rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 8 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Mihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie. În cadrul interviului au fost abordate mai multe subiecte de actualitate, inclusiv legate de alianța cu PSD, de cum se va negocia în acest sens pe plan local, dar și despre activitatea Consiliului Județean, proiecte și rezultatele auditului de la instituții.

Situația la Spitalul Județean

”Ca să gândești ceva, trebuie să ai o strategie. Noi avem o strategie aproape finalizată de dezvoltare durabilă a acestui județ, în care este și acest domeniu al sănătății ce este un element definitoriu. Noi ne-am propus să construim un spital județean pe care să îl aducem la nivelul cerințelor iar lucrurile cred că o să intre pe un făgaș normal. Există un transfer de terenuri încă din 2007, s-au făcut și studii de fezabilitate și un proiect tehnic. Nu s-au concretizat și e un reproș pe care l-am spus public. Avem o echipă managerială cu un proiect managerial integrat care știe foarte bine ce are de făcut”, a explicat Mihai Lupu.

Audit la instituții și rezultatele: Dacă vrei să faci o instituție care să funcționeze trebuie să elimini factorul politic

”Am făcut audit la Muzeu Istorie, Delfinariu, DGASPC și la zona de control de la Spitalul Județean și la zona de control a RAJDP. Am descoperit lucruri nu neapărat grave, ci necorectate. Vorbim despre niște regulamente de organizare și funcționare de ordin instituțional care nu îndeplinesc condițiile legale. Mai vorbim de procedurile de achiziții, de inventariere, de decontări. Sunt niște lucruri care nu au fost ținute sub control. Factorul politic și-a pus amprenta pe aceste instituții. Dacă vrei să faci o instituție care să funcționeze trebuie să elimini factorul politic. Acestea trebuie să funcționeze normal, nu să fie aservită politic. Vreau să fac o depolitizare a aparatului administrativ. De exemplu, la Muzeul de Artă, și la cel de Istorie sunt persoane care nu au nici o treabă cu politica. Și la spital au fost foarte multe lucruri care nu erau cum trebuie. Vorbim de conflictul care a existat cu acea morgă pentru că serviciul era externalizat. Auditul a spus că este vorba de organizarea instituțională, de circuitul documentelor, de fișele de post, de evidență-contabilă. Suntem în faza finală de a le completa și a le actualiza. Vrem să facem un cadru unic pentru accesarea documentelor la nivel de județ. Astfel, electronic, vom putea să dăm răspunsuri oamenilor și lucrul acesta cu certitudine se va întâmpla. Pe fonduri europene vom putea accesa aparatură și atunci serviciile vor fi mai facile”, a explicat președintele Consiliului Județean Constanța.

Factorul politic. Ce se întâmplă la nivel național? Va avea de pierdut PNL dacă se aliază cu PSD?

”Dacă ne uităm puțin în urmă, au fost niște etape care ne-au adus astăzi aici. În perioada de pandemie a fost o moțiune de cenzură și a fost demis, a fost pus înapoi în funcție cu suportul PSD-ului. Astăzi trebuie să fim niște oameni maturi și să vedem lucrurile așa cum sunt nu printr-un calcul electoral. Trebuie să ne dăm seama că așa nu se mai poate cu o guvernare volatilă, îmi iau jucăriile și plec. Nu se poate. Fac niște afirmații care nu au nici un fundament. Noi trebuie să ajutăm administrațiile locale să se dezvolte, noi vorbim de apă, de drumuri, de canalizare, de gaz. Pe mine mă interesează foarte mult ca noi, cei care astăzi suntem aleși în funcțiile de primari și președinți de Consilii Județene, să facem ceea ce am promis. Să dezvoltăm localitățile noastre, să nu mai stăm la mână întinsă și să fim susținuți. Eu am fost martor la această alianță, în 2012, când mi-am spus punctul de vedere că nu este benefic și s-a demonstrat pentru că au fost două doctrine foarte greu de armonizat, doctrine diferite. Una se bazează pe partea socială și una liberală care spune că trebuie să dezvolți o țară de unde să dai la toată lumea. La nivel central, lucrurile se vor așeza pentru că țara are nevoie. Dacă nu vor fi orgolii, lucrurile vor merge. Dacă nu, va trebui să ne întoarcem la popor să facem alegeri anticipate. Cred că va exista destulă maturitate pentru a face o majoritate. Tot acest program național se bazează pe reformă administrativă. Trebuie gândite proiecte regionale pentru că este foarte important când aloci niște bani bugetari trebuie să te gândești la rețeaua de drumuri, la conectivitatea cu Portul Constanța. Lucrurile astea trebuie privite pe un ansamblu regional. Este nevoie de o stabilitate politică. Ea a existat dar din cauza orgoliilor și a lipsei de maturitate politică a unora am ajuns aici”, a spus Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Propunere de premier tot Florin Cîțu?

