REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
12.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mihai LUPU zice că multe PROIECTE ale PSD au fost FĂCUTE doar pentru VOTURI! Video

Mihai LUPU zice că multe PROIECTE ale PSD au fost FĂCUTE doar pentru VOTURI! Video

Replica API 14 iulie 2021 | 23:43 1810

Consiliul Județean Constanța, prin Direcția Generală de Proiecte, a organizat o conferința de presă cu ocazia finalizării proiectului „Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”. Evenimentul a avut loc la sediul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa. Pe lângă prezentarea proiectului, Mihai Lupu a făcut câteva precizări despre eşecul reabilitării muzeului, despre lucrările ce urmează să aibă loc la Edificiul roman cu mozaic, dar şi despre problemele de la Capidava.

Lupu, nemulţumit de activitatea de la muzeu

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Mihai Lupu, a vorbit în cadrul conferinţei şi despre necesitatea reabilitării Muzeului de Istorie, dar şi despre eşecul acestui proiect atât de necesar. “Eşecul reabilitării acoperişului muzeului este unul dur. Luăm o muncă de un an de zile de la capăt. Timpul util pentru reabilitare a fost până acum, trebuie să facem completări la proiect, să vedem surse de finanţare. Sunt nemulţumit de management-ul activităţii de aici, inventarierea patrimoniului nu a existat până acum. Nu suntem în revistele cele mai importante din Europa, dacă vorbim de specialişti, ei vin din alte zone”, a explicat Lupu.

”Multe proiecte au fost făcute cu titlu de electorat”

Despre lucrările la Edificiul roman cu mozaic, Petre Enciu, prezent şi el la eveniment, a explicat că “aşteptăm aviz de la Ministerul Culturii. Proiectantul nu a reuşit să obţină avizul, proiectul are o întârziere. Estimăm că lucrările vor începe în septembrie”, a spus Enciu. “Vina ne aparţine şi nouă, CJC, aceste proiecte trebuiau să aibă o logică. Ele trebuiau să întrunească toate condiţiile. Nu s-a întâmplat acest lucru, multe proiecte au fost făcute cu titlu de electorat. Spre exemplu, la Capidava au existat erori. Va trebui să muncim să le punem la punct. Trebuie sa fim atenţi la derularea următoarelor proiecte. Nu e un concurs cine face mai multe proiecte, important este să le implementăm. Şi reabilitarea cetăţii Carsium a picat în comisia de la minister. Pentru Capidava ne constituim parte civilă şi cerem toată valoarea de finanţare. Încercăm să demarăm proiect şi la Pantelimon. Cetatea Ulmetum este un punct economic important pentru zona respectivă”, a mai declarat Lupu.

Proiect de 900.000 de euro

Prezenţi la eveniment au mai Elena Georgescu, director general CJC şi Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie. Conferinţa a avut drept scop prezentarea parteneriatului dintre CJC şi Asociaţia Bulgară pentru Transferul Tehnologiei şi Inovaţiei din Bulgaria, Autoritatea Guvernamentală a Districtului Enez din Turcia şi Consiliul Raional Ungheni din Republica Moldova. Toate aceste entităţi au implementat proiectul “Patrimoniul cultural comun – Sursă de dezvoltare a antreprenoriatului în Bazinul Mării Negre”. Proiectul a fost finanțat prin Programul Operaţional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, cu o valoare totală de 939.544,00 euro din care contribuţia proprie a Consiliului Judeţean Constanţa a fost de 27.287,52 euro. Proiectul a fost implementat în perioada septembrie 2018 – iulie 2021, respectiv 34 luni.

Au fost achiziţionate echipamente de cercetare subacvatică

Obiectivul general al proiectului a constat în promovarea în comun a afacerilor şi antreprenoriatului în sectoarele de turism şi cultură în regiunile partenere din Bazinul Mării Negre. Din perspectiva activităţilor Consiliului Judeţean Constanţa, proiectul a vizat dotarea laboratorului de cercetare subacvatică din cadrul Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa cu echipamente specifice de cercetare submersă: costume umede, costume uscate, computer de scufundare, sonar, barcă cu peridoc, ROV - vehicul subacvatic, proiector holografic 3D. "Important pentru CJC este că am reuşit să finalizăm acest proiect care a parcurs o etapă îndelungată cu peripeţii care s-au soluţionat favorabil. A fost un proiect de succes. Echipamentele vor contribui la cercetare şi punere în valoare a acestor edificii" a spus Mihai Lupu.

“Este remarcabil că am reuşit să colaborăm şi să ducem la bun final un proiect cu bani europeni. Am achiziționat tot ce au nevoie arheologii care fac cercetare submersă" a adăugat şi Petre Enciu.

Video:

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Politizarea istoriei
1
0
1 Intelegem ca Lupu fusese nemultumit de Colesniuc. Acum e nemultumit si de Mototolea. 2 De ce or fi achizitionat echipamentele de scufundari cand din scandalurile precedente intelegem ca Centrul de Scafandri nu i-a dat aviz lui Dobrinescu pentru scufundari? 3 Din exprimarea bolovanoasa a lui Lupu Muzeul nu este in cele maimportante reviste ale lumii. Din cate intelegem baieti si fetele de acolo au putine articole indexate. Pai hai s-o luam altfel: cercetare stiintifica ff. putina: inventare ioc; piese incluse in categoria patrimoniu sau tezaur ff putine. Deci mai poate fi MINAC muzeu national
4
0
Acolo nimeni nu face nimic
3
0
Ati dat afara oameni valorosi
7
2
Puneti mana la treaba nu va mai plangeti! Momentan nu ati facut nimic.
14
0
nici voi pnl nu at i facut nimic , vine psd ul la loc
15
0
ca nici voi nu debordati de inteligenta si dor de munca
15
0
CJC are personal nepregatit care o da mereu in bara.
16
1
Lupu paznoc la oi
15
2
DNA sa verifice primaria AMZACEA. !!
6
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218