REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
10.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mihai Petre: Nu cred că Făgădău va putea repara dezastrul produs de Mazăre, dar PSD nu are alt candidat mai bun

Mihai Petre: Nu cred că Făgădău va putea repara dezastrul produs de Mazăre, dar PSD nu are alt candidat mai bun

Replica API 27 iulie 2015 | 00:12 94

Potenţial candidat la Primăria Constanţa, din partea M10,

Potenţial candidat la Primăria Constanţa, din partea M10,

Mihai Petre

Constanţa fierbe, la propriu, din două motive: canicula şi cursa pentru Primărie. În ciuda vacanţei pe care o invocă politicienii locali, aceştia trudesc de zor în sediile de partid despre ce şi cum să mai lanseze pe piaţă, ce sondaje, ce afirmaţii, ce planuri ş.a.m.d. Pentru alegerile programate vara viitoare, la Primăria Constanţa, PSD va utiliza cartea Decebal Făgădău. Vârfului de lance al social-democraţilor li se opune Robert Boroianu. PRU va defila, cel mai probabil, cu naţionalistul-ecologist Dumitru Bădrăgan, iar PMP, după toate probabilităţile, îl va arunca în faţă pe eternul vulcanic Claudiu-Iorga Palaz. M10 va miza pe fostul consilier judeţean, Mihai Petre, care se ambiţionează să exceleze în politica locală şi să ducă mai departe stindardul opoziţiei faţă de PSD.

Reporter: Acum politica a intrat în vacanţă. La ce să ne aşteptăm din toamnă din partea partidelor pe plan local?

Mihai Petre: A intrat în vacanţă doar în aparenţă. Nici un partid nu stă, fiecare are câte o treabă. De pildă, PSD încearcă să-şi schimbe părul şi atât, că atât poate, PNL este un front deschis între vechii liberali şi pedeliştii care se luptă cu disperare să nu fie înghiţiţi cu totul de „parteneri”, în timp ce M10 începe construcţia organizaţiilor locale cu oameni noi, aleşi exclusiv pe criterii de competenţă, profesionalism, moralitate, care vor să facă politica omului de rând şi nu politica interesului politicianist. Nu mă interesează în mod deosebit ce vor face PSD şi PNL în toamnă, din partea mea pot să facă implozie. Din toamnă veţi vedea conturat clar acel partid nou, pe care peste 30% dintre românii cu drept vot îl caută, îl cer şi l-ar vota la alegerile locale şi parlamentare, adică M10, partidul condus de Monica Macovei.

Rep.: Să luăm partidele la rând. Ce este şi cine este Decebal Făgădău şi de ce se axează PSD pe el? Ce oferă sau ce nu oferă PNL?

M.P.:Cel mai simplu ar fi să-l întrebaţi pe Decebal Făgădău ce este şi cine este. Pentru mine este un candidat ca oricare altul, în cazul de faţă, candidatul PSD la Primăria municipiului Constanţa. Desigur, are şi nefericita calitate de fost secund al lui Radu Mazăre, precum şi pe cea pe jumătate fericită de primar interimar până în anul 2016. Este doar pe jumătate fericită întrucât această calitate fie îl va ajuta în competiţia electorală, fie îl va scoate din cursă. Depinde de ce va face pentru constănţeni în următoarele 11 luni dar mai ales de felul cum i se va aşeza partidul în spate. Personal, nu cred că Decebal Făgădău va putea repara dezastrul produs de Radu Mazăre, dar PSD nu are alt candidat mai bun. Pentru ca PNL să poată oferi constănţenilor ceva credibil, trebuie să vedem ce a oferit în trecut, adică nimic. Din păcate, PNL (şi nu PDL din PNL) a fost de prea multe ori o clonă a PSD, vopsită în galben-albastru, iar tentativa de ştergere, în câteva luni de zile, a unor ani buni de coabitare cu echipa Mazăre-Constantinescu şi de participare la maşina de vot a acestora din Consiliul Local şi Consiliul Judeţean nu păcăleşte pe nimeni. PNL nu poate oferi decât ceea ce a făcut până acum pentru constănţeni, adică un mare nimic ambalat frumos.

Rep.: Spui de mai mult timp că PNL face blat cu PSD. La ce se rezumă acest blat?

M.P.:Nu spun eu, o spune zvonistica ultimelor luni. Eu am spus că nu cred într-un asemenea scenariu, dar am văzut atât de multe în politică încât nu m-ar mai mira nimic. Pe scurt, la alegerile din 2016, PSD şi PNL îşi vor împărţi, frăţeşte, judeţul. PSD va face culoar pentru ca PNL să câştige Primăria municipiului Constanţa iar, la schimb, PSD va primi sprijinul tacit al PNL pentru câştigarea preşedinţiei Consiliului Judeţean. Teoria are multe puncte vulnerabile, eu nu cred în ea, cred că cine va câştiga Primăria Constanţa va avea şi preşedintele Consiliului Judeţean dar trecutul amoros al celor două partide o face să stea cel puţin într-un picior.

Rep.: Cum va arăta Constanţa, din 2016, cu un primar PSD? Dar cu un primar PNL? De ce un primar de la M10?

M.P.:Hai să nu mai vorbim despre PSD şi PNL. Dacă vrem ca Primăria să se întoarcă înapoi la constănţean iar viitorul oraşului să fie proiectat având ca centru de greutate „bunul plac” al constănţeanului şi nu al unor grupuri de interese, este nevoie de un partid nou, de oameni noi, de un primar nou, este nevoie ca aproape totul să fie nou. Din punctul meu de vedere, partidele tradiţionale, prin oamenii lor mai tineri sau mai vârstnici, şi-au dat măsura competenţei prin încrederea extrem de scăzută pe care românii o au în clasa politică, dominată astăzi de PSD şi PNL. Constanţa are nevoie de un restart. Un restart nu poate fi dat de un partid prăfuit sau coafat, cu oameni asemenea partidului, ci de un partid nou alcătuit şi dominat de oameni simpli, oneşti, curaţi, veniţi din rândul oamenilor normali, de bun simţ, fără probleme cu legea dar care să cunoască şi să respecte cu sfinţenie legea, cu experienţă profesională, care cunosc bine problemele oraşului şi care doresc să se dedice în totalitate constănţenilor. M10 este un partid deschis către această categorie de om dedicat urbei, care are deja destui oameni pentru a putea da, chiar mâine, un restart oraşului la toate nivelurile.

Rep.: Ce părere ai de „mişcarea” lui Gabriel Comănescu, prin acest Vergil Chiţac? Ce scop urmăreşte?

M.P.:Am auzit şi eu de un scenariu care îi inlcude pe cei doi domni plus sprijinul unui partid politic. Dar, e doar un scenariu, aşa cum şi blatul dintre PSD şi PNL tot un scenariu este. După cum vedeţi, multe scenarii. Personal, sunt concentrat exclusiv pe oferta M10 pentru Constanţa şi adevărata opoziţie la administraţia locală constănţeană. Să ne înţelegem. Principalul meu adversar este PSD. Nici PNL, dacă mai mimează mult opoziţia, nu este departe de acest statut. Personal, nu mă încurcă nici un candidat, indiferent de sprijinul de care beneficiază. Eu ştiu ce pot, ştiu ce poate echipa M10.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367