REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
12.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Micșorarea stomacului la adolescenți - argumente pro și contra

Micșorarea stomacului la adolescenți - argumente pro și contra

Replica API 9 septembrie 2020 | 00:00 1059

Obezitatea la adolescenți este din ce în ce mai întâlnită în zilele noastre. Așadar, micșorarea stomacului a devenit o preocupare a tinerilor adulți care suferă de supraponderalitate, precum și a părinților acestora - iată ce recomandări fac medicii, cu privire la micșorarea stomacului la această vârstă problematică.

Obezitatea în perioada adolescenței nu are consecințe nedorite numai asupra stimei de sine și a relaționării cu cei din jur, ci vine și cu o serie de riscuri pentru sănătate, începând de la riscul de steatohepatita non-alcoolică și până la cel de diabet ori afecțiuni cardiovasculare. Depresia, tulburările alimentare și anxietatea sunt adesea urmări ale obezității în perioada adolescenței, scrie doc.ro.

Dietă și sportul sunt principalele măsuri luate împotriva obezității la adolescenți, însă acestea rareori au rezultate pe termen lung. La adolescenții care au un indice de masă coroporală mai mare de 35 și la care au apărut deja complicații ale obezității precum apneea în somn, steatoză hepatică severă sau diabetul de tip 2, medicii iau în considerare varianta chirurgiei bariatrice.

Medicul ia în calcul și stabilitatea emoțională a pacientului atunci când ia decizia de a face sau nu micșorare de stomac pacientului adolescent. Este foarte important că pacientul să aibă maturitatea și stabilitatea emoțională necesare, astfel încât să înțeleagă ce îl așteaptă și să își asume consecințele – recuperarea după o asemenea intervenție nu este tocmai ușoară pentru un adolescent, iar regulile stricte de după această intervenție pot reprezenta, de asemenea, un obstacol.

Contraindicații pentru această intervenție chirurgicală la adolescenți intervin în caz de abuz de substanțe, dar și în cazul tulburărilor psihice ori a altor afecțiuni medicale asociate.

Mulți medici se opun, însă, chirurgiei bariatrice la adolescenți, preferând să amâne această varianta și să încerce metodele convenționale până când tânărul ajunge la maturitate. Aceștia sunt de părere că riscurile la care e expus adolescentul în timpul, dar și după această procedura, pot fi evitate.

Totodată, dezvoltarea adolescentului poate fi afectată de procedura de micșorare a stomacului. Nu se cunosc încă efectele pe termen lung ale unei asemenea proceduri asupra minții și corpului adolescentului.

Nefiind foarte bine studiate efectele chirurgiei bariatrice asupra adolescenților, medicii nu vor recomandă această intervenție chirurgicală decât în cazurile extreme, atunci când complicațiile obezității pun în pericol sănătatea tânărului adult și sunt mai riscante decât intervenția chirurgicală.

Este recomandat că părintele să ia decizia împreună cu medicul, însă la fel de important este și că adolescentul să fie de acord cu această intervenție. În acest fel, se reduc riscurile post-operatorii.

Ce riscuri implică chirurgia bariatrică la adolescenți

La fel că orice altă intervenție chirurgicală, și cea de micșorare a stomacului are o serie de riscuri, printre care și:

Riscul de infecție

Riscul de sângerări

Riscul de formare a unui cheag de sânge

Riscuri asociate cu anestezia.

După intervenția chirurgicală, adolescentul se poate confruntă cu următoarele efecte secundare:

Greață

Vărsături

Probleme la înghițire

Dureri abdominale

Reflux gastroesofagian

Întinderea stomacului, care la rândul ei vine la pachet cu kilogramele pierdute.

Cum este adolescentul pregătit pentru intervenția chirurgicală de micșorare a stomacului

În primul rând, medicul îi va face o examinare fizică, apoi analize de sânge, ecografii și analiză urinei.

Înainte de operație, adolescentul va fi trimis la nutriționist, dar și la psiholog, astfel încât medicii să confirme faptul că acesta este pregătit pentru o asemenea intervenție chirurgicală.

Medicul va recomandă adolescentului să nu administreze o serie de medicamente cu câteva zile înainte de intervenția chirurgicală.

Este extrem de important că tânărul să înțeleagă că operația este doar primul pas, însă că foarte important este stilul de viață abordat după această intervenție. Dietă strictă și sportul nu sunt excluse din programul de slăbire, în ciuda acestei intervenții.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369