REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Metoda de înşelăciune „Şmen” revine la Constanţa. Un suspect este căutat de poliţişti

Metoda de înşelăciune „Şmen” revine la Constanţa. Un suspect este căutat de poliţişti

Replica API 11 septembrie 2015 | 00:00 771

Cum acţionează infractorii

Cum acţionează infractorii

Infractorii s-au „specializat” pe toate palierele şi acţionează ori de câte ori au ocazia. Fie că este vorba de „Accidentul”, „Omul de la cablu” cât şi altele, scopul este acelaşi. Însă, iată că în urbea de la malul mării revine şi mai vechea metodă „Şmen”, care se bazează pe inducerea în eroare, pe moment, a victimei. Un astfel de caz s-a petrecut în ziua de miercuri, 9 septembrie, la un schimb valutar din cadrul unui centru comercial din Km 5. Poliţiştii constănţeni îl caută pe făptaş.

Poliţiştii Secţiei 5 au fost sesizaţi, la data de septembrie, ora 15.00, de către operatorul unei case de schimb valutar că a fost victima unei înşelăciuni. Echipa operativă deplasată la faţa locului a stabilit faptul că în jurul orei 12.23 la sediul casei de schimb valutar s-a prezentat un cetăţean care a dorit să schimbe în lei suma de 3.500 euro. Operatoarei i-a fost înmânată suma de 3.450 euro, aceasta sesizând lipsa a 50 euro, motiv pentru care i-a dat toată suma înapoi, iar cetăţeanul a adăugat cei 50 euro „lipsă”, sustrăgând concomitent suma de 1.600 euro din teancul de bani, fără ca operatoarea să observe şi fără să verifice suma primită.

Cercetările sunt continuate de către poliţiştii Secţiei 5 în vederea identificării autorului, recuperării prejudiciului şi tragerii acestuia la răspundere penală. Oamenii legii avertizează că suspecţii pot acţiona chiar şi în magazine, folosind aceeaşi tehnică. Aceştia dau o sumă de bani pentru a fi schimbată în bancnote mai mici, după care se răzgândesc sau apelează la orice tertip pentru a i se înapoia banii, în acel timp sustrăgând din suma schimbată de vânzătoare. Toată scena durează foarte puţin şi angajaţii nu mai numără banii când îi iau înapoi.

În general, aceştia îşi dau seama după câteva ore. Şi cazuri au tot intrat în atenţia Poliţiei Constanţa. Spre exemplu, pe 25 martie anul curent, o farmacistă alerta oamenii legii. Aceasta fusese înşelată cu 500 de lei. Mai exact, un individ a venit cu mai multe banconte de 500 şi de 200 de lei, cerând să-i fie schimbate. A primit banii, dar s-a răzgândit. I-a înapoiat dar a reuşit să sustragă 500 de lei. Angajata farmaciei a obervat după circa 30 de minute ce s-a întâmplat.

O femeie căutată în ţară pentru înşelăciuni, prinsă la Constanţa chiar de ziua Păcălelilor!

Un alt caz de acest gen s-a petrecut şi pe 1 aprilie 2015, chiar de Ziua Păcălelilor. Mai exact, poliţiştii din Năvodari au fost sesizaţi, înjurul orei 9.00, de reprezentanţii Allianz Ţiriac despre faptul că o femeie s-a prezentat la casieria unităţii şi a încercat să înşele operatorul bancar prin efectuarea unui schimb de bancnote, cu suma de 600 lei.

În urma cercetărilor, poliţiştii au stabilit că femeia este bănuită de comiterea mai multor infracţiuni cu acelaşi mod de operare, denumit generic „Şmen”, fapte comise pe raza judeţelor Buzău, Covasna, Braşov, Prahova, Bacău şi Argeş. Cea în cauză a fost preluată de o escortă din cadrul IPJ Buzău, pentru continuarea cercetărilor. Menţionăm că, la Buzău, escroaca a acţionat prin aceeaşi metodă. Aceasta a mers Serviciul de Impozite şi a cerut operatoarei să-i schimbe suma de 1.900 de lei în bancnote de câte 50 de lei. Zis şi făcut.

Numai că, primind banii schimbaţi, aceasta a spus că nu mai doreşte, întinzându-i casierei suma, dar nu înainte de a extrage o parte din ea, respectiv 850 de lei. Angajata Primăriei a luat bancnotele şi, fără a le număra, i le-a returnat pe cele vechi. Totodată, menţionăm că femeia a mai fost închisă, fiind eliberată în urmă cu puţin timp.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102