REPLICA ONLINE CONSTANTA

1.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
1.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Migranţi vietnamezi decedaţi: 13 persoane reţinute recent în Belgia au fost inculpate

Migranţi vietnamezi decedaţi: 13 persoane reţinute recent în Belgia au fost inculpate

Replica API 30 mai 2020 | 00:00 955

Cele 13 persoane reţinute în Belgia în cazul migranţilor ilegali vietnamezi găsiţi decedaţi anul trecut într-un container în sudul Angliei au fost inculpate, iar cele 13 reţinute în Franţa în acelaşi dosar vor rămâne în arest preventiv, transmite vineri AFP, citată de Agerpres.

Toate cele 26 de persoane au fost reţinute simultan marţi într-o operaţiune a poliţiei internaţionale, sub coordonarea Eurojust, organism de cooperare judiciară.

Cele 13 persoane reţinute în Belgia au compărut în termenul legal prevăzut în faţa judecătorului de instrucţie din Bruges însărcinat cu acest dosar, conform Parchetului federal belgian. Unsprezece dintre ele au fost întemniţate imediat după inculpare pentru ''trafic de fiinţe umane cu circumstanţe agravante, apartenenţă la o organizaţie infracţională, fals şi uz de fals'', iar celelalte două au fost puse în libertate.

La 23 octombrie 2019, cadavrele unui număr de 31 de bărbaţi şi opt femei au fost descoperite înghesuite într-un container frigorific aflat în zona industrială a oraşului Grays, la est de Londra. Containerul provenea din portul belgian Zeebrugge.

Multe dintre victime erau originare din regiunile sărace din centrul Vietnamului, unde oamenii trăiesc din pescuit, agricultură sau industrie, iar familiile fac datorii de mii de dolari pentru a reuşi să trimită un membru al familiei lor în Regatul Unit. Unii dintre cei 39 de vietnamezi găsiţi morţi în camionul frigorific sosiseră cu câteva luni bune înainte în Europa şi găsiseră mici job-uri în Franţa, Germania sau România, înainte de a încerca să plece spre Regatul Unit.

Potrivit unei surse judiciare franceze, anchetatorii au putut determina, graţie investigaţiilor tehnice şi supravegherilor fizice, că migranţii plecaseră din Bierne, localitate din nordul Franţei, către portul belgian Zeebruges.

Persoanele reţinute în Ile-de-France - în mare parte vietnamezi şi francezi - sunt suspectaţi că au găzduit şi transportat migranţi cu taxi-ul între regiunea pariziană şi nordul Franţei.

Reţeaua şi-a continuat activitatea şi după această dramă, inclusiv în perioada carantinei impuse de pandemia de COVID-19. Traficanţii s-au adaptat amenajând cabinele camioanelor pentru a-i ascunde pe migranţii care intenţionau să treacă Canalul Mânecii.

La fiecare drum urmau să fie transportaţi trei sau patru migranţi ascunşi în acest fel. Aceştia plăteau între 20.000 şi 25.000 de euro pentru a ajunge în Regatul Unit şi 35.000 de euro pentru întreaga călătorie din Vietnam, deseori lucrând ilegal în beneficiul traficanţilor.

În luna aprilie, în Irlanda a avut deja o altă arestare, cea a presupusului organizator al rotaţiei şoferilor care participau la această afacere.

Printre altele, în ancheta britanică cinci persoane au fost deja inculpate, printre care nord-irlandezul Maurice Robinson (25 ani), şoferul camionului interceptat la Grays. La începutul lui aprilie, în faţa unui tribunal londonez acesta a pledat vinovat la acuzaţia de omuciderea involuntară a 39 de persoane.

Această tragedie, care a stârnit un val de reacţii la nivel internaţional, a scos la iveală pericolele care îi pândesc pe imigranţii ilegali, în special traficanţii fără scrupule ce profită de vulnerabilitatea lor. Vietnamezii doritori să emigreze ilegal ajung adesea să lucreze la ferme de canabis ilegale în Regatul Unit, reduşi la o stare de semisclavie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920