REPLICA ONLINE CONSTANTA

19° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
19° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Metoda de înşelăciune "Accidentul" revine la Constanţa: doi vârstnici au căzut în plasa infractorilor

Metoda de înşelăciune "Accidentul" revine la Constanţa: doi vârstnici au căzut în plasa infractorilor

Replica API 23 iulie 2014 | 00:00 135

Ce trebuie să ştiţi despre accidente

Ce trebuie să ştiţi despre accidente

Metoda de înşelăciune "Accidentul" revine la Constanţa, doi vârstnici căzând în plasa infractorilor. Este vorba despre apelul telefonic prin care eşti anunţat că un membru al familiei tale a fost implicat într-un accident de circulaţie şi este nevoie de bani. În general sunt aleşi vârstnici, care scot banii imediat când este vorba de nepoţi. Astfel de cazuri au fost înregistrate şi în trecut şi anumite grupări infracţionale au fost destructurate, constatându-se că liderii se aflau în penitenciare, unde erau condamnaţi în alte cauze, şi de acolo coordonau întreaga "afacere".

Ultimele cazuri au avut loc recent, pe 20 iulie, când doi vârstnici au muşcat "momeala". Spre exemplu, la data de 21.07.2014, ora 8.00 poliţiştii Secţiei 2 au fost sesizaţi de către un bărbat, în vârstă de 73 ani, domiciliat pe strada Soveja, cu privire la faptul că a fost victima unei înşelăciuni. Acesta, la data de 20.07.2014, ora 11.00, a fost contactat telefonic de către o persoană care s-a recomandat a fi nepotul său şi i-a cerut bani, întrucât a fost implicat într-un accident de circulaţie. Septuagenarul a achitat o sumă de bani unui curier, care s-a prezentat la locuinţa sa în aproximativ 10 minute de la convorbire. De asemenea, tot pe 21 iulie, la 10.15, poliţiştii Secţiei 5 au fost sesizaţi de către un bărbat, în vârstă de 70 ani, domiciliat pe strada Pelicanului, cu privire la faptul că a fost victima unei înşelăciuni, întrucât pe 20.07.2014, ora 14.00, a fost contactat telefonic de către o persoană care s-a recomandat a fi fiul său şi că ar fi fost implicat într-un accident de circulaţie, fapt pentru care are nevoie de o sumă de bani pentru a plăti operaţia unei victime. În aproximativ o jumătate de oră, la locuinţa sa a venit un tânăr, care i-a spus că a fost trimis de fiul său şi a ridicat suma respectivă. În ambele cazuri poliţiştii au demarat cercetări în vederea identificării autorilor şi tragerii acestora la răspundere penală. Menţionăm că, în prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce şi anume starea de şoc şi teama. Acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează rapid în asemenea situaţii.

Cum acţionează infractorii: culeg date

Autorii acestui tip de înşelăciune cunosc foarte multe elemente personale ale posibilelor victime, precum profesia, apelative utilizate de membrii familiei, programul de lucru, astfel încât câştigă încrederea victimei şi o conving pe aceasta, că faptele relatate sunt reale. Având în vedere aspectele prezentate, poliţiştii constănţeni recomandă cetăţenilor să nu ofere sume de bani unor persoane necunoscute, să se adreseze şi să sesizeze cea mai apropiată unitate de poliţie sau să apeleze numărul unic de urgenţă 112, ori de câte ori au suspiciuni cu privire la faptul că ar putea fi următoarea victimă a unei infracţiuni de înşelăciune, prin care se încearcă inducerea în eroare prin aceste "poveşti" cu caracter emoţionant. Pentru a evita să deveniţi victima unei infracţiuni de înşelăciune, intitulat generic "accidentul", este bine să analizaţi cu atenţie informaţiile primite şi să vă puneţi câteva întrebări elementare referitoare la veridicitatea lor. Este adevărat că, din diferite motive, cum ar fi: traume fizice sau emoţionale, vocea rudei care sună pentru a solicita sprijin vă poate părea schimbată, însă nu ezitaţi să cereţi amănunte referitoare la situaţia prezentată. Înainte de a vă oferi ajutorul, aveţi în vedere şi următoarele aspecte: în caz de accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât ca urmare a unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau prin societăţile de asigurări. Orice accident de circulaţie are două variante de soluţionare: depunerea unei plângeri la unitatea poliţie, care se va ocupa mai departe de cazul respectiv sau înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. Orice alte variante sunt excluse, iar dacă sunt puse în practică ele nu sunt legale. Oricine poate fi victima unui accident, dar, într-un moment critic ca acesta, singura urgenţă este cea medicală şi nicidecum aspectul financiar. Atât victima, cât şi autorul unui accident nu au nevoie de bani ca să primească îngrijiri medicale.

Accidentul rutier este anunţat de persoanele oficiale

De asemenea, trebuie să cunoaşteţi faptul că, în conformitate cu reglementările în vigoare, un accident de orice fel, mai ales unul rutier grav este, de obicei, anunţat de persoane oficiale, abilitate să facă acest lucru. Chiar dacă ar putea exista alte surse, care să transmită informaţia înainte ca aceasta să vă parvină în mod oficial, datele trebuie verificate înainte de a întreprinde orice acţiune. În cazul în care sunteţi martorul unei infracţiuni sau victima acesteia, apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112 şi reţineţi cât mai multe detalii!

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102