REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Migrenele și glutenul: care este legătura dintre ele?

Migrenele și glutenul: care este legătura dintre ele?

Replica API 24 ianuarie 2022 | 00:00 593

Persoanele care nu tolerează glutenul sunt mai predispuse la migrene? Află răspunsul în rândurile care urmează.

Sursă foto: Shutterstock

Migrena este o afecțiune neurologică ce provoacă dureri de cap moderate până la severe, împreună cu alte simptome, cum ar fi greața și sensibilitatea la lumină. Oamenii de știință cred că migrena are o cauză genetică, însă există și o serie de factori care pot declanșa episoadele de migrenă, cum ar fi stresul și anxietatea, modificările hormonale la femei, luminile și zgomotele puternice, fumatul etc.

Se pare că migrenele sunt mai frecvente și la persoanele cu boală celiacă în comparație cu persoanele fără această afecțiune. În plus, durerile abdominale, diareea și constipația sunt mai frecvente la pacienții celiaci cu migrenă decât la celiacii cu dureri de cap non-migrenoase, scrie doc.ro.

Persoanele cu boala celiacă, mai predispuse la migrene?

Oamenii de știință cred că legătura dintre boala celiacă și migrenă se află în axa intestin-creier, adică legătura dintre intestine și sistemul nervos. Se știe mult mai puțin despre impactul pe care îl are glutenul asupra migrenei la persoanele fără boală celiacă.

Într-un studiu² din 2019, s-a constatat că 32,5% dintre participanții care aveau boală celiacă aveau și migrenă fără aură, în timp ce 15,4% aveau migrenă cu aură. Aura înseamnă tulburări senzoriale temporare care pot apărea înaintea unui atac de migrenă. Aceste procente sunt mai mari decât prevalența migrenei în populația generală.

Cercetătorii cred că legătura se datorează impactului bolii celiace asupra axei intestin-creier. Alte studii au descoperit, de asemenea, modificări neobișnuite ale substanței albe a creierului la persoanele cu ambele afecțiuni. Totuși, sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege modul în care glutenul contribuie la migrenă la persoanele cu și fără boală celiacă.

Glutenul poate declanșa un episod de migrenă?

Glutenul este un tip de proteină care se găsește în mod natural în grâu, orz și secară, deci produsele care sunt făcute din aceste cereale, cum ar fi pâinea, pastele și produsele de patiserie, conțin gluten. Majoritatea oamenilor nu au probleme atunci când consumă alimente care conțin gluten, dar alții, da.

Acest lucru se întâmplă dacă oamenii au boală celiacă (o tulburare autoimună care face ca sistemul imunitar să atace mucoasa intestinului subțire când persoana consumă alimente care conțin gluten), alergie la grâu sau sensibilitate non-celiacă la gluten (provoacă simptome similare cu boala celiacă).

Deși, cum spuneam, migrena este mai frecventă la persoanele cu boală celiacă, nu se știe precis dacă glutenul provoacă direct episoade de migrenă. O lucrare³ din 2020 care a analizat mai multe studii arată că o dietă fără gluten reduce frecvența migrenelor la persoanele cu boală celiacă.

O revizuire din 2021 notează că alte studii au descoperit că o dietă fără gluten a condus la îmbunătățiri semnificative numai la anumite persoane. Nu se poate spune sigur dacă o dietă fără gluten are vreun efect asupra migrenei la persoanele care nu au boala celiacă.

O posibilă complicație este că alimentele care conțin gluten pot conține și alte ingrediente care sunt potențiali declanșatori ai migrenei. De exemplu, pâinea, prăjiturile, pizza sau produsele de patiserie pot conține și nitrați și nitriți, conservanți, îndulcitori artificiali, cum ar fi aspartamul sau zaharoza, ingrediente care conțin sau eliberează histamină, cum ar fi măsline, roșii, brânză, carne sau pește, nuci sau citrice.

Ce factori declanșează de obicei migrenele?

Unii dintre factorii potențial declanșatori ai migrenei sunt stresul, alcoolul, cofeina, lipsa de somn sau somnul în exces, mesele mneregulate, schimbările meteorologice, modificările hormonale, alergiile, apneea în somn și sforăitul, stări de durere cronică sau utilizarea excesivă a medicamentelor.

Factorii favorizanți pentru apariția migrenelor pot diferi de la o persoană la alta. Potrivit Fundației Americane pentru Migrene, nu există o schimbare anume sau un plan alimentar care să funcționeze pentru toată lumea. Cel mai bine este să se ceară sfatul medicului și să se respecte indicațiile acestuia legat de gestionarea migrenelor.

Cum se pot identifica factorii declanșatori ai migrenelor?

La persoanele care nu au boală celiacă sau sensibilitate la gluten, poate fi util să încerce să identifice alți factori declanșatori ai migrenei.

Ținerea unui jurnal al episoadelor de migrenă

Un jurnal este o modalitate de a înregistra când apar simptomele, cât de severe sunt acestea și factorii care ar putea să fi declanșat sau agravat episodul de migrenă.

Dieta de eliminare

Dietele de eliminare implică eliminarea unui aliment din dietă pentru o perioadă, pentru a se observa dacă este vinovat de apariția migrenei, și apoi reintroducerea lui. De exemplu, nu se mai consumă alimente și băuturi cu cofeină pentru câteva săptămâni, apoi se reintroduc. Unele studii privind dietele personalizate de eliminare au arătat că acestea pot reduce frecvența migrenelor, în timp ce altele nu au găsit nicio conexiune.

Ce persoane sunt mai expuse riscului de migrene?

Genul, istoricul familial și alte boli pot face ca o persoană să fie mai expusă riscului de migrene. De exemplu, femeile au un risc de trei ori mai mare decât bărbații să sufere de migrene. La risc mai mare se află persoanele cu membri ai familiei care au migrene și persoanele care au alte afecțiuni cum ar fi depresia, anxietatea, tulburarea bipolară, tulburările de somn și epilepsia.

Cum se gestionează migrenele?

Gestionarea migrenei este un proces în două etape care implică modificări ale stilului de viață și utilizarea de medicamente pentru prevenirea episoadelor, precum și alte medicamente pentru a opri progresia simptomelor atunci când acestea apar.

Prevenirea migrenelor

Una dintre cele mai ușoare modalități de a preveni episoadele de migrenă este evitarea declanșatorilor ori de câte ori este posibil. Aceasta poate implica menținerea unui program regulat de somn, hidratarea corespunzătoare, gestionarea stresului, mese luate regulat, evitarea cofeinei.

Există și unele medicamente pentru prevenirea migrenei la adulți, cum ar fi erenumab, care acționează prin blocarea activității unei molecule asociate cu episoadele de migrenă, lasmiditan și ubrogepant.

Reducerea simptomelor migrenelor

Medicamentele care pot opri progresia episoadelor de migrenă și pot reduce simptomele pot fi medicamente pentru durere fără prescripție medicală, cum ar fi ibuprofenul sau aspirina, triptani, cum ar fi sumatriptan și antiemetice, care reduc greața și vărsăturile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367