REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
11.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Metodele „Maradona” şi „Suvenirul” devin istorie, în Piaţa Ovidiu. Acum, infractorii pozează în victime

Metodele „Maradona” şi „Suvenirul” devin istorie, în Piaţa Ovidiu. Acum, infractorii pozează în victime

Replica API 3 august 2015 | 00:00 155

Noi tehnici

Noi tehnici

De când a fost reabilitată, zona Peninsulară a Constanţei, numită acum cu mândrie “Centrul Vechi”, a început să fie tranzitată de mii de turişti, în general ajunşi în Portul Constanţa cu navele de croazieră. Hibele cartierului nu au dispărut în totalitate, încă existând clădiri care stau să pice şi ţigani care locuiesc printre ruine, gata de atac în orice clipă.

Dacă la primul aspect lucrurile sunt mai complicate, la cel de-al doilea se lucrează la foc automat. Însă, între timp, a venit sezonul estival şi, odată cu el, turiştii. Astfel, oamenii legii au tot încercat să găsească soluţii pentru a ţine infractorii în frâu şi se pare că au reuşit. Putem spune că în această perioadă nu a fost înregistrată nici o sesizare cu privire la metodele de înşelăciuni care au făcut ravagii anii trecuţi. Numai că misiunea nu a fost una uşoară, ţiganii începând să cerşească în plină stradă când au văzut că nu e rost de furat!

Este cunoscut faptul că infractorii sunt la curent cu tot ce se întâmplă în urbea de la malul mării. Dacă e vară, e rost de turişti, găsind tot timpul metode pentru a le goli buzunarele. Astfel s-au născut alte două metode de furt, respectiv “Maradona” şi “Suvenirul”, în ambele cazuri hoţii dându-se drept poliţişti, legitimând turiştii şi şterpelindu-le tot ce găseau prin portofel.

La cea de-a doua metodă, adică Suvenirul, indivizii au adus ca element de noutate un aşa-zis vânzător ambulant, tocmai pentru a mai schimba situaţia, care încerca să vândă te miri ce. Atunci intra în acţiune şi falsul poliţist, care legitima atât vânzătorul, dar şi turistul pentru că încuraja comerţul ambulant. Deznodământul era acelaşi: pasagerii navelor de croazieră se trezeau cu banii furaţi.

Pentru a împiedica astfel de situaţii, oamenii legii au demarat şi anul trecut mai multe acţiuni, iar la începutul lunii mai 2014, Constanţa era împânzită de mascaţi şi poliţişti, care legitimau tot ce prindeau în cale. Însă, anul s-a încheiat, fiind înlocuit cu 2015, care a adus cu el alte orizonturi şi, bineînţeles, alţi turişti. Numai că, de data aceasta lucrurile s-au mai schimbat. Potrivit informaţiilor noastre, agenţii de pază din zonă au lucrat ore suplimentare. “Ni se mai schimbă programul în funcţie de cum vin turiştii.

Sunt pe aici persoane de etnie romă şi trebuie supravegheată zona. Au venit la noi şi poliţiştii şi ne-au rugat să fim mai vigilenţi, să patrulăm, să ne ajutăm. Ne-au lăsat şi numere de telefon, să ne anunţăm între noi când este ceva”, a declarat, pentru “Replica”, un agent de pază din zonă.

Infractorii pozau în victime, în faţa turiştilor

De asemenea, este cunoscut faptul că în zonă sunt şi parcări private. Se pare că oamenii legii au stat de vorbă şi cu angajaţii de acolo, cu care, la fel, vor să colaboreze, să se anunţe, să fie atenţi la ce se întâmplă în jur. Prin urmare, forţele de ordine şi-au dat mâna şi se pare că funcţionează dacă e să ne luăm după faptul că “Suvenirul” şi “Maradona” sunt cam de domeniul istoriei. Însă, pericolul nu a trecut. Infractorii încă sunt în gardă şi abia aşteaptă o portiţă, o clipă de neatenţie.

Spre exemplu, tot prin zona Peninsulară, când au văzut că nu mai e rost de furtişaguri şi escrocherii, persoanele de etnie romă şi-au scormonit prin minte şi au găsit altă soluţie, şi anume să iasă cu saltelele în stradă şi să pozeze în victime. “Au ieşit câţiva cu saltele, alţii stăteau pe jos, pe scaune, pe mobilă, să arate că trăiesc în sărăcie. Cerşeau, stăteau să le facă poze, aveau saci cu haine după ei. Ştiu că sunt plânşi de presa din străinătate şi cred că mizează pe asta. Dar au fost goniţi de agenţii de pază şi de poliţişti”, a spus o femeie care locuieşte în zonă.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218