REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
11.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Micii afaceriști din Mamaia au început să-și tragă obloanele, după scandalul cu primăria: fondatorul Asociației Comercianților și-a cerut falimentul

Micii afaceriști din Mamaia au început să-și tragă obloanele, după scandalul cu primăria: fondatorul Asociației Comercianților și-a cerut falimentul

Replica API 2 august 2022 | 00:00 4574

Comercianții din stațiunea Mamaia au primit, în primăvara lui 2021, notificări pentru a-și schimba obiectul de activitate, administrația locală dorind desființarea comerțului cu anumite alimente în magazine, conform HG 559/2001 care nu se aplica în totalitate. Atunci a început lupta pentru eliminarea Hotărârii de Guvern. luptă dusă de un grup de firme din Constanța, solicitând în instanță anularea HG 559/2001, privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice. La un an de la debutul războiului cu primăria și Guvernul, una dintre firmele care s-au războit cu primăria, Pinos Trade 2001 SRL, deținută de fondatorul Asociației Comercianților din Dobrogea, Ion Țapurin, și-a cerut falimentul. Acesta deține un magazin cu comerț cu produse alimentare, băuturi și tutun în zona Summerland, din Mamaia.

Mai mulți afaceriști din stațiunea Mamaia, care dețin magazine alimentare, s-au aflat, la începutul anului trecut, în imposibilitatea de a obține autorizațiile anuale de funcționare. Magazinele din Mamaia, care vând alimente și băuturi, fuseseră avertizate de primărie, încă de la începutul primăverii 2021, că nu vor primi autorizație de funcționare, fiind invocată o HG din 2001, care interzicea funcționarea alimentarelor în stațiuni. Hotărâre care nu a fost pusă în aplicare, niciodată, în cei 20 de ani. Documentul cu pricina prevede interzicerea comercializării de produse alimentare (ex: preparatele și semipreparate din carne, lapte, ouă, a produselor de panificație, de patiserie și de cofetărie, precum și a băuturilor alcoolice, băuturilor nealcoolice, calde și reci) în magazinele din stațiuni.

Micii comercianți care dețin magazine alimentare în Mamaia au susținut că în spatele hotărârii de Guvern ascunde, de fapt, intenția ca aceste magazine să dispară şi să lase locul restaurantelor, hotelurilor cu restaurante sau supermarketurilor. Afaceriștii de aici nu și-au mai primit autorizaţiile de funcționare, aspect care a condus, la imposibilitatea deschiderii magazinelor cu activitate sezonieră la data de 1 mai 2021 şi/sau la continuarea activităţii celor cu caracter permanent, pentru care există obligativitatea vizării anuale pana la data de 31 martie 2021. Atunci, Un grup de firme din Constanța a început războiul cu primăria și Guvernul. Este vorba despre Aristotelus Trend Rezidence SRL, Pinos Trade 2001 SRL, Dimes Market SRL, Tonimar Litoral SRL și Xelar Develop SRL. Acestea au solicitat anularea hotărârii de Guvern și au obținut-o, pe fond, la Curtea de Apel Constanța, în prezent, dosarul aflându-se pe rolul Curții Supreme, cu termen în octombrie 2022.” Admite cererea de chemare în judecată. Anulează Hotărârea nr.559/2001 privind unele măsuri de comercializare a produselor alimentare şi nealimentare în staţiunile turistice, emisă de Guvernul României, publicată în Monitorul Oficial nr.335 din 22 iunie 2001. Cu recurs în termen de 15 zile de la comunicare, Cererea de recurs se va depune la Curtea de Apel Constanţa, sub sancţiunea nulităţii”, se arată în minuta Curții de Appel Constanța, din ianuarie 2021.

Fondatorul Asociației Comercianților din Dobrogea și-a cerut falimentul

În speță s-a implicat și Asociația Comercianților din Dobrogea, fondată de Ion Țapurin, care a formulat plângere prealabilă Guvernului și Parlamentului.

Același Ion Țăpurin deține firma Pinos Trade SRL, din zona Summerland, în baza căreia funcționează magazinul Pinos din zona Summerland. Recent, acesta și-a cerut falimentul, la Tribunalul Constanța, acțiunea fiind admisă pe 29 iulie a.c.Țapurin, care mai e asociat în firmă cu Vasile Țapurin, nu mai au dreptul să-și administreze activitatea, bunurile, averea dacă nu îşi declară intenţia de reorganizare în condiţiile art.74 coroborat cu art. 67 alin 1 litera g din Legea nr. 85/2014, după cum a decis instanța.

Anul trecut, societatea a avut cifra de afaceri de peste 14 milioane de lei, profit de 84.842 lei și datorii de peste 7 milioane de lei.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
aia sunt speculanti nu mici afaceristi!!!
0
0
Nirmal ca asta e intentia sa lase loc restaurantelor, barurilor, etc ca de asta este statiune dar machidonii cu banita mare nu inteleg.
1
1
Cipanzeii au distrus Mamaia cu sprijinul lui chitc si al lui chelaru. Bloc langa bloc, s-a terminat cu staiunea. Astia care le dau autorizatii de constructie n ar trebui sa mai iasa din puscarie.Au distrus staiunea!
1
0
O hotarare cretina. In mamaia sunt si locatari permanenti nu numai turisti pe care primaria ii trimite la mama dracului sa-si faca aprovizionarea pentru familie . Sa inteleg ca desfiintati si Mega Image, Lidl ??????
0
0
nu m-as mira ca dupa aceea sa mai apara alte mini-carefour, mini-mega, sau chiar un KAUFLAND, ca acestia nu au loc de micile magazine !!! vedem dupa!
0
0
demolati cotetzele si puneti la loc pomii taiati!faliment din inima!
0
0
la cata evaziune ai facut trebuia sa iti vina randul !
0
0
makidonimea a distrus mamaia nu taxa de parcare . in mamaia nord nisipul e plin de praf de cinet de la constructiile cipanesti supraetajate .
2
0
Care staiune? Mamaia e cartier machidonesc ! Boicotati blocurile cipanilor, nu inchiriati, nu cumparati ! Duhoarea de branza trebuie sa dispara din Mamaia. Si chitcanul care le da autorizatii de construire, la puscarie, langa mazare !
0
0
Bravo Chitac Bravo PNL. trimiteti la munca toti bisnitarii cu 4 clase. PS: aia cu banda de autobuze in mamaia si desfiintare parcari este extraordinara.
1
1
nu mai este de stat aici, tineretul pleaca din tara ca mai rau ca acum nu se poate
5
0
Economia de piata reala,nu exista in Romania . Se vinde numai marfa de la anumite firme,se impune un anume tip de educatie a consumatorului,lipseste concurenta adevarata. Vorbim de cartelui,de monopoluri. Probabil asa era capitalismul salbatic de inceput in tarile azi civilizate. Oricum,Romania e doar o piata pentru rebuturi si sursa de mana de lucru aproape moca. Poate in secolul viitor,cei ramasi in tara vor alege sa aiba o democratie capitalista pe bune. Pana atunci,romanii se multumesc cu ce li se porunceste si se balacaresc intre ei.
2
0
Asa se distruge capitalul romanesc, la anul se schimba legea si apar hipermarket-uri.
1
0
Le-a dat-o in gura Chitac!
2
0
mare rusine acest primar si servitorii lui,a distrus cta,centrul e ca in bosnia, mamaia parasita, mai bine sa stea acasa sau la clubul pensionarilor, vine toamna si statii,cabine nu avem,poaie ger,zapada, rusine, pnl, circulatia a distruso, ba constanteni voi dormiti sai sparg gaozu
1
2
Bariera lu mazare ar mai trebui bagata si gata cu turistii in mamaia
2
0
multa sanatate dlui Chitac, ca putem merge si noi constantenii sa mergem la mare fara sa fim inghesuiti de ghertoii de turisti. unde nu da norocul sa nu mai vina picior de turist in Mamaia. nu trebuia ridicata taxa de parcare pe timpul noptii.
0
0
si sa le ia la toti taxa de parcare. Credeam sincer ca cel mai p***t primar din istorie a fost Neagoe. Uite ca m-am inselat, imbecilul asta arogant de Chitac, sobolan de popota a distrus intr-un an cat altii in patru. Duca-se dracului cu tot neamul lui.
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614