REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.6° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Mihaela Andrei, consilier municipal PNL: Îmi vreau parcul înapoi, domnule primar!

Mihaela Andrei, consilier municipal PNL: Îmi vreau parcul înapoi, domnule primar!

Replica API 24 noiembrie 2018 | 10:50 931

INTERVIU – despre probleme, despre Parcul Tăbăcărie

INTERVIU – despre probleme, despre Parcul Tăbăcărie

Mihaela Andrei

Mihaela Andrei este consilier local municipal la primul mandat. Anterior, a fost consilier judeţean, tot din partea PNL. Care sunt diferenţele între Consiliul Local şi cel Judeţean, dar şi cu ce probleme se confruntă oraşul – a explicat liberala în cadrul unui scurt interviu acordat cotidianului “Replica” de Constanţa, Mihaela Andrei insistând, printre altele, asupra unui subiect dureros pentru mulţi: parcul unde a fost construit un mall!

Reporter: Sunteţi consilier la primul mandat în Consiliul Local Municipal Constanţa. Anterior, aţi fost consilier judeţean. Ce diferenţe aţi constatat?

Mihaela Andrei: În mandatul de consilier judeţean am făcut parte din Comisia economică, transporturi şi administraţie portuară, comisie care nu a fost funcţională şi de-abia spre sfârşitul mandatului meu am făcut parte din Comisia Juridică. Singura diferenţă între cele 2 mandate este că în mandatul de consilier local, în cadrul comisiei de urbanism din care fac parte, chiar se lucrează.

Sunt păreri pro şi contra, arhitecutl şef participă la toate comisiile de urbanism, se pun la dispoziţie de către inspectorii din cadrul Direcţiei de urbanism toate înscrisurile necesare pentru a putea vota în cunoştinţă de cauză, se organizează comisii reunite între comisia de urbanism din care fac parte şi comisia tehnică de urbanism.

Asemănări sunt multe: Proiectele de pe ordinea de zi aparţin în totalitate primarului. Ordinea de zi este întocmita doar de către primar. Orice încercare de-a mea sau a colegilor mei, de a introduce un proiect pe ordinea de zi, a fost categoric ignorată sau respinsă de către primar, contrar prevederilor Legii administratiei publice locale şi a Regulamentului de organizare şi funcţionare al Consiliului Local.

Primarul conduce şi cheltuie banii constănţenilor numai, şi repet numai, aşa cum consideră domnul primar ca este prioritar şi necesar pentru bunăstarea oraşului şi a constănţenilor. Şedinţele de consiliu local sunt o formalitate pentru domnul primar, pentru că aşa prevede legea, că altfel, aceste şedinţe nu ar mai fi fost ţinute niciodata.

Rep.: Până în prezent, câte proiecte aţi reuşit să iniţiaţi la nivelul CLM şi ce soartă au avut acestea?

M.A.: Până în prezent, împreună cu toţi colegii mei consilieri din PNL am depus 14 proiecte de hotărâre; nici unul din aceste proiecte nu au fost trecute pe ordinea de zi. Primul proiect al subsemnatei, consilier Mihaela Andrei a fost depus în anul 2016 şi avea ca obiect: “Reamenjarea Parcului Tăbăcăriei”. Pe lângă amenajarea cu rulouri de gazon, flori, refacerea podetelor, reabilitarea malurilor etc., am propus şi montarea unui parc “tip Aventura”, pentru petrecerea timpului liber de către constănţeni. Suntem în noiembrie 2018, au trecut 2 ani şi nu s-a întâmplat nimic. Achiziţionarea de steaguri în valoare de 200 000 lei, a reprezentat o mai mare prioritate pentru domnul primar.

Rep.: Credeţi că activitatea Consiliului Local este eficientă? Dar a Primăriei Constanţa?

M.A.: Nu, nu cred că activitatea primăriei este eficientă şi nici activitatea Consiliului local. Consilierii locali ai PNL singuri nu pot bloca proiectele pe care primarul le trece pe ordinea de zi, iar proiectele iniţiate de către consilierii locali ai PNL sunt blocate de către primarul Constanţei. Atât timp cât primarul este şi preşedintele executiv al PSD, nu este posibil ca activitatea Consiliului local să fie eficientă. În altă ordine de idei, şedinţele Consiliul local sunt defectuoase şi urmare a modului în care acestea se desfăşoară, primarul stă pe scenă şi ne transmite tacit: “eu sunt şeful”.

