rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Microbiomul limbii și rolul în sănătate

Utilizând o tehnică imagistică recent dezvoltată, o echipă de cercetători americani a elaborat o hartă a comunităților microbiene de pe limba umană. Această ar putea fi utilă în viitor pentru dezvoltarea unor tratamente, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Interacțiunile dintre microbiota colonizantă și gazdă au fost pe deplin confirmate, printre care microbiota de acoperire a limbii au o rată moderată de reînnoire și sensibilitate la boli și sunt ușor de obținut, făcându-le un subiect de cercetare ideal.

Tulburările microbiotei orale dar și lipsa unor vitamine ori boli sistemice pot determina apariția limbii încărcate- trădând infecții diverse cu cu candida, lichen sau alte afecțiuni. Trebuie să mergeți la un medic stomatolog sau ORL dacă observăți transformări la nivelul limbii precum:

are o încărcătură albă sau se dezvoltă pete albe; unele afecțiuni care cauzează acest lucru includ afte bucală, leucoplazie, lichen plan oral și cancer oral

devine prea roșie, zmeurie, sau dezvoltă pete roșii sau roz; această poate fi limba geografică sau o altă afecțiune

este foarte netedă și lucioasă

prezintă încărcătură galbenă, neagră sau "păroasa"

prezintă leziuni din cauza unei traume

este dureroasă sau dezvoltă leziuni sau noduli care nu se rezolvă după câteva săptămâni

se manifestă prin arsuri severe

Tulburările microbiotei orale sunt legate de apariția și accentuarea mai multor boli precum:

diabet,

obezitate,

boli cardiovasculare,

hipertensiunea arterială

cancer

alte boli din sfera digestivă precum gastrită, steatoză hepatică sau pancreatica

Fiind o parte importantă a cavității bucale, microbiota de acoperire a limbii poate promova gastrită și tumorile sistemului digestiv, afectând apariția și dezvoltarea mai multor boli cronice. Factorii de risc comuni includ dietă, vârsta și starea imunitară, printre altele.

Mecanismele de reglare metabolică pot fi similare între limbă și microbiota intestinală. Microbiota de acoperire a limbii poate fi transferată în tractul respirator sau digestiv și poate crea un nou echilibru cu microorganismele locale, împreună cu celulele epiteliale gazdă formând o barieră biologică. Această barieră este implicată în producerea și circulația oxidului nitric (NO) și în funcția receptorilor gustativi, formând axa oral-intestin-creier (similar cu axa intestin-creier).

În prezent, modelul bolii și mecanismul microbiotei de acoperire a limbii care afectează metabolismul nu au fost studiate pe scară largă, dar au un potențial extraordinar.

Ce este microbiota linguală?

Conform noului studiu, biofilmele microbiene de pe suprafața limbii au o organizare spațială complexă, foarte structurată. Din analiză detaliată a structurii, se pot face deducții despre principiile creșterii și organizării comunității, apun autorii studiului. Bacteriile de pe limbă sunt mult mai mult decât o simplă „grămadă”, sunt asemănătoare mai degrabă cu un organ al corpului.

Microbiomul oral este un ecosistem complex. Organizarea spațială a comunităților microbiene din gură este influențată de o varietate de factori, printre care temperatura, umiditatea, fluxul salivar, pH-ul, oxigenul și frecvența intervențiilor precum abraziunea sau igienă orală. În plus, microbii își influențează vecinii acționând că surse de metaboliți, nutrimente și molecule inhibitoare, cum ar fi peroxidul de hidrogen și peptidele antimicrobiene. Prin ocuparea spațiului, microbii se pot exclude fizic unul pe altul din habitatele dezirabile, dar suprafețele lor prezintă, de asemenea, locuri destinate conectării, la care pot adera alți microbi.

Cu toate acestea, tiparele spațiale au primit relativ puțînă atenție în domeniul ecologiei microbiene. Oamenii de știință cred că e important de aflat care bacterii stau unele lângă altele, pentru a înțelege cum funcționează aceste comunități. Limba este deosebit de importantă, deoarece adăpostește un rezervor mare de microbi și este un punct de referință tradițional în medicină.

