REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mihai Petre: „Toți aleșii locali trebuie să își piardă mandatele”

Mihai Petre: „Toți aleșii locali trebuie să își piardă mandatele”

Replica API 23 ianuarie 2015 | 23:06 276

Tămbălăul pe marginea „ordonanței lui Dragnea”, 55/2014, recent declarată neconstituțională de CCR.

Magistraţii susţin că Parlamentul trebuie să decidă care sunt efectele juridice ale deciziei lor şi ce se întâmplă cu aleşii locali care s-au bucurat de efectele acestei legi, cât timp a fost în vigoare.

Înainte de pronunțarea Parlamentului, formațiunea locală a asociației Monicăi Macovei, M10, condusă de Mihai Petre, consideră că pentru „moralizarea clasei politice”, este necesar ca toți aleșii locali care au migrat în baza OUG 55/2014 să își piardă mandatele.

„Realitatea politică ne arată că în ecuația oricărui vot, fie el uninominal sau pe listă, sigla de partid reprezintă o componentă extrem de importantă, de multe ori definitorie pentru formarea opțiunii electorale finale. De aceea, considerăm că singurii aleși care nu ar intra sub incidența OUG 55/2014 sunt cei care la alegerile locale din anul 2012 au candidat ca independenți și care au optat, acum, pentru înscrierea într-un partid politic. În rest, apreciem că mandatele tuturor aleșilor locali și votul exprimat de electorat sunt profund influențate de sigla de partid, de aceea și consecințele migrației politice ar trebui să fie pe măsură. (...) Asociația M10 Constanța consideră că decizia normală a Parlamentului ar fi de legiferare a pierderii mandatelor tuturor celor care au migrat în perioada de “mercatto” electoral din toamna anului 2014”, a spus Petre.

Judecătorii CCR au decis, marți, cu majoritate de voturi că ordonanţa este neconstituţională şi că Parlamentul urmează să reglementeze, prin legea de respingere, „măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.55/2014 pentru a le pune de acord cu decizia Curţii Constituţionale”, se arată în comunicatul emis de CCR.

Dacă primarii și președinții consiliilor județene răsuflă ușurați, pentru consilierii cu chef de mutat cu cățel și purcel se anunță vremuri grele. Indicația CCR cu privire la efectele juridice ale respingerii legii sunt motivate prin art.115 alin. (8) şi art.147 alin. (2) din Constituţia României. Cel dintâi, face referire la delegarea legislativă şi la ordonanţele de urgenţă emise de Guvern. La alineatul 8, se specifică faptul că „prin legea de aprobare sau de respingere se vor reglementa, dacă este cazul, măsurile necesare cu privire la efectele juridice produse pe perioada de aplicare a ordonanţei”, iar cel de-al doilea la deciziile CCR, unde, la alineatul 2, se specifică faptul că „în cazurile de neconstituţionalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispoziţiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curţii Constituţionale”. Cu alte cuvinte, primarii şi preşedinţii de consilii judeţene care au migrat nu îţi vor pierde mandatele, însă consilierii locali şi judeţeni, da, întrucât aceştia au fost aleşi pe liste.

Marisu Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367