Când în realitate, conform Legii administraţiei publice, primarul trebuie să prezinte rapoarte de activitate în faţa Consiliului local, iar Consiliul local evaluează activitatea primarului şi în nici un caz invers. Acesta este şi motivul pentru care nu este şi nici nu va fi în acest mandat eficientă activitatea primăriei sau a consiliului local.

Rep.: Se tot discută despre traficul din Constanţa, se are în vedere sistematizarea circulaţiei. Care este părerea dvs.?

M.A.: În ceea ce priveşte sistematizarea traficului din Constanţa, Analiza intersecţiilor se realizează în funcţie de complexitatea acestora avându-se în vedere asigurarea unui grad cât mai ridicat de siguranţă a traficului care tranzitează intersecţia.

Proiectarea intersecţiilor trebuie să aibă la bază o analiză temeinică întrucât acestea prezintă un grad ridicat de pericol de producere a evenimentelor rutiere (accidente). Astfel, pentru identificarea soluţiilor de fluidizare a circulaţiei este necesară realizarea unei analize a situaţiei existente. Proiectarea intersecţiilor se face ţinând cont de planul urbanistic general (PUG) al localităţii şi de studiul de trafic.

Însă noi avem un PUG vechi de 20 ani. Un alt eşec al administraţiei actuale. Oare cum am putea să facem studii în baza acestuia? Inginerii de trafic sunt responsabili cu asigurarea parametrilor de calitate şi cu identificarea strategiilor de dezvoltare a infrastructurilor de transport şi de sistematizare a circulaţiei.

Însă probabil că iar nu este o prioritate pentru domnul primar. Menţionez că în cadrul comisiei de urbanism am solicitat şi insistat, un an de zile, să se traseze trecerea de pietoni din dreptul mall-ului din parcul Tăbăcăriei. Le-a trebuit celor de SC Confort Urban 1 an să traseze o trecere de pietoni, am mari dubii că această sistematizare a circulaţiei va fi făcută în acest mandat.

Rep.: Care sunt, după părerea dvs., cele mai grave probleme ale urbei (în afară de trafic) şi ce soluţii propuneţi?

M.A.: Cele mai grave probleme ale urbei… sunt foarte multe! Dacă mă întrebaţi care sunt prioritare, vă spun aşa: noi constănţenii asistăm neputincioşi cum oraşul se degradează în fiecare zi. Am încetat de foarte mult timp să ne dorim, un “smart city”, aşa cum se întâmplă în oraşele din vest, ca de exemplu Oradea, pentru că noi nu trăim nici măcar într-o normalitate.

Noi constănţenii nu avem bază în Constanţa, deci nu putem vorbi de “Incubator de soluţii digitale”, nu putem vorbi de digitalizarea programului de transport, nu putem vorbi de “ Planningwiz Online 3 D Roomplanner” Ştiţi că la Timişoara s-a deschis o fabrică de senzori pentru industria spaţială? Pentru noi toate acestea sunt “science fiction”.

Normalitate înseamnă în primul rând, siguranţa cetăţenilor şi nu neapărat prin întărirea poliţiei locale ci prin curăţarea strazilor de câinii vagabonzi, iluminare decentă, securizarea cablurilor electrice, curăţenie, reabilitarea străzilor, a trotuarelor, refacerea spaţiilor verzi, a scuarelor părăsite de foarte mulţii ani, a construirii unui spital municipal decent, a creării cadrului necesar pentru educaţie în care copiii noştri să înveţe în clase cu maxim 20 de copii, cu săli de sport adecvate, căldură şi apă caldă cu sisteme moderne pentru furnizarea acestora, sisteme ce ar duce la înjumătăţirea facturii la întreţinere, pieţe normale, decente, curate, parcurile de asemenea sunt atât de importante.

