REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Migranţii îşi instalează corturi în Serbia, aşteptând un moment prielnic pentru a se strecura în statele UE

Migranţii îşi instalează corturi în Serbia, aşteptând un moment prielnic pentru a se strecura în statele UE

Replica API 29 septembrie 2020 | 00:00 975

Zeci de migranţi din Orientul Mijlociu şi Africa şi-au instalat corturi lângă Subotica, oraş în nordul Serbiei, în speranţa că se vor putea strecura peste graniţa din apropiere cu Ungaria pentru a pleca mai departe spre Europa Occidentală, relatează luni Reuters, citat de Agerpres.

Potrivit Centrului pentru Protecţia Azilului din Serbia, aproximativ 1.000 de migranţi se află concentraţi în provincia nordică Vojvodina, aşteptând să poată încerca să treacă în ţările vecine, inclusiv România şi Ungaria, în drum spre zone mai bogate ale continentului.

Alte aproximativ 1.000 de persoane se află la Belgrad, multe dintre ele locuind sub cerul liber în parcuri sau pe malurile Dunării, înainte de a se deplasa de asemenea spre nordul Serbiei, mai aproape de graniţă.

'Zilnic, 150 de migranţi intră în ţară dinspre sud', spune Rados Djurovic, director executiv al Centrului.

Unul dintre ei - Samir, din Maroc - a declarat că a încercat să treacă graniţa cu Croaţia pentru a merge în Germania, dar a fost oprit de poliţie şi de patrule militare. În prezent, el se afla în tabăra de lângă Subotica şi aşteaptă să treacă în Ungaria.

'Rămânem aici, nu avem altceva de făcut, aşteptăm. Mă rog tot timpul să ajungă la un moment dat în Europa Occidentală', a declarat el pentru Reuters.

Numărul total al migranţilor în Serbia este cu aproximativ 30% mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului trecut, spune Svetlana Palic, purtătoare de cuvânt a comisarului guvernamental pentru refugiaţi. Ea nu a explicat motivul, dar politicile strice ale Ungariei privind controlul numărului de migranţi care intră pe teritoriul său, la fel şi patrulele din Croaţia vecină îi blochează pe unii dintre ei în nordul Serbiei, notează Reuters.

Situaţia migranţilor a revenit în atenţia media după incendiul din insula greacă Lesbos care a distrus o tabără de refugiaţi unde se adăposteau circa 12.000 de persoane.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană a lansat un plan controversat pentru revizuirea regulilor de migraţie care divizează de mult timp blocul comunitar, inclusiv un element care ar obliga de facto fiecare stat să găzduiască un număr de refugiaţi.

Polonia şi Ungaria se opun categoric unei astfel de măsuri.

Serbia este o rută predilectă pentru migranţi încă din 2015, când peste un milion de persoane care fugeau din calea războaielor şi sărăciei din Orientul Mijlociu şi din Asia au ajuns în UE, perturbând sisteme de protecţie socială şi de securitate, ceea ce a dus la recrudescenţa sentimentelor de extremă-dreapta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920