În noul studiu¹, cercetătorii au folosit o tehnică numită Etichetare Combinatorială și Imagistică Spectrală - Fluorescență în situ hibridizare (CLASI-FISH), care a fost recent dezvoltată într-un laborator de la Harvard. Această strategie implică etichetarea unui anumit tip de microorganism cu mai multe fluorocrome, extinzând foarte mult numărul diferitelor tipuri de microbi care pot fi identificați și localizați simultan într-un singur câmp vizual.

Studiul este inedit pentru că, anterior, nimeni nu a putut să privească biofilmul de pe limbă într-un mod în care să distingă fiecare tip de bacterie, astfel încât să se poată observă cum se aranjează acestea, spun autorii studiului. Majoritatea lucrărilor anterioare asupra comunităților de bacterii au folosit abordări bazate pe secvențierea ADN, dar pentru a obține acest lucru, trebuie mai întâi că eșantionul să fie „măcinat” și să se extragă ADN-ul din el, lucru care distruge toată structura spațială. Tehnică CLASI-FISH permite păstrarea structurii spațiale și identificarea bacteriilor în același timp

În primul rând, oamenii de știință au folosit datele pentru a identifica taxoni bacterieni majori conținuți în eșantioane mici răzuite de pe limbile a 21 de participanți sănătoși. Ghidată de analiză secvenței, abordarea imagistică a vizat genurile majore și speciile selectate pentru a obține o viziune cuprinzătoare a structurii microbiomului. Cercetătorii au identificat 17 genuri bacteriene care se găseau din abundență pe limbă și prezente la peste 80% dintre indivizi. Probele au constat din bacterii libere, bacterii legate de celulele epiteliale ale gazdei și bacterii organizate în consorții - biofilme complexe structural, cu mai multe straturi.

Ce bacterii bune trăiesc pe limba noastră?

Consorțiile au prezentat o inegalitate în structura comunității, constând din domenii localizate spațial, dominate de un singur taxon. Deși au variat că formă, au avut de obicei o lungime de la zeci până la sute de microni, un nucleu de celule epiteliale și o arie bine definită. Limbile tuturor subiecților aveau consorții formate din trei genuri de bacterii: actinomicete, Rothia și streptococi. Actinomicetele au apărut frecvent în apropierea nucleului, în timp ce Rothia a fost adesea observată spre exteriorul consorțiului. Streptococul a fost observat că formând o crustă subțire pe exteriorul consorțiilor și, de asemenea, a format vene în interiorul lor.

Luate laolaltă, rezultatele sugerează un model pentru modul în care sunt generate comunitățile microbiene structurate de pe limbă. În primul rând, celulele bacteriene se atașează de epiteliul suprafeței limbii singure sau în grupuri mici. În timpul creșterii populației, diverși taxoni se împing unul pe celălalt și proliferează mai rapid în micromedii care susțîn nevoile lor fiziologice.

Imaginile au relevat, de asemenea, că unii taxoni capabili să reducă nitrații - Actinomyces, Neisseria, Rothia și Veillonella - sunt proeminenți în coloniile de pe limbă. Acest lucru crește posibilitatea că mici denivelări de pe suprafața limbii umane să fie structurate pentru a încuraja creșterea bacteriilor care transformă nitratul salivar în nitrit, funcție care nu este codificată de genomul ființei umane.

Studiile privind probioticele orale au descoperit că produsele probiotice care conțîn Lactobacillus îmbunătățesc starea de sănătate orală și pot îmbunătăți simptomele bolii, cum ar fi ficatul gras și cancerul. Prin urmare, celulele epiteliale ale limbii au o funcție de barieră și sunt implicate în producerea gustului , axa orală-intestin și ciclul de oxid nitric (NO). Astfel, rolul probioticelor de acoperire a limbii la gazdă poate fi explorat în mai multe moduri. Printre bacteriile reducătoare de nitrați, Veillonella, Actinomyces, Haemophilus și Neisseria sunt foarte abundente în învelișul limbii și sunt potențiale probiotice.

Microbiota de acoperire a limbii, una dintre componentele importante ale microbiotei orale, are o stabilitate ridicată de eșantionare. S-a demonstrat că tulburările în microbiota de acoperire a limbii cresc diverși markeri inflamatori cronici, precum și sunt strâns legate de mecanisme precum barierele mucoase locale, metabolismul oxidului nitric și chemoreceptorii gustativi. Deși, există o lipsă de studii privind acțiunea medicamentului asupra microbiotei de acoperire a limbii pentru a trata boală, studiile au arătat că probioticele pot modula microbiota orală și pot îmbunătăți sănătatea .

