rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Mihai Lupu: Stroe Felix nu este om de cuvânt! Una declarăm și alta facem! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, este dezamăgit de modul în care funcționează Coaliția la Constanța. Lupu și-a arătat indignarea și față de președintele PSD Constanța, Felix Stroe, despre care spune că nu este un om de cuvânt, că una spune și alta face. Mihai Lupu a făcut referire la proiectele de interes pentru județul Constanța pe care consilierii social- democrați nu le-au votat, deși Felix Stroe a promis susținerea, chiar înainte de ședința de Consiliu Județean. Mai multe despre acest subiect puteți urmări în interviul acordat de președintele CJ cotidianului Replica. Și tot în interviu, aflați detalii despre viitorul Spital Județean, dar și despre alte proiecte aflate în derulare.

În debutul interviului, președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a vorbit despre viitorul spital județean pe care-l va avea Constanța. Este unul dintre proiectele sale de suflet pe care speră să-l realizare până la finalul mandatului… sau măcar piatra de temelie să fie pusă. ”La începutul mandatului meu am stabilit câteva deziderate. Unul a fost sănătatea și bineînțeles tot ce înseamnă sistemul de sănătate al județului nostru. Și am reluat tot ce s-a întâmplat de-a lungul timpului cu privire la investiții, la demersuri necesare pentru realizarea unui act medical corespunzător în județul nostru. Am solicitat anul trecut transferul acestei suprafețe de teren de la Ministerul Apărării către Consiliul Județean Constanța cu destinația clară, precisă de Spital Județean. Noi am fi vrut regional. Și după nenumărate demersuri s-a concretizat, acum două săptămâni, printr-o hotărâre de Guvern în care s-a aprobat transferul acestui teren de la Ministerul Sănătății către Consiliul Județean. Este un proiect de anvergură”, a spus Mihai Lupu.

Lupu: Îmi doresc să facem spitalul în mandatul meu

Când ar urma să înceapă lucrările…?! ”Dacă în România ar ști cineva unde începe și unde se termină birocrația, ar fi un termen exact. Noi ne facem temele foarte bine cu departamentele din subordinea noastră, am avut discuții și cu direcția de proiecte și cu toate celelalte instituții care sunt ancorate în realizarea de proiecte și de studii”,a completat Lupu. ”Toată lumea o ia ca un efect electoral. Nu! Acest proiect trebuie privit ca o necesitate a acestei zone și, dacă vă uitați în toată țara, este acest risc al spitalelor învechite. Nu neapărat al funcționalității, al nozocomialelor, al circuitelor, al spațiilor. Eu îmi doresc ca în mandatul meu să-l facem. Nu să punem doar pietre de temelie”, a mai spus Lupu.

Noul spital va avea Secție de Arși?!

Întrebat dacă noul spital va avea și Secție de Arși, acesta a precizat: ”Nu mă pronunț ce secții noi vom avea. Pentru că prima dată și prima dată se pune problema managementului acestui spital. Hai să ajungem la elaborarea acestui proiect pentru că nu președintele Consiliului Județean va elabora proiectul. Vrem să aducem cei mai buni specialiști, vrem să aducem arhitecți în lumea proiectării instituțiilor de act medical și spital în special. Nu vă spun că am avut discuții și cu zone din afara țării: Israel, Turcia, America. Trebuie să alegem o temă de proiectare să întrunească toate condițiile”, a mai spus șeful CJ.

