REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Mihai Petre, către Gigi Chiru şi Claudiu Palaz: mai coagulăm şi noi ceva?

Mihai Petre, către Gigi Chiru şi Claudiu Palaz: mai coagulăm şi noi ceva?

Replica API 17 februarie 2014 | 00:00 240

După semnalul din Argeş,

După semnalul din Argeş,

Filialele argeşene ale partidelor Forţa Civică şi Mişcarea Populară sunt iniţiatoarele unui prim pas pentru alianţa politică. Cele două formaţiuni au ajuns la concluzia că "unde-s doi, puterea creşte" şi au bătut palma pentru alegerile europarlamentare: "În perioada următoare, de 1 şi 8 martie, am stabilit un calendar comun de activităţi împreună cu colegii din Mişcarea Populară, pentru că ne adresăm aceluiaşi electorat", a declarat liderul Forţei Civice Argeş, Valentin Şuvar. La Constanţa, lucrurile nu sunt la fel de simple. Dacă FC îşi face datoria dialogului, încercând o apropiere între partidele de dreapta, rezultatele sunt departe de aşteptări. Rolul de mediator al FC nu împresionează cu nimic pe "vecinii" din opoziţie. În contextul în care liderii PDL şi PMP, Christian Gigi Chiru şi, respectiv, Claudiu-Iorga Palaz, s-ar alia mai degrabă cu Satana, decât să se salute când se întâlnesc pe stradă, unificarea dreptei are mari şanse să rămână la Constanţa la ceea ce merge strună prin ţara noastră: proiect pe hârtie.

În ciuda evidenţelor, liderul municipal al FC Constanţa, Mihai Petre, este încrezător că modelul de la Argeş ar putea fi aplicat şi pe plaiurile autohtone, numai cu condiţia renunţării la "orgoliile care ne strică acum" şi nu exclude o variantă de fuziune între FC şi MP: "Atunci când discutăm de o alianţă sau de o fuziune între partide, este bine ca lucrurile să înceapă de jos în sus, nu de sus în jos, adică baza să vină să-ţi ceară o astfel de alianţă fie cu Mişcarea Populară, fie cu PDL. Pentru alegerile europarlamentare era bine ca întreaga dreaptă, PDL, PMP, PNŢCD, să candideze într-o singură alianţă sub o singură siglă. Din punctul nostru de vedere, se poate face o alianţă cu toate forţele de dreapta la Constanţa. Dacă, între celelalte partide de dreapta, există probleme atât de mari, încât nu pot sta la aceeaşi masă, asta nu ne priveşte pe noi. Obiectivul este al unificării dreptei şi ar trebui ca orgoliile să fie lăsate la o parte, ele sunt cele care ne strică momentan. Eu salut orice fel de semnal care vine din ţară, de la organizaţiile locale, care continuă şi înlesnesc coagularea dreptei", a declarat Petre, pentu Replica.

Veştile bune pentru reprezentantul FC se opresc, însă, aici, întrucât de dorinţa sa de colaborare a tuturor formaţiunilor de dreapta la europarlamentare s-a ales praful şi tămâia. În ciuda demersurilor constante şi a dialogului purtat cu PDL, PNŢCD, PER sau Noua Republică, protocolul de colaborare nu a fost semnat, iar "PDL vrea să arate de ce este în stare": "Încă se discută la nivel naţional formula de colaborare politică între FC şi PMP. Nu este exclusă nici alianţa, nici fuziunea între partide. Nu ştiu cum se va numi noul partid, cine va fi noul preşedinte sau criteriile după care se face fuziunea. Din punctul meu de vedere, când discuţi de două partide care abia s-au fondat şi care n-au trecut prin nişte alegeri, nu poţi să faci decât la paritate o fuziune. În momentul în care ai nişte scoruri electorale, faci în funcţie de ele. Dacă MP are 10 şi noi 5, se face 2 la 1. Dacă avem noi 10 şi ei 5, tot aşa. Împarţi posturile în funcţie de procent. Dacă nu ai procente, nu poţi să faci. Asta este o chestiune care ţine de comisia de negociere dintre cele două partide. Cert este că, în continuare, avem în vedere alianţa sau fuziunea cu MP, rămâne să vedem dacă oricare dintre acestea se va face până la europarlamentare. La nivelul Constanţei, în urmă cu un an, prin octombrie parcă, am avut întâlniri cu PDL, cu PNŢCD, cu ecologiştii şi Noua Republică, înainte ca MP să fie fondată ca partid, întâlniri pentru un protocol de colaborare la nivel local, cu bătaie pentru 2016 la alegerile locale şi parlamentare şi pentru un candidat comun la Primărie şi Consiliul Judeţean. Draftul de protocol încă nu a fost semnat, pentru că intră şi MP în discuţie, dar încercări şi discuţii au fost şi vor fi în continuare. Sper ca într-un timp cât mai scurt să se materializeze şi să existe formule agreate. PDL merge singur la europarlamentare, probabil vrea să arate ceea ce este în stare. Nu sunt neapărat de acest principiu, dar fiecare partid vrea acum să-şi facă zestre. După europarlamentare se poate intra la negocieri, cu zestrea pe masă. Este şi asta o variantă", a concluzionat Petre.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614