În schimb, utilizarea frecventă a antibioticelor sau a apei de gură afectează negativ tensiunea arterială . Prin urmare, microbiota de acoperire a limbii este de așteptat să devină un marker biologic nou, ușor și neinvaziv, care poate contribui la studiile de diagnostic și prognostic ale bolilor cronice neinfecțioase.

marţi, 25 ianuarie 2022277
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
Replica te ajută să câștigi 10 invitații duble la NEVERSEA!
GANDUL.RO
'Eu am ucis-o pe Prințesa Diana! Știa prea multe secrete!' - A recunoscut pe patul de moarte
Comentarii
mai mult...Sănătate
21 mai 14:42SănătateRezistența la antibiotice se dezvoltă mai repede decât se credea

Bacteriile patogene dezvoltă rezistență la antibiotice mult mai repede decât se aștepta comunitatea științifică....169

21 mai 00:00SănătateRiscul de a dezvolta demență, crescut prin consumul de mezeluri165
21 mai 00:00SănătateConsumul de cereale integrale poate reduce factorii de risc cardiovascular173
21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...192

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este199
21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'202
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...181

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani181
21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei165
21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...167

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional193
21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă182
Vremea
25.8°18.7° - 25.8° sâmbătă, 21 mai 2022
ConstanțaUmiditate: 57%
Vânt: 5.08 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/496113217157
5/40282520212419
joker344224173915
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 23:44SportFotbal: TAS a respins cererea CSA Steaua privind suspendarea barajului de promovare în Liga I

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins cererea Clubului Sportiv al Armatei Steaua privind...350

21 mai 23:43SportReal Madrid, contract de 360 de milioane de euro pentru exploatarea stadionului

Real Madrid a încheiat un contract de 360 de milioane de euro cu fondul de investiţii Sixth Street şi compania...367

21 mai 23:44SportScandal la finala Cupei României! Fanii lui Sepsi s-au întors cu spatele la intonarea imnului României

Formaţia Sepsi Sfântu Gheorghe a câştigat, joi seară, pentru prima dată Cupa României, învingând în finală,...882

21 mai 23:45SportImnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă

Imnul așa-zisului Ținut Secuiesc s-a auzit din nou într-o competiție sportivă. Totul s-a întâmplat sub privirile...559

Local
21 mai 00:05LocalUn minor din Năvodari, cercetat pentru evadare!

La data de 20 mai a.c., polițiști din cadrul Poliției orașului Năvodari au identificat, pe strada Rândunelelor din...328

21 mai 00:05LocalUn ciutan a spart o casă în timp ce se afla în arest la domiciliu!

În urma cercetărilor într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunii de furt calificat, polițiști din...394

21 mai 00:05LocalDacă l-ați văzut pe acest bărbat, sunați la 112

485

21 mai 00:04LocalCondamnați la închisoare pentru înșelăciune!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Investigații Criminale au identificat 2 bărbați, de 24,...485

21 mai 00:04LocalAtenție la depășiri și la viteză! Polițiștii rutieri fac razii!

La data de 19 mai a.c., polițiști din cadrul Serviciului Rutier au desfășurat o acțiune pe linia prevenirii și...325

21 mai 00:04LocalConcurs de bețivani la volan, pe străzile din Constanța

La data de 20 mai a.c., în jurul orei 1.00, polițiști din cadrul Biroului Rutier Constanța au identificat un...393

21 mai 17:00LocalDragoste cu năbădăi cu un fost pușcăriaș

O femeie a mers în instanță, solicitând un ordin de protecție pe numele concubinului său, George Cătălin...936

21 mai 00:05LocalAtenție, se oprește apa în localitatea Valu lui Traian!