Spitalul Județean e încadrat la gradul 2 de risc seismic

Ce se va întâmpla cu actualul spital? Mai ales că a fost încadrat în gardul 2 de risc seismic? ”Nu mă bazez pe ce spune unul și altul. Mă bazez pe expertiza tehnică care ne spune că suntem încadrați în gradul 2 de risc seismic, ceea ce înseamnă, nu neapărat năruirea lui, dar, există riscul acesta. Nu putem să așteptăm să se dărâme și apoi să-l facem”, spune Lupu. ”Haideți să ajungem să avem spitalul nou și după aceea vom gândi ce putem să facem cu el. Sigur că acolo deja suntem pe o zonă de accesare pentru un spital de copii și există aprobări, dar vom vedea la timpul respectiv. Deocamdată trebuie să ne îngrijim ca acel spital să funcționeze în norme de securitate, să întrunească toate condițiile pentru a desfășura un act medical și vă asigur că din punctul nostru de vedere, al Consiliului Județean și al meu personal, nu facem decât să fim atenți la funcționalitatea lui pentru că viața și sănătatea omului este cea mai importantă”, a completat șeful CJ.

Am scos RAJDP din insolvență

Lupu a vorbit și despre Regia Județeană de Drumuri, despre care adversarii politici spun că este, din nou, în pragul insolvenței. ”Eu văd un joc politic. Trebuie să întrebăm cine a băgat-o în insolvență. La un pas de faliment. Pentru ca au fost depuse date și decapitalizate toate utilajele în condițiile în care mai aveai doar două rate să le plătești ca să îți menții echipamentele care ți-ar fi furnizat suficientă materie primă și valoarea ca să nu intri în insolvență. Deci dacă cineva vrea să vorbească de asta, ar fi bine să tacă din gură și să nu mai spună pentru că noi am venit și am scos-o din insolvență. Situația când scoți o firmă din insolvență este cu totul și cu totul alta. A parcurs o perioadă de reorganizare, care, într-adevăr, trebuie să o pui pe niște principii foarte sănătoase: vorbim aici de cererea și oferta să fie racordate la prețurile pieței, la costuri... să-ți dimensionezi costurile în funcție de prețurile practicate”, a spus Lupu.

Neînțelegeri în Coaliție

Întrebat care este atmosfera în Coaliție, Mihai Lupu a avut multe cuvinte de spus, și nu de bine, mai ales despre Felix Stroe, șeful PSD Constanța, despre care spune că nu e un om de cuvânt. ”La Constanța, noi, partea administrativă, ne străduim ca să implementăm proiectul cu care ne-am luat un angajament. Pentru asta într-adevăr există nevoie de sprijin. Nu am suportul PSD și vă dau câteva exemple de la ultima ședință: nu au votat proiecte importante pentru județ, pentru spital. În condițiile în care discuția mea cu președintele PSD, Felix Stroe, a fost foarte clară. Am vorbit cu o zi înainte. Lucrurile nu pot continua așa. Am avut o discuție și cu președintele partidului, cu domnul Ciolacu, i-am explicat situația de la Constanța, să se hotărască dacă rămân în continuare pe poziția pe care am avut-o înainte de a fi parteneri și atunci să ne dăm seama cum jucăm fiecare”, a spus Lupu.

Lupu: Sunt mințit și dus cu preșul de Felix Stroe

”Lucrurile acestea sunt de neînțeles și nu e singular. Am zis că le reglăm pe parcurs, dar văd că nu se reglează. Și din punctul acesta de vedere îmi dau seama din ce în ce mai mult că una declarăm și alta facem în cadrul Consiliului Județean. Eu nu cred că putem să ne numim Coaliție în condițiile în care noi avem niște proiecte comune, niște bugete pe care le convenim, niște transformări ale județului și să spui declarativ că ești de acord cu ele și după aceea să te duci în Consiliul Județean și să nu le mai votezi. Ori sunt mințit și dus cu preșul, ceea ce nu e în regulă, ori consilierii nu mai ascultă de președinte și nu e în regulă. Am avut discuția foarte clară cu dumnealui pe aceste proiecte și a spus că nu va fi nici un fel de problemă”, a precizat Mihai Lupu.