Şi daca tot s-a lansat acum dezbaterea publică, legat de ce am vrea noi constănţenii să se întâmple în parcul Tăbăcăriei şi pentru că tot a fost primul meu proiect în calitate de consilier local, am să-mi spun şi eu opinia: Îmi vreau parcul înapoi, domnule primar! Aşa cum era acum 30 de ani şi mă jucam şi mă plimbam cu drag acolo. Măcar aşa cum a fost acum 30 de ani, dacă o peisagistică mai modernă este prea mult pentru administraţia actuală.

A.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Frateee, dar urata mai e si atotstiutoarea asta, care ne da atatea lectii
0
0
Cine a ales-o pe urata?
1
0
Nu e prea inteligenta...
2
0
De ce se ste rg ko men tu ri le, sun te ti al ba ne zi ?
3
0
I-ai tras-o?
3
0
Pentru toti retardatii care vorbesc in necunostinta de cauza. Mihaela Andrei este una din cele mai competente consiliere si una din cele mai competente colege. Tine-o tot asa Mihaela!
2
7
Felicitari Mihaela!
3
3
Tatal frumoasei Mihaela Andrei este presedinte al unei organizatii PSD, iar fostul sot UNPR. Tot prin tatal psd-ist a fost angajata la port unde ascute creioane si isi pileste unghiile. Pe langa frumusetea evidenta, se remarca si prin inteligenta sclipitoare. Va las sa puneti singuri ghilimele.
14
1
interziceti circulatia tirurilor in oras , se circula groaznic pe b-dul Aurel Vlaicu , camioanele mari circula cu viteza si nu sunt verificate de nimeni,cum e posibil sa nu ei nici o masura de siguranta , chiar nu se sesizeaza nimeni?
9
0
Eu sunt Bola cel vestit, Sobolanul cel mai mic, La PNL Constanta sunt vedeta, Cand beau zici ca sunt o racheta!
11
1
Cucoana dar locuri de joaca avem pt copiii, terenuri de sport pt adolescenti..Siktir cu liberalii tai rosii!!! Ps.Succese la vara la inchireat de sezloange ca asta fac toti liberalii.
14
2
Esti modesta. Doar parcul? Eu imi vreau orasul. Orasul ala pe care nu-l mai recunosc, de frumos ce a devenit.
17
2
Mihaela draga, consilierii PSD in cardasie cu consilierii PNL colegi tai, gen Cupsa si altii au distrus orasul asta.
14
2
...PSD-ul trece.
15
1
Dati-as parcul inapoi !
7
2
fatalaul o sa ne vinda si sufletul...
9
5
...daca acei consilieri si-ar fi facut treaba si ar fi sarit la gatul hotilor...Constanta ar fi aratat altfel...dar s-au complacut...orasul arata mizerabil...cenusiu...fara parcari...fara verdeata...fara flori vara...intunecos...cu maidanezi la colt de strada...si mai nou cu trotuare pline de popice...popicele Babu-inului semianalfabet...
12
1
PNL,PSD,ALDE tot un drak.Toti fura impreuna si acum vor sa ne dea impresia ca se cearta intre ei.Huooo PNL,ati furat impreuna cu Mazare si Fagadau ! Huooo !
16
1
Cati bani a luat Babu spaga sa le dea la aia de langa Vivo sa blocheze circulatia de 1 luna. Acolo e spaga clara si Babu e omul, ca el nu merge pe varianta ce il intereseaza de restul de cetateni. DEMISIA FAGABOU pentru oamenii pe care ii promoveaza
11
5
Bravo doamna Mihaela! Acesti oameni care vorbesc urat sunt niste invidiosi. Succes pe mai departe!
9
10
Psd-ul local este in fes tat de al banezi. La varf, acolo unde se iau deciziile si se imparte cascavalul. Huooo!
13
2
cam asta e opozitia, multa gargara si nimic clar asta e esenta interviului! Realiatatea este ca vor sa mai fure si ei daca mai ramane ceva de la astia!
14
4
De ce nu apelezi la domnul Hasotti sa-ti dea parcul inapoi? Voi va numiti opozitie? Ce a facut PNL ulu cand Mazare macelarea Constanta? Unde au fost cei din opozitie cand gasca mazarista mutila si sufoca orasul?
25
4
Mooye psd mooye psd mooye psd . Ti ai dreaq de asistati hoti si koorve
12
17

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369