REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mierea de Manuka, un "superaliment" care poate trata răcelile, infecțiile, rănile

Mierea de Manuka, un "superaliment" care poate trata răcelile, infecțiile, rănile

Replica API 8 iunie 2020 | 00:00 822

Mierea de Manuka este adesea considerată un "superaliment" care tratează multe boli, inclusiv alergii, răceli și gripă, gingivită, dureri în gât, infecții cu stafilococi și numeroase tipuri de răni, scrie doc.ro. Care sunt beneficiile care se ascund într-un borcan cu miere de Manuka:

De ce este diferită mierea de Manuka de alte tipuri de miere?

Mierea de Manuka este derivată din nectarul arbuștilor de Manuka (Leptospermum scoparium) și are o componentă suplimentară care se adaugă activității sale antimicrobiene puternice. Această activitate neobișnuită a fost descoperită de profesorul Peter Molan, în Nouă Zeelandă, în anii '80, când acesta a realizat că acțiunea mierii de Manuka a rămas chiar și după ce peroxidul de hidrogen a fost înlăturat.

Ce face peroxidul de hidrogen?

Multe tipuri diferite de miere produc, de asemenea, niveluri de peroxid de hidrogen (sau apă hidrogenata) care ucid microbii atunci când glucozo-oxidază (o enzima încorporată de albine în miere) reacționează cu glucoză și cu moleculele de oxigen din apă. Astfel, când mierea este folosită că un "pansament" pentru răni, ea atrage umiditatea/apă din țesuturi și această reacționează pentru a produce peroxidul de hidrogen, curatând rana de infecție.

Revenind la ce a observat profesorul Peter Molan, cauza acestei acțiuni a mierii de Manuka a rămas neînțeleasă vreme de mai mulți ani, până când două laboratoare independente au identificat metilglioxalul (MGO) că fiind o componentă-cheie activă în mierea de Manuka, în 2008. Metilglioxalul este o substanță care apare în mod natural în multe alimente, celule animale și celule vegetale și care are o activitate antimicrobiana.

Proprietăți și beneficii ale mierii de Manuka

Ucide microbii

Activitatea mierii de Manuka a fost testată împotriva unei game diverse de microbi, în special pe aceia care provoacă infecțiile rănilor, și tot acest tip de miere inhibă agenții patogeni bacterieni problematici, adică acei "super-microbi" care sunt rezistenți la multe antibiotice.

Mierea de Manuka totodată poate să disperseze și să ucidă bacteriile care trăiesc în comunități de microbi care sunt foarte rezistente la antibiotice, inclusiv cele din categoria streptococilor (cauza infecțiilor streptococice în gât) și pe cele din categoria stafilococilor (cauza infecțiilor provocate de stafilococul auriu).

Ajută la vindecarea rănilor

Mierea are proprietăți ideale de "pansament" pentru răni și s-au efectuat numeroase studii care au urmărit eficacitatea mierii de Manuka în ceea ce privește vindecarea sau calmarea rănilor. Pe lângă faptul că are un spectru larg al activității antimicrobiene, mierea este un produs non-toxic pentru celulele mamiferelor, ajută la menținerea hidratării/umezelii în mediul unei leziuni ori răni (lucru care este benefic pentru vindecare) și are proprietăți antiinflamatoare, reduce timpul de vindecare și cicatrizarea și, totodată, reduce mirosul pe care îl are rana.

Mierea, în special cea de Manuka, a fost folosită cu succes, potrivit sciencealert.com, pentru a trata rănile infectate și neinfectate, arsurile, inciziile chirurgicale, ulcerele de la picior, leziunile de presiune (numite și leziuni de decubit), rănile dureroase, leziunile/infecțiile meningococice, efectele secundare ale radioterapiei și gingivită.

Ce beneficii ai dacă mănânci miere de Manuka?

Mare parte din mierea de Manuka vândută la nivel global este mâncată. Mierea de Manuka poate inhibă dezvoltarea bacteriilor care provoacă dureri în gât (streptococi) sau gingivită, dar principalele componente din această miere responsabile de proprietățile sale antimicrobiene nu vor supraviețui procesului de digestie. Chiar și așa, consumul de miere poate avea alte beneficii terapeutice, cum ar fi proprietăți antiinflamatoare, antioxidante și prebiotice (încurajează dezvoltarea microorganismelor benefice de la nivel intestinal). Aceste proprietăți nu sunt legate doar de mierea de Manuka, ci și de alte tipuri de miere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218