”I-am trimis mesaj lui Felix Stroe, după ședință, nu mi-a răspuns. L-am anunțat pe Ciolacu”

Președintele CJ a citit, în direct, mesajul pe care i l-a transmis lui Felix Stroe, după ședință, mesaj la care nu a primit răspuns. ”I-am trimis (n.red., lui Felix Stroe) după ședință un mesaj la care nu mi-a răspuns. Vi-l și citesc “Cum au votat consilierii dumneavoastră? Noi am votat exact tot ce am convenit. Această situație este aceeași ca atunci când eram în opoziție unii cu alții. Nu înțeleg ce fel de coaliție suntem dacă una spunem și alta facem. Îmi pare rău, dar dacă nu le reglăm, nu va fi în regulă. Și o să vorbesc și cu președintele. Ceea ce am și făcut, am vorbit cu președintele partidului și i-am trimis exact cum s-a și votat ca să fim sinceri unii cu alții. Domnului Ciolacu i-am explicat, a zis că va avea o discuție cu domnul Stroe să-i explice cum stau treburile la Constanța”, a precizat Lupu.

Lupu: Felix Stroe nu este om de cuvânt

Întrebat dacă încearcă PSD Constanța să-i saboteze proiectele, Lupu a răspuns: ”Nu o să reușească. Pentru că eu am votul celor 100.000 de mii de oameni nu pot să vin să mă plâng acum că mă sabotează PSD. Este vorba de atitudinea unor persoane în care, din păcate, eu aveam mare încredere și a unei persoane în care aveam mare încredere și în cuvânt, și promisiuni. Felix Stroe nu este un om de cuvânt în relația cu mine, în tot ce am discutat cu dumnealui”.

Vezi declarațiile despre Felix Stroe în VIDEO de mai jos:

Lupu: Eșecul primăriei, eșecul CJ vor atrage eșecul întregii organizații județene a PNL Constanța

Întrebat dacă sunt două tabere în PNL: ”PNL nu are două tabere. Toată lumea e conștientă că de reușita guvernării locale depinde perspectiva alegerilor în 2024. Eșecul primăriei, eșecul CJ vor atrage eșecul întregii organizații județene a PNL Constanța. Noi ne străduim astăzi, prin ceea ce facem, să demonstrăm că merităm încrederea cetățeanului”.

În cadrul interviului, Mihai Lupu a vorbit despre drumurile din județ, precizând că reabilitarea acestora reprezintă prioritatea Consiliului Județean, dar la fel de prioritare sunt și apa și canalizarea, pentru că încă sunt localități în județ care nu au apă potabilă de la RAJA, ci din alte surse, care nu este tocmai sănătoasă. De asemenea, Mihai Lupu a vorbit și despre situația teatrelor din Constanța. Mai multe puteți urmări în interviul integral de mai jos.

Mirela PASCAL

marţi, 5 iulie 20222837
GANDUL.RO
Gest rușinos într-o cabină de probă din Costinești! Imagini surprinse de camerele de supraveghere!
mai mult...Replica
17 aug 16:44ReplicaÎn sfârșit! A început montarea stațiilor de autobuz, în Constanța

După o lungă așteptare, constănțenii vor avea, în sfârșit, stații de autobuz. În cursul zilei de miercuri, 17...188

17 aug 14:28ReplicaUn copil, lăsat pe o saltea pneumatică pe plaja din Vama Veche, a ajuns în apropiere de Bulgaria1860
17 aug 15:16ReplicaInterviu cu Marius Cristian Oprișan, șeful CRPECA. Video447
17 aug 10:10ReplicaRâuri de bere pe șosea, în zona CET! Video

Incident spumos, în Constanța! Mai multe lăzi cu bere au căzut dintr-un camion. Totul s-a întâmplat în cursul...2689

17 aug 22:21ReplicaTaxiurile unui fost șef de la DRDP, arestat pentru șpagă, scoase la licitație4611
17 aug 23:57ReplicaFamilia Dușu și-a extins afacerile în turism printr-o firmă fără profit și cu datorii de 30 de milioane de lei3296
17 aug 22:54ReplicaFostul handbalist Rudi Stănescu a pierdut, definitiv, războiul cu ANAF, din cauza jocurilor de noroc

