REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mesajul dur al unui chirurg plastician: Am obosit să facem puzzle din mâinile inconștienților auto-mutilați în prag de An-Nou

Mesajul dur al unui chirurg plastician: Am obosit să facem puzzle din mâinile inconștienților auto-mutilați în prag de An-Nou

Cristina BĂRBUCEANU 31 decembrie 2022 | 20:16 1343

Şeful Secţiei de chirurgie plastică şi reconstructivă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, medicul Dan Grigorescu, lansează un nou avertisment, în ultima zi a anului, la adresa celor care folosesc petarde. „7 ani de când am inventat substantivul "petardat", introducându-l în Fondul Principal de Cuvinte al limbii române, exasperat de faptul că în Spitalul de Urgenţă din Braşov, cu toate avertismentele publice posibile, obosisem să facem puzzle din mâinile inconştienţilor sau ignoranţilor auto-mutilaţi în prag de An Nou”, scrie medicul, însoţindu-şi mesajul cu două fotografii extrem de dure, care arată imagini cu consecinţe ale folosirii petardelor. 

„7 ani de când, cu puţin timp înainte de fiecare revelion «propovăduiesc în pustiu» că petardele ar trebui să dispară de pe piaţa mai mult sau mai puţin neagră a momentului. 7 ani de când am inventat substantivul «petardat», introducându-l în Fondul Principal de Cuvinte al limbii române, exasperat de faptul că în Spitalul de Urgenţă din Braşov, cu toate avertismentele publice posibile, obosisem să facem puzzle din mâinile inconştienţilor sau ignoranţilor auto-mutilaţi în prag de An Nou”, scrie, sâmbătă, pe Facebook, Dan Grigorescu. 

Medicul, care este şi cadru didactic universitar, face şi un scurt portret al utilizatorului amator de petarde. 
 
„Experienţa mea de peste două decenii în domeniu îmi permite să consider «petardatul» un substantiv eminamente de gen masculin, având pluralul forma cea mai  răspândită în spaţiul «carpato-ponto-danubian». Am creat acest nou cuvânt în încercarea de a nu fi considerat un personaj lipsit de empatie faţă de cei care, bătându-şi joc (din inconştienţă sau ignoranţă) de integritatea lor somatică ar putea fi consideraţi mai degrabă retardaţi decât ghinionişti. Chimia simbiotică a cuvintelor «petardă» şi «retardat», strâns legate de spiritul sezonului, a condus la naşterea acestui nou termen. Pe care îl doresc dispărut cât mai curând şi din «peisajul lingvistic» românesc, şi din cel medico-chirurgical”, mai scrie medicul.

Acesta adaugă că îşi doreşte „ca jocul cu petarde al amatorilor să fie abandonat cât mai curând, lăsându-i pe profesionişti să le manevreze”. 

„Iar pe noi, medicii, să nu mai fim nevoiţi să încercăm imposibilul când ştim de la bun-început că încercăm degeaba! La mulţi ani cu mâini (şi feţe) întregi, România!”, mai scrie Dan Grigorescu, conform realitatea.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Datorita faptului ca din batrani se obisnuia a se pocni biciul de pamant pentru a speria "spiritele rele", a ramas infiripata in ADN-ul romanului ideea ca perioada 25 dec-1 ian e potrivita pentru a pocni ca "desteptul" praf de pusca, ce este utilizat in mod normal in alte scopuri. Ca idee, cred ca poti scoate si ultima petarda din tara, or sa faca rost de carbit si tot aici vor ajunge.
4
0
Comentariu imbecil....
6
5
de ce nu te-ai facut sofer de tir ? Daca medic nu ai chef sa fii ?
4
8

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367