REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Micronoduli pulmonari: simptome, cauze, tratament

Micronoduli pulmonari: simptome, cauze, tratament

Replica API 30 noiembrie 2021 | 00:00 12615

Un nodul pulmonar reprezintă o creștere anormală care se formează într-un plămân sau în ambii. Mulți oameni au noduli pulmonari. Aceste creșteri anormale sunt rareori canceroase, scrie doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Bolile și infecțiile respiratorii pot determina formarea de noduli în plămâni. Majoritatea nodulilor pulmonari nu sunt un semn de cancer pulmonar și nu necesită tratament. La radiografii sau scanări imagistice, aceste excrescențe pot arăta ca o umbră sau o pată pe plămân.

Simptome noduli pulmonari

Nodulii pulmonari mici cauzează rareori simptome. Dacă creșterea apasă pe căile respiratorii, este posibil să tușești, să ai respirație șuierătoare sau dificultăți de respirație.

De asemenea, rar, poți prezenta semne care ar putea indica cancer pulmonar în stadiu incipient, adică care nu s-a răspândit în afara plămânului.

Ia legătura cu medicul tău, dacă ai noduli pulmonari și începi să te confrunți cu:

• dureri în piept;

• tuse cronică sau tuse cu sânge;

• oboseală;

• răguşeală;

• pierderea poftei de mâncare;

• pierderea inexplicabilă în greutate;

• infecții respiratorii recurente, cum ar fi bronșită sau pneumonie;

• dificultăți de respirație (dispnee) sau respirație șuierătoare.

Când ar trebui să consulți medicul

Ar trebui să iei legătura cu un medic, dacă ai:

• dureri în piept;

• tuse cronică sau cu sânge;

• scădere inexplicabilă în greutate.

Cauze noduli pulmonari

Când o infecție sau o boală inflamează țesutul pulmonar, se poate forma un mic aglomerat de celule (granulom). În timp, un granulom se poate calcifica sau întări în plămân, provocând un nodul pulmonar necanceros.

Un neoplasm este o creștere anormală a celulelor din plămân. Neurofibroamele sunt un tip de neoplasm necanceros. Tipurile de neoplasme maligne (canceroase) includ cancerul pulmonar și tumorile carcinoide.

Alte cauze ale nodulilor pulmonari necanceroși includ:

• iritanți sau poluanți ai aerului;

• boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă și sarcoidoza;

• infecții fungice cum ar fi histoplasmoza;

• infecții ale sistemului respirator, cum ar fi tuberculoza;

• țesut cicatricial.

Prevalență noduli pulmonari

Nodulii pulmonari sunt foarte frecvent întâlniți. Până la jumătate dintre adulții cărora li se fac radiografii toracice sau tomografii au noduli pulmonari.

Factori de risc noduli pulmonari

Oricine poate dezvolta noduli pulmonari. Un nodul este mai probabil să fie canceros, dacă:

• ești fost fumător sau fumezi în prezent;

• ai peste 65 de ani;

• ai antecedente familiale de cancer;

• ai urmat radioterapie în zona pieptului;

• ai fost expus la azbest, radon sau fumat pasiv.

Nodulii pulmonari sunt un semn al cancerului pulmonar?

Aproximativ 95% din nodulii pulmonari sunt benigni. Multe lucruri pot provoca noduli pulmonari necanceroși, inclusiv infecții și cicatrici.

Dacă te confrunți cu un nodul pulmonar, medicu îți poate recomanda teste suplimentare pentru a determina cauza și a exclude cancerul pulmonar.

Diagnostic noduli pulmonari

Majoritatea oamenilor descoperă întâmplător că au un nodul pulmonar după ce au făcut un test imagistic pentru o procedură sau cu un alt scop.

Dacă un test imagistic indică un nodul pulmonar, medicul îți poate recomanda monitorizarea activă a acestuia.

În unele cazuri, medicul îți poate recomanda imagistică toracică anuală, în termen de 6 până la 12 luni, pentru a vedea dacă un nodul pulmonar crește sau se modifică în timp.

Este util să comparați scanarea imagistică actuală cu una anterioară. Dacă nodulul din imaginile anterioare nu s-a schimbat în dimensiune, formă sau aspect în 2 ani, probabil că este necanceros.

Dacă un nodul pulmonar este nou sau s-a schimbat în dimensiune, formă sau aspect, medicul îți poate recomanda teste suplimentare pentru a determina dacă nodulul pulmonar este canceros. Aceste teste includ:

• Bronhoscopie: în timp ce ești anesteziat, medicul trece un tub subțire (bronhoscop) din gât în plămân. Un instrument chirurgical mic de la capătul lunetei taie și preia o probă de țesut din nodul. Un laborator analizează această probă de biopsie pentru celule anormale.

• Biopsie ghidată prin scanare CT: pentru nodulii de pe partea exterioară a plămânului, medicul utilizează imagini CT pentru a ghida un ac subțire prin piele și în plămân. Această biopsie cu ac preia mostre de țesut din nodul pulmonar pentru a examina celulele anormale.

• Tomografia cu emisie de pozitroni (PET): o scanare PET folosește o substanță chimică radioactivă sigură, injectabilă și un dispozitiv de imagistică pentru a detecta celulele bolnave din organe.

Despre micronodulul pulmonar

Nodulii pulmonari măsoară, de obicei, aproximativ 5 mm până la 30 mm. Un nodul pulmonar mai mare, cum ar fi unul de 30 de mm sau mai mare, este mai probabil să fie canceros, spre deosebire de un nodul pulmonar mai mic.

Un micronodul pulmonar este o opacitate rotunjită care măsoară < 3 mm în diametru la CT. Nodulii pulmonari pot fi localizați în interstițiul pulmonar, spațiul aerian sau ambele.

Diagnosticul diferenţial al bolilor care se manifestă cu micronoduli interstiţiali variază foarte mult, iar pacienţii afectaţi au manifestări clinice variabile. Familiarizarea cu anatomia interstițiului pulmonar este fundamentală atunci când se evaluează micronodulii pulmonari, deoarece o concentrație de micronoduli într-un anumit compartiment poate fi indiciu imagistic pentru diagnosticul corect.

CT și HRCT (tomografie computerizată de înaltă rezoluție) în secțiune subțire sunt optime pentru detectarea și caracterizarea micronodulilor pulmonari. Odată identificați micronodulii, distribuția lor în interstițiul pulmonar trebuie determinată în funcție de localizarea lor față de lobulul pulmonar secundar și caracterizată ca centrilobulară, perilimfatică sau aleatorie.

Complicații noduli pulmonari

Rareori, un nodul pulmonar necanceros poate apăsa sau bloca căile respiratorii. Este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală pentru a elibera căile respiratorii, astfel încât să poți respira corespunzător din nou.

Tratament noduli pulmonari

Micronodulii pulmonari necanceroși, de obicei, nu necesită tratament.

Este posibil să ai nevoie de tratamente, cum ar fi antibiotice sau medicamente antifungice, dacă te confrunți cu o infecție.

Dacă nodulul pulmonar crește, provoacă probleme sau este canceros, este posibil să ai nevoie de o intervenție chirurgicală. Procedurile chirurgicale pentru îndepărtarea nodulilor pulmonari necanceroși și canceroși includ:

• Chirurgie toracică asistată video (VATS): în timpul VATS, medicul introduce în interiorul cutiei toracice un toracoscop (care are atașată o sursă de lumină și o cameră video) și instrumente chirurgicale mici prin mai multe incizii mici în piept. Chirurgul se ghidează după imaginile transmise pe monitor pentru a elimina nodulul.

• Toracotomie: medicul chirurg îndepărtează nodul pulmonar printr-o incizie mai mare între coaste, sub omoplat. Timp de câteva zile după operație, un tub drenează excesul de lichid din piept.

Prognostic noduli pulmonari

Majoritatea nodulilor pulmonari nu sunt canceroși și nu necesită tratament. Un nodul pulmonar necanceros nu ar trebui să îți afecteze calitatea vieții.

Pot preveni micronodulii pulmonari?

Renunțarea la fumat este cel mai bun lucru pe care îl puteți face pentru a vă proteja plămânii. Dar nu poți face nimic pentru a preveni dezvoltarea de (micro)noduli pulmonari.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ia cautati ce inseamna Weneger!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920