”Nu sunt implicat în conducerea partidului. Atributul de a desemna premierul revine, clar, președintelui. Președintele a spus foarte clar că lasă partidele să se consolideze”, a răspuns Lupu

Discuții cu PSD la Constanța

”Nu am astfel de informații. Conducerea noastră nu m-a informat de astfel de întâlniri. Avem nevoie de o stabilitate și predictibilitate în actul administrativ. Vorbesc din prisma mea și a Consiliului Județean. A crea alte majorități este foarte dificil. Noi avem astăzi o majoritate și a continua în această formulă este benefic pentru administrația locală”, este de părere Mihai Lupu.

Ce deconcentrate vrea să țină PNL-ul?

”Nu știu ce s-ar mai negocia. La Direcția pentru Ocuparea Forței de Muncă este PSD-ul, la Direcția de Pensii este PSD, la Direcția Agricolă – PSD, ce exemple să mai dau?”, a întrebat președintele Consiliului Județean Constanța.

Dacă vine Stroe și spune că vrea un om din PSD la conducerea RAJA?

”Nu are cum. Domnul Presură nu este pus politic. Nimeni nu este pus politic aici. Aici a fost o selecție de management care are un contract ferm de patru ani de zile și nimeni nu poate să-l schimbe decât dacă nu îndeplinește indicatorii tehnico-economici. Ori astăzi avem unul dintre cei mai performanți manageri din țară. Eu vreau să realizez, nu să fac politică. Vreau să depolitizăm aceste instituții și eu nu cred că își va permite niciunul să vină la președintele de Consiliu Județean să ceară să schimbe un manager pe criterii politice”, a spus Lupu.

George Teșeleanu prefect?

”Noi astăzi avem un prefect performant care și-a demonstrat capacitatea. Dacă vrei să ai un prefect trebuie să faci o analiză despre ce nu funcționează. Într-o instituție ai nevoie de predictibilitate și ca proiectele să meargă mai departe. A-l schimba pe prefectul Coșa care a demonstrat, cum a fost și Niculescu care în anumite perioade grele și cum sunt acum, un prefect care să învețe drumurile mi se pare infantilism politic sau lipsă de logică. Sigur vă vor fi făcute lucrurile astea dar vor fi analizate. Eu am dat argumentul de ce prefectul nostru ar trebui să rămână, mai ales în această perioadă pe funcția respectivă. Dacă vor intra în calculele negocierilor politice lucrurile se vor întâmpla dar eu repet, domnul Coșa este un om priceput, așezat care nu ia decizii pripite și implicat în orice domeniu. Nu cred că altcineva va aduce un plus valoare mai mare decât acum”, a declarat președintele Consiliului Județean, Mihai Lupu.

Se urmărește demiterea vicepreședintelui USR de la CJC?

”Eu nu am afirmat lucrul acesta. Eu am o echipă bună, o echipă performantă și vreau predictibilitate la nivelul județului. Sunt partenerii noștri cu care avem o majoritate care funcționează și nu văd de ce ar trebui să o schimbăm”, potrivit lui Mihai Lupu.

Relația cu colegii de la PSD

”Avem o relație putere – opoziție. Din punctul meu de vedere a fost o totală deschidere și disponibilitate, a fost o relație deschisă, eu nu am închis ușa, am fost și sunt partener când e vorba de proiecte. Întotdeauna este loc de mai bine, aici ne consultăm și dacă sunt propuneri, comunicăm. Nu am avut intenția de a-i discredita sau de a plăti niște polițe. Au fost foarte mulți primari de la PSD cu care am stat de vorbă pentru că vreau să dezvoltăm unitar județul. Nu ai cum să compari (USR și PSD). Sigur, este diferență între viziune și putere. Diferă și percepțiile, unii înțeleg să facă opoziție. Nu am avut ce să le reproșez colegilor mei pentru că de fiecare dată le-am oferit lămuririle necesare. Eu militez pentru stabilitate în actul administrativ”, potrivit lui Mihai Lupu, președintele Consiliului Județean Constanța.

Mai multe detalii în materialul video de mai jos:

Liliana IONIȚĂ

sâmbătă, 13 noiembrie 20213480
Audiență ÎN DIRECT cu primarul VERGIL CHIȚAC!
GANDUL.RO
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
mai mult...Interviuri
25 noi 00:10InterviuriLa REPLICA se dă REPLICA: CHIȚAC ar RENUNȚA la PROTOCOLUL de COLABORARE locală cu USR. VIDEO (I)

Între jocurile politice de culise, strategiile pentru preluarea noului Guvern și discuțiile pentru o eventuală...5455

26 noi 00:10InterviuriVergil CHIȚAC vrea PASAJ RUTIER la IEȘIRE din ORAȘ, spre CARREFOUR! VIDEO (II)6771
27 noi 00:11InterviuriVa CANDIDA Vergil CHIȚAC pentru un nou MANDAT, la Primăria CONSTANȚA? Vezi ce zice! (III)2705
10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...5081

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video2508
27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO2625
23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...2049

3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video1649
26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video1634
6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1920

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI3717
27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video3288
Vremea
2.4°2.4° - 6.2° miercuri, 8 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 87%
Vânt: 8.32 m/s
Presiune: 1003 milibari

Loto
6/4916101518404
5/40313937292122
joker8530361713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
8 dec 00:00SportAtletico Madrid s-a calificat în optimi - AC Milan, învinsă de rezervele lui Liverpool (Rezultatele serii)

Clasată pe ultimul loc înaintea ultimei etape a grupei B, Atletico Madrid a reuşit să se califice în optimile...162

8 dec 00:00SportKylian Mbappe şi Lionel Messi au reuşit câte o "dublă" pentru PSG / RB Leipzig, victorie cu Manchester City

Kylian Mbappe și Lionel Messi au reușit câte o "dublă", marți, în meciul cu Club Brugge, scor 4-1, din Champions...116

8 dec 00:00SportRomânia, învinsă categoric de Norvegia - Tricolorele merg cu 2 puncte în Grupele Principale

Naționala României a rezistat doar 20 de minute în fața puternicei reprezentative a Norvegiei. Nordicele s-au impus...187

8 dec 23:41SportSuporterii echipei Glasgow Rangers au primit interdicție la Lyon

Clubul Glasgow Rangers s-a declarat "derutat şi frustrat" de decizia Ministerului francez de Interne de a interzice...201

Local
8 dec 23:44LocalBEŢI şi PĂRĂ PERMIS, pe străzile din Constanţa

La data de 7 decembrie a.c., în jurul orei 5.45, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un...285

8 dec 23:44LocalCovid-19 la Constanța: 49 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența, în scădere

Până marți, 7 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.788.260 de cazuri de infectare cu noul...669

8 dec 23:43LocalAutoturism de LUX căutat de autoritățile din Norvegia, descoperit de poliţiştii de frontieră constănţeni

496

8 dec 23:43LocalLUCRĂRI RAJA! TECHIRGHIOL, fără APĂ POTABILĂ, VINERI, 10 DECEMBRIE

Vineri – 10 decembrie 2021, în intervalul orar 09.30 – 18.00, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei către toți...327

8 dec 23:43LocalACCIDENT RUTIER pe A2, sensul spre CONSTANȚA: VICTIMA, un PIETON

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe Autostrada A2...642

8 dec 00:02LocalINCENDIU la mansarda unui BLOC de pe strada Pictor Nicolae Grigorescu

460

Politică
8 dec 19:17PoliticăCristian Diaconescu, despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina: 'Orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea'

În relațiile internaționale orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea, deci faptul că președintele american...104

8 dec 00:00PoliticăCiucă, despre taxarea marilor companii: Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii...99

8 dec 00:00PoliticăVoluntari din echipele de acordare a primului ajutor în caz de situaţii de urgenţă, decoraţi de Iohannis

92

8 dec 22:59PoliticăCiucă: S-a luat în discuţie să se iniţieze un proiect nou cu privire la certificatul COVID

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, înainte de începerea şedinţei coaliţiei de guvernare, că se discută...250

8 dec 23:00PoliticăMinistrul Energiei dă asigurări că NU rămânem fără gaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, marţi, că românii nu vor rămâne fără gaz în luna februarie...176

8 dec 23:03PoliticăParlamentul a votat obligativitatea montării repartitoarelor de căldură în apartamente

682

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3482

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...2049

3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video

1649

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...5081

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2508

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2625

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1634

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1920

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

3717

Monden
8 dec 00:00MondenConcurent la „America’s Got Talent”, mort din cauza COVID-19

Fanii emisiunii „America’s Got Talent”, varianta din State a emisiunii „Românii au talent”, au primit vestea...102

8 dec 00:00MondenMiss Universe 2021 - Frumuseţea bate pandemia

Cele mai frumoase femei din lume au fost primite în mod excepţional în Israel pentru a participa la finala Miss...101

8 dec 02:34MondenUltimele zile din viaţa lui Liz Taylor. Îşi redecorase dormitorul

109

8 dec 00:00MondenPrinţesa Charlene de Monaco va lipsi de la ziua gemenilor ei, pe 10 decembrie

Starea de sănătate a Prinţesei Charlene este departe de a fi una stabilă. Mai mult, surse de la palatul monegasc se...86

8 dec 00:00MondenArtistul stradal Banksy s-a angajat să ajute la salvarea clădirii unei foste închisori

Banksy s-a oferit să strângă câteva milioane de lire necesare achiziţionării închisorii din oraşul britanic...90

8 dec 00:00MondenPeste 1.000 de obiecte şi accesorii legendare ale designerului Karl Lagerfeld, scoase la licitaţie

85

Mapamond
8 dec 00:00MapamondSUA au anunţat un boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing

SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui...84

8 dec 00:00MapamondPolemică în SUA, după ce un republican a postat o fotografie cu familia sa cu arme de foc în faţa bradului de Crăciun

Un ales republican a stârnit duminică o polemică în SUA din cauza unei fotografii pe care a postat-o pe o reţea de...91

8 dec 00:00MapamondCoronavirus: Primarul din New York impune vaccinarea obligatorie pentru tot sectorul privat

82

Sănătate
8 dec 00:00SănătateVaccinul antigripal și alergiile - ce trebuie să știi?

Copiii mai mici de 5 ani - în special cei mai mici de 2 ani - prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații...78

8 dec 00:00SănătateCercetătorul care a descoperit varianta Omicro: 'Atât de multe mutații într-un interval scurt de timp'

Viteza cu care varianta Omicron pare să fi acumulat modelul său neobișnuit de mutații este un motiv de îngrijorare,...97

8 dec 00:00SănătateCreatoarea AstraZeneca: 'Următoarea pandemie ar putea fi mai gravă și mai contagioasă'

83

8 dec 01:59SănătateStresul la locul de muncă crește riscul cardiovascular mai ales pentru femei

Stresul la locul de muncă, tulburările de somn și oboseala, considerate factori de risc netradiționali pentru...88

8 dec 00:00SănătateCum poți să îți albești dinții natural, acasă

Un zâmbet alb și strălucitor îți oferă încredere în tine. Află cum îți poți albi singură dinții acasă,...100

8 dec 00:00SănătateAnalize care vizează nivelul de vitamine și minerale din organism

Vitaminele și mineralele joacă roluri importante în menținerea stării de sănătate. De ce analize e nevoie pentru...70

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT