabilitatea bolnavilor
30
18
Nea Strainu! Esti un imbecil retardat . Cum poti sa spui ca medicii au invatat pe banii statului???? Banii statului sunt taxele si impozitele platite de familiile si rudele acestor medici. Dupa 6 ani de facultate si nu stiu cati alti ani de rezidentiat acesti oamenii sunt la limita subzistentei si un cacat jegos nascut pe cur , cum esti tu , ii acuza ca o freaca la rece. mai ai tupeul sa spui ca asa e Romania , tara asta e asa datorita gunoaielor infecte de teapa ta care improasca cu mizerie o categorie sociala care se lupta sa salveze vietii si care este batjocorita de sistem.
38
32
munca asistentelor nu este platita la adevarata valoare, acolo trebuie putin umblat la salarii si sporuri, caci acolo e greul
37
29
Oho, si inca ce o freaca, noroc cu pacientii care se mai pot da jos din pat sa ne ajute, ele nu vin nici macar sa vada de perfuzie, daca le chemi iti vorbesc urat si ri-ai facut-o de dusmanca, noaptea dupa 11-12 noaptea se da stingerea, nici asistente si nici infirmiere nu mai vezi pana 5 dimineata, si cand le trezesti din somn...sa te ti ce urat fac! Nu fac urat la bagatul in buzunar, atunci zambeste si multumeste!
42
23
tanti doctorita...va tot dati lovii de ceva ani incoace.asta i romania si asta i sistemu sanitar pe care voi doctorii l ati construit.si ai invatat pe banii statului asta ca nu ti ai platit studiile.o fac de medicina prin belgia costa cateva sute de mii de euro.deci, ciocu mic.si ca o paranteza pentru cultura ta generala. afara o asistenta nu face injectii sau manevre invazive.le face doctoru.voi o frecati la rece si dati ordine.sa fim sseriosi.vrei salariu ca afara?pai sa fie si celelalte salarii ca afara.adica tara sa produca.si tu sa ti platesti studiile si sa muncesti ca afara,
39
37

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218