Rudi Stănescu, fost handbalist român care a jucat pentru HC Dobrogea Sud Constanța și echipa națională a României...3374

17 aug 22:27ReplicaConstănțenii și turiștii vor face baie la lighean!3016
17 aug 01:07ReplicaToate posturile de polițist local, la Constanța, au fost ocupate cu brio1296
17 aug 00:45ReplicaElevii nu văd cu ochi buni modificările aduse noului an școlar

Noile modificări aduse regulamentului cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ...1126

17 aug 02:19ReplicaPoliția și angajații din pușcării iau cu asalt Guvernul și sediile PNL și PSD866
17 aug 10:36ReplicaCum a fost păcălită o turistă că Minodora va cânta într-un restaurant din Costinești2545
Vremea
29.1°27° - 29.1° miercuri, 17 august 2022
ConstanțaUmiditate: 60%
Vânt: 4.03 m/s
Presiune: 1009 milibari

Loto
6/4920425232634
5/4030354174032
joker91411332
Horoscop
mai mult...SPSportRT
17 aug 23:31SportMedicii legiști au terminat autopsia baschetbalistei Alessia Maria Raiciu. Care este cauza morții

Alessia Maria Raiciu, o tânără baschetbalistă, a murit chiar în ziua în care a împlinit 18 ani. Alessia a jucat...1719

17 aug 23:31SportFotbal: Manchester United este dispusă să-l lase să plece pe Cristiano Ronaldo

Clubul englez de fotbal Manchester United este dispus să-l lase să plece pe atacantul său Cristiano Ronaldo, scrie...417

17 aug 23:30SportWTA Cincinnati: Adversară schimbată pentru Simona Halep după ce Karolina Muchova s-a retras din turneu

​Simona Halep ar fi trebuit să debuteze la turneul WTA de la Cincinnati contra jucătoarei Karolina Muchova, însă...727

17 aug 23:30SportExplicația ministrului Sportului pentru absența de la sosirea campioanelor la canotaj

Ministrul Sportului, Eduard Novak (UDMR), a scris, luni, pe Facebook, că nu a venit să le întâmpine pe aeroport la...1537

Local
17 aug 00:02LocalPeste 500 de absolvenți din Constanța au susținut prima probă a examenului bacalaureat 2022, sesiunea a II-a

Examenul național de Bacalaureat, sesiunea august-septembrie 2022, a debutat astăzi, 16 august 2022, cu proba Ea)-...315

17 aug 00:03LocalSalonul de Benzi Desenate, la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a organizat și găzduit, timp de trei zile, Salonul de Benzi...359

17 aug 00:03LocalIncendiu la un apartament din Medgidia: O femeie a fost evacuată de vecini. Video

614

17 aug 00:04LocalFlorin Goidea, numit director adjunct în Portul Constanța

Florin Goidea, fostul directorul general al Portului Constanța, a rămas la conducerea companiei. Acesta este,...2762

17 aug 16:30LocalLuxten nu scapă niciun contract, indiferent de sumă, la Constanța!

Primăria Municipiului Constanța a atribuit firmei bucureștene Luxten Lighting Company SA un contract în valoare de...580

17 aug 00:03LocalÎncă o autoutilitară a fost confiscată pentru transport și depozitare ilegală de deșeuri, în Constanța

Polițiștii locali din cadrul Direcției Generale Poliția Locală au depistat pe strada Crișului din Constanța un...1814

17 aug 00:03LocalAproape 2000 de prezentări, la UPU Constanța, în timpul minivacanţei de Sfânta Maria

1928 persoane (dintre care 589 copii) au avut nevoie de serviciile medicale ale UPU-SMURD Constanța începând de...416

17 aug 00:03LocalSute de nave, blocate de lipsa apei din Dunăre

Sute de nave sunt blocate pe Dunăre, de partea bulgărească, anunță autoritățile din țara vecină. Cele mai mari...604

17 aug 00:05LocalMarcel Ciolacu, despre schimbarea lui Goidea din Port: Acolo era un dezastru!

