REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mihai Petre: „PNL este cel care rupe voturile opoziţiei, la Constanţa. Voi deschide Primăria tuturor”

Mihai Petre: „PNL este cel care rupe voturile opoziţiei, la Constanţa. Voi deschide Primăria tuturor”

Replica API 2 iunie 2015 | 23:20 217

Şi el ar vrea să candideze!

Şi el ar vrea să candideze!

Mihai Petre

„Replica” de Constanţa continuă seria de interviuri cu potenţialii candidaţi la Primăria Constanţa. Alegerile ne bat iar la uşă. De data aceasta, este vorba de alegerile locale şi parlamentare, întreceri în care partidele îşi ascut din nou săbiile. Partide noi şi partide vechi, fuziuni şi sciziuni, candidaţi noi şi candidaţi vechi, toate bune şi frumoase şi în această vară cald. După această vară, va începe cafteala de rigoare, iar primii colţi se întrezăresc deja. După interviurile cu preşedintele PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz şi co-preşedintele organizaţiei municipale a PNL, Robert Boroianu, vă prezentăm planurile unui alt potenţial candidat la Primăria Constanţa, preşedintele formaţiunii locale a M10, Mihai Petre. Reprezentant al PDL şi al defunctei Forţe Civice, Mihai Petre rupe gura târgului. Acesta susţine că a fost exclus din PDL, ca urmare a unei premoniţii pe care şi-a expus-o public, apoi a părăsit Forţa Civică dezamăgit de modul în care Mihai-Răzvan Ungureanu a întocmit lista de candidaţi pentru Parlamentul European, „ca la PNL şi PSD”.

Reporter: Cum ţi se pare această tatonare a potenţialilor candidaţi în, s-o numim, precampanie?

Mihai Petre: În general, nu comentez despre candidaţi. Despre partide şi felul în care s-au manifestat în Constanţa sigur că se poate vorbi foarte mult. PSD, împreună cu Mazăre - Constantinescu, au distrus judeţul şi municipiul Constanţa şi, ca atare, un continuator doar va duce mai departe procesul de distrugere, iar PNL este părtaşul la această distrugere. (...) Nu vreau să comentez cu privire la candidaţii pe care îi vor propune PSD şi PNL, întrucât cele două partide nu m-au convins că nu vor face blat, aşa cum au făcut şi până acum. (...) Corect este să spunem că PNL rupe voturi de la opoziţie! Pentru că PNL, în ultimii 16 ani în Constanţa, n-a făcut decât trei ani opoziţie, în 2004 - 2007. În rest, a guvernat la nivel local alături de PSD. Ca atare, în Constanţa există oameni din opoziţie, care sunt în alte partide şi nu în PNL şi ai un PNL, care nu a fost altceva decât o prelungire a PSD. Astăzi, dacă vorbim despre cine rupe voturi în Constanţa, PNL le rupe de opoziţia adevărată. Dacă cineva încurcă calculele pentru Primărie, acela este PNL, care se legitimează acum de opoziţie şi care nu a fost niciodată aşa ceva. Din punctul meu de vedere, PNL este un purtător ilegal şi imoral al titlului de partid de opoziţie în Constanţa. Ei sunt cei care rup voturi, care rup opoziţia şi cei care au făcut opoziţie, din nefericire, sunt astăzi în alte partide, întâmplător sau nu. Nerămânând în partidele mari sunt consideraţi că rup voturi. Nu! Nu rupem noi voturi, cei care am făcut opoziţie cu adevărat în Constanţa, rup voturi cei care n-au făcut niciodată opoziţie şi care vor să-şi asume ceva ce nu este al lor.

Rep.: În această săptămână, vor fi depuse actele pentru înregistrarea partidului M10. Care va mai fi rolul fundaţiei? Care contează mai mult?

M.P.: Dacă sunt oameni care doresc să schimbe Constanţa şi sunt încântaţi de ofertele politică şi umană, noi îi aşteptăm să vină fie în asociaţie, fie în partid. Oamenii care nu vor dori sau nu vor putea să facă parte din partidul politic M10, vor putea participa la acţiuni. Vom fi o echipă care va merge în aceeaşi direcţie, chiar dacă asociaţia va acţiona separat, uneori, de partid. Cei care intră în asociaţie trebuie să fie de acelaşi tip cu cei care intră în partid, care vor o politică pentru o administrare responsabilă a oraşului, centrată exclusiv pe cetăţean şi dezvoltarea oraşului şi nu pe prietenii sau dezvoltarea de afaceri personale. Da, documentele se depun şi avem la dispoziţie un an de zile ca să probăm că suntem ceea ce românii au cerut pe 16 noiembrie 2014: altceva de la clasa politică.

Rep.: De-a lungul carierei tale politice, nu prea ţi-ai găsit locul. PDL, cu circul de rigoare; Forţa Civică, acum M10... Te străduieşti ca să... ce?

M.P.: Când am intrat în politică, nu m-am gândit că voi ajunge aşa departe. Pe drum, mi-am dat seama că singurul meu rost în politică, care mă macină, este că îmi doresc să fiu util celor din jurul meu. Îmi doresc să mă pun în slujba constănţenilor, a celor mulţi, care au probleme şi să rezolv din ele. Asta am făcut şi în anii de PDL-ism şi la Forţa Civică şi asta îmi voi dori şi în M10.

Referitor la locul din PDL, să nu uităm că am fost exclus din partid. La momentul respectiv, s-a considerat că eu am fost vinovat pentru pierderea lamentabilă a alegerilor și nu cei care chiar le-au pierdut. Din Forța Civică am demisionat înainte de campania electorală. Pot să spun acum public: datorită modului de întocmire a listei de candidați la Parlamentul European, care nu era cu nimic diferit de modul folosit la PSD și PNL. (...) Lista de candidați la Parlamentul European a fost emanația exclusivă a lui Mihai-Răzvan Ungureanu și nu-mi doresc să comentez mai mult, pentru că mi-a lăsat un gust foarte amar acea listă. Cert este că în momentul în care am simțit că principiile și valorile pentru care am intrat în Forța Civică au fost tratate, să zic lejer, de centru, am zis că nu pot să stau să fiu călcat în picioare de nimeni.

Rep.: Ca primar al Constanței, ce ți-ai dori să schimbi cel mai mult la Constanța? Care ar fi mutarea radicală?

M.P.: Tot! Orașul este distrus, praf, în toate domeniile și pe toate direcțiile, Constanța fiind un oraș la periferia țării. Într-un timp foarte scurt, mi-aș dori să rezolv subvenționarea gigacaloriei, pentru că e inadmisibil să plătești 1.000-1.200 de lei! Se poate face în primul an. Dacă nu se cheltuie toți banii, pot fi aduși pentru revenirea prețului gigacaloriei la nivelul anului 2011, umblând numai în buget și tăind de la firmele către care se drenează bani. Constanța nu mai are spațiu verde. Obligatoriu, trebuie intervenit la acest nivel, pentru stoparea construcțiilor pe spațiul verde și acolo unde ai teren viran, faci spațiu verde și, în același fel, te îngrijești să faci o perdea forestieră. Nu mai avem cultură, ci suntem invadați de kitsch. Ești obligat, ca primar, să vitalizezi cultura. Plecând de la cultură, generezi un proiect turistic istorico-cultural, pentru că astăzi, în Constanța, turismul este de trei zile pe săptămână, în Mamaia și acela e un turism de club! Ai zidul Tomisului, ai mozaicul roman, ai mormântul hipogeu, ai un oraș vechi, cum nu există în Europa. Ai portul turistic, centrul vechi, lacul Tăbăcăriei, Siutghiol, inadmisibil să nu poți să faci un turism cultural-istoric. (...) Am deja echipă suficient de bună să schimbăm Constanța, s-o readucem acolo unde îi este locul. Dar, orice constănțean, ulterior, după ce vom veni la Primărie, va putea contribui la schimbarea orașului, pentru că vom fi deschiși tuturor ideilor.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218