RAJA S.A. va executa lucrări de remediere a unei avarii pe conducta de alimentare cu apă, cu diametrul de 400 mm, din...338

21 mai 00:06LocalZip Escort susține ”maratonul nisipului” 2022

334

Politică
21 mai 00:00PoliticăCiucă: Firmele în continuă extindere, poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară activitatea

Companiile în continuă extindere reprezintă poli de dezvoltare pentru regiunile în care îşi desfăşoară...202

21 mai 00:04PoliticăPrefectul Capitalei refuză să atace în instanţă două autorizaţii de construire ilegale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, îl acuză pe prefectul Toni Greblă că refuză să atace în instanţă două...432

21 mai 00:04PoliticăMinistrul Bogdan Aurescu respinge ferm acuzațiile Rusiei

383

21 mai 00:04PoliticăPlanul de combatere a cancerului va fi lansat în Parlament

Consilierul prezidenţial Diana Păun a anunţat, vineri, că, în "viitorul apropiat", va fi lansată în Parlament...329

21 mai 00:05PoliticăLocuitorii beneficiază de fonduri europene pentru managementul apei

Investiţiile în managementul apei, din Anghel Saligny şi din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR),...296

21 mai 00:05PoliticăSalariaţii şi foştii salariaţi - acces online la datele proprii din Revisal

664

Interviuri
16 apr 00:39InterviuriHoria Țuțuianu: Nu știu câtă răbdare vor mai avea constănțenii la atâta incompetență. Video

De când a ajuns la Guvernare, PSD a reușit să inițieze mai multe proiecte de legi, unele dintre ele fiind și...4197

14 apr 00:41InterviuriCristian Cîrjaliu: Atât timp cât nu iau niciun ban de la nimeni în mod necuvenit, dorm foarte liniștit

Este unul dintre acei primari care, dacă nu ar fi existat, ar fi fost inventat. În ciuda contestațiilor venite din...3395

12 apr 00:05InterviuriMihai Lupu: Nu sunt dușman cu Huțucă! Mai avem și opinii diferite! Video

3530

5 mai 22:01InterviuriDelicoti: Legislația este problema reală a României în ceea ce privește administraţia publică! Video

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost prezent în studioul Replica de Constanţa, miercuri, 4 mai, în...1670

20 apr 00:04InterviuriLică Neagu: Tariful la taximetrie va fi de maxim 3,5 lei/km! Video

Lică Neagu, președintele Federației Naționale a Sindicatelor Șoferilor din România, s-a aflat marți, 19 aprilie,...1935

16 apr 00:38InterviuriNiculescu: Am plafonat prețurile la gaze și energie printr-o nouă schemă de sprijin. Video

George Niculescu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri,...3175

9 apr 00:08InterviuriAnca Ghițulescu, director executiv DGASPC: Avem o mare problemă cu centrele pentru adulți! Video

Centrele pentru adulți din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța sunt...2405

7 apr 14:34InterviuriFelicia OVANESIAN (I): Sunt singurul funcționar din cadrul primăriei care nu face nimic fără să știe primarul. VIDEO

Felicia Ovanesian, city managerul municipiului Constanța, este al doilea om în Primăria Constanța, după primarul...6185

8 apr 00:10InterviuriFelicia Ovanesian îi răspunde lui Ionuț Rusu: Neinspirat, agresiv și puțin nepoliticos. VIDEO

11478

Monden
21 mai 00:00MondenDouă filme britanice îşi dispută afişele sălilor de cinema nord-americane

Două filme britanice din genuri diferite, filmul de epocă "Downton Abbey: A New Era" şi filmul horror "Men", sunt...174

21 mai 00:00MondenCannes 2022: Rithy Panh, preşedintele juriului TikTok, a demisionat

Regizorul franco-cambodgian Rithy Panh a decis să demisioneze din funcţia de preşedinte al primului juriu TikTok,...163

21 mai 00:00Monden'Mariupolis 2', ultimul film al lui regizorului Mantas Kvedaravicius, ucis în Ucraina, a fost proiectat la Cannes

176

21 mai 00:00MondenAl doilea sezon al serialului 'Squid Game', lansat la sfârşitul anului 2023 sau în 2024

Al doilea sezon al serialului "Squid Game" ("Jocul calamarului"), cea mai de succes producţie din istoria platformei...188

21 mai 00:00MondenAcademia Americană de Film restabileşte criteriile de dinaintea pandemiei pentru filmele care aspiră la Oscar

Academia Americană de Film a decis să restabilească criteriile pentru filmele care intră în cursa premiilor Oscar...174

21 mai 00:00MondenSissi inspiră din nou cineaştii: Viaţa împărătesei, subiectul mai multor lungmetraje şi seriale

La 125 de ani de la moartea sa, Sissi, împărăteasa rebelă cu un destin tragic, inspiră din nou cineaştii aflaţi...190