3291

Politică
17 aug 00:09PoliticăCoaliția a analizat suprataxarea profiturilor companiilor din energie

Liderii coaliției de guvernare au discutat, marți, despre variante de supraimpozitare a companiilor din energie, au...302

17 aug 10:10PoliticăDosarul Revoluției: Ion Iliescu a acționat pentru generarea şi amplificarea unei psihoze securist-teroriste

Procurorii care au instrumentat dosarul Revoluţiei concluzionează, în rechizitoriul prin care fostul preşedinte Ion...526

17 aug 00:09PoliticăUSR cere ca tezele de doctorat ale premierului şi ministrului Cîmpeanu să fie analizate de CNATDCU

273

17 aug 00:00PoliticăScrisoare deschisă a președintelui PER, Dănuț Pop, către Marcel Ciolacu

Președintele Partidului Ecologist Român (PER), Dănuț Pop, semnează o Scrisoare deschisă adresată președintelui...234

17 aug 00:00PoliticăGabriela Firea va propune acordarea de carduri de reduceri și deduceri pentru familiile numeroase

Ministrul Familiei, Gabriela Firea a anunţat marţi că pregătește acordarea unor vouchere de reducere pentru...228

17 aug 00:08PoliticăClaudiu Târziu: 'Ascultaţi-mă bine, n-am băut nimic. Avem șanse să luăm peste 50% la parlamentare'

Preşedintele Consiliului Naţional de Conducere (CNC) al Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR), Claudiu Târziu, a...502

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3617

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2893

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

5040

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5407

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4215

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8516

Monden
17 aug 00:00MondenMads Mikkelsen spune că uimitorul Johnny Depp ar putea reveni în Fantastic Beasts

Actorul Mads Mikkelsen l-a lăudat pe Johnny Depp ca fiind un „actor uimitor” şi a speculat cu privire la posibila...181

17 aug 19:07MondenActriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, vrea să candideze pentru Senat

Actriţa italiană Gina Lollobrigida, în vârstă de 95 de ani, intenţionează să candideze pentru un loc în Senatul...227

17 aug 00:00MondenFilmul de acţiune 'Bullet Train' se menţine pe primul loc în box-office-ul nord-american

206

17 aug 00:00MondenActriţa Amber Heard îşi pregăteşte apelul contra lui Johnny Depp şi angajează noi avocaţi

Actriţa Amber Heard, care a făcut apel la sfârşitul lunii iulie după verdictul procesului său pentru defăimare...219

17 aug 00:00MondenActorul Tom Holland: 'Plec de pe social media. Este foarte dăunător pentru starea mea mentală'

Tom Holland, actorul Spider-Man, a anunțat că se retrage din social media, deoarece consideră că aceasta poate fi...217

17 aug 19:12MondenCântărețul R. Kelly e acuzat de noi infracțiuni sexuale

Cântăreţul R. Kelly, deja condamnat la 30 de ani de închisoare în iunie pentru infracţiuni sexuale, se va prezenta...202

17 aug 00:00MondenAcademia Americană de Film şi-a cerut scuze actriţei amerindiene Sacheen Littlefeather

La aproape 50 de ani după ce a fost huiduită pe scena premiilor Oscar pentru că a refuzat un premiu în numele lui...273

17 aug 00:00MondenActorul britanic Duggie Brown, cunoscut pentru rolul din serialul 'Coronation Street', a decedat la 82 de ani

Actorul britanic de comedie Duggie Brown, care a jucat în serialele ''Coronation Street'' şi ''Last Of The Summer...191

17 aug 00:09MondenAlexandru Arșinel, transportat de urgență la spital de la azilul în care locuiește

896

Mapamond
17 aug 00:00MapamondIncident armat într-un tramvai în Suedia: O femeie rănită în abdomen, presupusul agresor - arestat

O femeie a fost împuşcată în abdomen marţi în timp ce circula într-un tramvai în oraşul Göteborg, cel mai...181

17 aug 00:00MapamondPrăbuşirea podului rutier în sudul Norvegiei nu s-a soldat cu victime

Un pod rutier din lemn s-a prăbuşit luni dimineaţă în sudul Norvegiei, iar două vehicule care circulau pe pod - un...222

17 aug 00:00MapamondCel puţin 20 de persoane au murit carbonizate într-un accident rutier în Pakistan

173

17 aug 00:00MapamondLetonia a livrat Ucrainei şase obuziere şi patru elicoptere

Ucraina a primit şase obuziere din Letonia, a anunţat ministrul ucrainean al apărării, potrivit DPA. "Împreună vom...178

17 aug 00:00MapamondExplozii la un depozit de muniţii la o bază rusă din Crimeea - MAE rus: 'Un act de sabotaj'

Exploziile produse marţi dimineaţă la un depozit de muniţii dintr-o bază rusă din Crimeea, peninsula ucraineană...186

17 aug 00:00MapamondUcraina - Centrala din Zaporojie: Discuţie telefonică între Macron şi Zelenski

Preşedintele francez Emmanuel Macron a purtat marţi o convorbire telefonică cu omologul său ucrainean Volodimir...184

17 aug 00:43MapamondVaccinată de 4 ori, Prima Doamnă a Americii, Jill Biden, s-a infectat cu Covid

Prima Doamnă a SUA, Jill Biden (71 de ani), a fost testată pozitiv pentru Covid-19 și se confruntă cu „simptome...336

17 aug 00:43MapamondO tornadă puternică a lovit Halkidiki, localitatea unde românii merg în vacanțe. Video

O tornadă puternică a lovit peninsula Kassandra (Halkidiki) din Grecia. Unii martori au surprins și au distribuit...1068

17 aug 00:42MapamondExplozii puternice la centrala nucleară Zaporojie: Rusia și Ucraina se acuză reciproc

569

Sănătate
17 aug 00:00SănătateRomânia se va confrunta cu o epidemie severă de gripă, în această iarnă

e prognozează forme de gripă severe în acest an, după ce, timp de doi ani am avut pandemie de coronavirus. Adriana...225

17 aug 00:00SănătateAdriana Pistol: Tendinţa de descreştere a cazurilor de COVID-19 este evidentă

Adriana Pistol, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a afirmat marţi că tendinţa de scădere a numărului...180

17 aug 00:00SănătateAdriana Pistol: Două cazuri de variola maimuţei, în ultima săptămână; vor fi primite 5.000 doze de vaccin

166

17 aug 18:08SănătateCe boli pot semnala problemele de vedere

Problemele de vedere pot anunța inclusiv diferite afecțiuni cerebrale. Dacă ți s-a întâmplat să vezi dublu, să...241

17 aug 00:00SănătateMedicament minune împotriva cancerului la sân. Anunțul făcut de AstraZeneca

AstraZeneca spune că un studiu în fază avansată confirmă beneficiile medicamentului Enhertu pentru cancerul de sân...229

17 aug 00:00SănătatePistol: Rata de vaccinare pentru poliomielită este de 75-77 la sută şi ar trebui să fie minim 80-85 la sută

Secretarul de stat în cadrul Ministerului Sănătăţii Adriana Pistol a afirmat că rata de vaccinare împotriva...179

17 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 280 de persoane cu COVID, internate la terapie intensivă

Un număr de 3.975 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 235 mai multe faţă de...172

17 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: 3.600 de cazuri noi de COVID-19

Un număr de 3.600 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu...171

17 aug 00:00SănătateAparat unic în vestul ţării, ce măsoară rezistenţa pulmonară pe căile respiratorii, la Spitalul 'Victor Babeş'

170

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT