REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.8° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Mesajul ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, cu prilejul aniversării Forţelor Aeriene Române

Mesajul ministrului apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, cu prilejul aniversării Forţelor Aeriene Române

Replica API 21 iulie 2021 | 23:04 790

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a transmis un mesaj cu prilejul aniversării Forțelor Aeriene Române.

Iată mesajul:

,,La mulţi ani Forţelor Aeriene Române!

În fiecare an, pe 20 iulie, de hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, aviatorii militari români sărbătoresc Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene. Cu acest prilej, le aducem mulţumiri tuturor militarilor, personalului civil şi rezerviştilor care şi-au dedicat viaţa Aripilor Româneşti!

Istoria contemporană a României a fost susţinută de actele de eroism ale piloţilor militari care au dat dovadă de curaj şi măiestrie în confruntările aeriene. Cele două Războaie Mondiale au reprezentat adevărate probe de foc pentru aviatorii militari care au apărat spațiului aerian românesc și obiectivele terestre și navale civile și militare. De la aeronavele Nieuport XI Bebe din prima unitate de vânătoare, în Marele Război, şi până la escadrila de aeronave F-16 Fighting Falcon, Forţele Aeriene Române au fost permanent la înălţime atât la propriu cât şi la figurat, piloţii militari remarcându-se prin profesionalismul şi priceperea cu care şi-au stăpânit şi manenvrat avioanele de luptă.

În ultimii 20 de ani, militarii Forțelor Aeriene au participat la misiuni complexe, sub egida NATO şi ONU, dovedind profesionalism și patriotism. Cutezanța acestor specialiști reprezintă repere solide pentru noi dar și pentru generațiile viitoare. Fie că amintim de capacitatea aeriană de transport, cu aeronave C-130 Hercules şi C-27J Spartan, în Afganistan, Irak şi Balcani, fie că vorbim de piloţii aeronavelor de luptă MiG-21 LanceR şi F-16 Fighting Falcon, sau că ne gândim la specialiştii în apărare anti-aeriană și radiolocație, toţi aceşti militari şi personalul civil deopotrivă merită aprecieri şi recunoştinţă pentru că stau de veghe permanent la fruntariile aeriene naţionale şi aliate.

Să nu uităm, astăzi, de pionierii şi promotorii aviaţiei româneşti, Aurel Vlaicu, Traian Vuia, Henri Coandă, Elie Carafoli și Hermann Oberth. Aceste nume au făcut istorie, au construit şi inovat, au impus prin efortul lor creator ingineria aeronautică românească în cultura universală. Suntem datori să-i onorăm pe aceşti titani ai aviaţiei, să continuăm în memoria lor o tradiţie seculară consolidată de aceşti deschizători de drumuri, să promovăm ingineria aeronautică atât în univeristăţile civile de profil şi în academiile militare. Luptele viitorului se vor desfăşura în primul rând în spaţiiile aerian şi cibernetic. Înţelegând această realitate, pregătindu-ne permanent, adaptându-ne la noile provocări, vom reuşi să contracarăm orice posibil atac la adresa securităţii şi stabilităţii naţionale.

Armatele moderne au nevoie de forţe aeriene dotate cu aeronave şi sisteme anti-aeriene performante, de personal, piloţi şi militari cât mai bine instruiţi, de licee şi academii de profil care să ofere sistemului naţional de apărare specialiştii şi ofiţerii pregătiţi pentru a stăpâni tehnica de luptă a viitorului. Un viitor care se apropie foarte repede, cu o dezvoltare a tehnologiei militare care, deseori, se petrece mai repede decât am putea anticipa. Trebuie să fim pregătiţi pentru o evoluţie extrem de rapidă de la nou la foarte nou, de la tehnologia clasică la ceea ce presupune înţelegerea şi adaptarea la progresul informatic şi informaţional al "Erei 5G". Acestea sunt principalele linii de dezvoltare şi obiective ale conducerii Ministerului Apărării Naţionale şi, cât voi fi ministru, voi susţine proiectele de modernizare şi înzestrare a aviaţiei militare, pentru stabilitate şi apărarea Ţării, pentru protejarea spaţiului aerian naţional şi aliat.

Achiziţia de sisteme anti-aeriene Patriot şi completarea escadrilei F-16 Fighting Falcon marchează din acest an o nouă etapă pentru Forţele Aeriene Române care trebuie să se adapteze la provocările secolului XXI. Apărarea naţională se bazează în primul rând pe forţele proprii pe care suntem datori să le modernizăm permanent şi să le dezvoltăm. Prin noi înşine putem consolida capacitatea reală de apărare naţională! Aliaţii ne sunt garanţie, ne oferă protecţie, dar este foarte important să ne putem asigura apărarea naţională în primul rând prin forţe şi capacităţi proprii! Totodată trebuie să îmbunătăţim permanent interoperabilitatea cu forţele şi comandamentele aliate. Sunt argumente care susţin importanţa continuării modernizării şi dotării Forţelor Aeriene cu aeronave şi tehnică de apărare a spaţiului aerian naţional!

Dragi piloţi, personal navigant, personal civil şi auxiliar din Forţele Aeriene ale României, sunteţi, în acest moment, principala pavăză a Ţării, vă aflați la fruntarii, gata de acțiune, în fiecare zi, în fiecare moment. Capacitatea dumneavoastră de reacţie este încercată periodic. Alături de forţele aeriene aliate care ne susţin aţi reuşit să protejați cu succes spaţiul aerian românesc.

Aveți, probabil, cea mai dificilă și mai complexă misiune! Sunteţi cei care, într-un eventual conflict, veţi intra primii în luptă. Ţara şi Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră! Vă mulțumesc pentru acest efort deosebit.

De hramul Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul, de Ziua Aviaţiei Române şi a Forțelor Aeriene Române, le urez personalului aeronautic sau care încadrează unitățile de apărare antiaeriană și de radiolocație, militari și civili din Forțele Aeriene Române la mulţi ani, sănătate şi cer senin!”, a fost mesajul transmis de acesta.

A.V.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Apv-ist frecator de menta sa iti tragem falcile in poola
2
3
Cand va reinvia mata
2
2
Cind intra in vigoare legea privind cumulul pensie-salariu la stat?
2
3

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218