21 mai 00:00MondenKirill Serebrennikov a condamnat războiul din Ucraina cu prilejul premierei la Cannes a filmului său ''Tchaikovsky's wife'

Regizorul rus aflat în exil Kirill Serebrennikov a luat poziţie miercuri împotriva războiului din Ucraina după...186

21 mai 19:27MondenCântăreţul Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară

Cântăreţul britanic Ed Sheeran a devenit tată pentru a doua oară după ce soţia lui, Cherry Seaborn, a născut o...349

21 mai 13:49MondenA murit celebrul compozitor Vangelis

920

Mapamond
21 mai 00:00MapamondMarea Britanie pune la dispoziţie un vaccin împotriva variolei maimuței pe fondul răspândirii în Europa

Câteva cazuri de variola maimuţei depistate în Marea Britanie au determinat autorităţile să pună la dispoziţie...172

21 mai 00:00MapamondParchetul ucrainean cere închisoare pe viaţă pentru primul soldat rus judecat pentru crimă de război

Parchetul ucrainean a cerut joi închisoare pe viaţă împotriva unui soldat rus, la primul proces pentru crimă de...172

21 mai 19:29MapamondRusia este dispusă să reia negocierile cu Ucraina

435

21 mai 00:00MapamondGermania: O persoană a fost rănită prin împuşcare într-o şcoală la Bremerhaven

O persoană a fost rănită joi prin împuşcare într-o şcoală din centrul oraşului Bremerhaven, în nordul...184

21 mai 19:28MapamondUn tribunal din Kiev a decis arestarea lui Viktor Ianukovici

Tribunalul Districtual Pechersk din Kiev a decis arestarea fostului preşedinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a...622

21 mai 00:00MapamondOMS a aprobat omologarea de urgenţă pentru vaccinul chinez anti-COVID Convidecia

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a acordat omologarea de urgenţă pentru vaccinul anti-COVID Convidecia...187

21 mai 19:46MapamondVladimir Putin ar putea fi înlăturat de la putere pe 3 iunie

Înalţii oficiali de securitate ai lui Vladimir Putin cred că războiul din Ucraina este „pierdut”, ceea ce face...663

21 mai 01:14MapamondMacron vrea un răspuns rapid al UE la cererea de aderare a Republicii Moldova

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat joi că vrea ca Uniunea Europeană să emită "un aviz rapid" la...452

21 mai 19:47MapamondÎn Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare

469

Sănătate
21 mai 00:00SănătateAdela Cojan, CNAS: Rolul medicului de familie este esenţial în sistemul de sănătate

Medicul de familie este cea mai importantă verigă în îngrijirea populaţiei, iar rolul său este esenţial în...181

21 mai 00:00SănătateSpecialist: Numărul cazurilor de pacienţi cu boli inflamatorii intestinale a crescut în ultimii 20 de ani

Accesul la medicamente de ultimă generaţie, la suplimente şi nutriţie corespunzătoare, simplificarea traseului...181

21 mai 00:00SănătateRafila: Dezvoltarea cercetării în domeniul funcţionării celulelor va schimba radical practicarea medicinei

165

21 mai 00:00SănătateStudiu: Aspirina poate scădea riscul de deces al bolnavilor de cancer

Pacienților cu o gamă largă de cancere care iau aspirină ca parte a tratamentului lor le-ar putea scădea riscul de...192

21 mai 14:34SănătateBilirubina la adulți: ce este, ce semnifică creșterea valorilor, de câte tipuri este

Bilirubina este un pigment biliar, derivat al hemoglobinei, care se găsește în sânge, bilă (fiere) și în calculii...199

21 mai 00:00SănătateVariola maimuței: OMS avertizează autoritățile să ia 'măsuri intensive de sănătate publică'

Variola maimuței este o zoonoză silvatică cu infecții umane incidentale care apar de obicei în zonele împădurite...202

21 mai 00:00SănătateSocietatea Naţională a Medicilor de Familie: Ororile războiului afectează şi starea sufletească şi mentală

Societatea Naţională de Medicina Familiei a transmis, joi, practicienilor în domeniu din întreaga lume felicitări...167

21 mai 00:00SănătateINSP: 323 de cazuri de gripă clinică, la nivel naţional

Institutul Naţional de Sănătate Publică informează joi că, în săptămâna 9 - 15 mai, au fost raportate 323 de...193

21 mai 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 125 persoane cu COVID-19, la terapie intensivă

182

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT