REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Mihai Răzvan Ungureanu: "FC nu va fuziona cu nimeni, este o utopie. Răbdarea mea a ajuns la limită"

Mihai Răzvan Ungureanu: "FC nu va fuziona cu nimeni, este o utopie. Răbdarea mea a ajuns la limită"

Replica API 19 februarie 2014 | 00:00 431

Interviu cu preşedintele Forţei Civice

Interviu cu preşedintele Forţei Civice

Preşedintele partidului Forţa Civică, Mihai Răzvan Ungureanu, întreprinde începând de miercuri un tur de forţă în judeţul Constanţa. Periplul lui Ungureanu presupune vizite la Mangalia, Cernavodă şi Constanţa, joi, în sala mică a Casei de Cultură, de la ora 14:00, se va întâlni cu membrii şi simpatizanţii Forţei Civice, iar apoi va susţine o conferinţă de presă. La Cernavodă şi Mangalia, Ungureanu va inaugura sediile FC. De asemenea, Ungureanu se declară mulţumit de activitatea liderului judeţean al FC, Dănuţ Culeţu, dar şi de formaţiunea municipală, condusă de Mihai Petre. În ciuda mulţumirilor de moment, Ungureanu se află într-o vizită de lucru, cu scopul "de a vedea în ce măsură organizaţia judeţeană se achită de sarcinile care au fost trasate în şedinţele de Birou Permanent Naţional". Pe de altă parte, în contextul discuţiilor la nivel national şi local, privind unificarea forţelor de dreapta, care au dus chiar şi la ideea unei fuziuni între Forţa Civică şi Partidul Mişcarea Populară, Ungureanu dezminte orice astfel de demers. Încrezător în forţele sale, Ungureanu a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, că răbdarea sa a ajuns la limită şi nu este dispus să-şi rişte zestrea politică, pentru alţi lideri de dreapta, care nu sunt dispuşi să lase orgoliile de-o parte:

Reporter: Care este scopul vizitei dumneavoastră la Constanţa?

M.R.U.: În primul rând, reiau de data aceasta, cu regularitate şi intens, drumurile pe care le fac în ţară, atât la organizaţiile noastre, cât şi direct, între cetăţeni, pentru a promova imaginea partidului, pentru a creşte şansele noastre de a avea succes la alegerile europarlamentare.

Rep.: Această vizită presupune întâlniri şi cu alţi lideri politici din aria dreptei sau va fi strict cu Forţa Civică şi, evident, cu cetăţenii?

M.R.U.: În momentul de faţă, intenţia mea este de a vedea în ce măsură organizaţia judeţeană a Forţei Civice se achită de sarcinile care au fost trasate în şedinţele de Birou Permanent Naţional. Am aşteptări foarte mari de la organizaţia judeţeană Constanţa, nu doar de la cea municipală. Doresc ca partidul să aibă prezenţă la nivel local. Din această cauză, mă şi bucură faptul că la Mangalia şi Cernavodă voi putea deschide sedii. De asemenea, am aşteptări foarte mari de la deputatul Dănuţ Culeţu, care ştie foarte bine ce mandat are de îndeplinit şi care sunt dorinţele BPN. Organizaţiile FC, atât municipală, cât şi judeţeană, au oameni de toată isprava, membri activi, buni, tineri, care au şi energie şi entuziasm şi sper ca Dănuţ Culeţu să îi conducă aşa cum trebuie. Nu mai este din acest moment timp de dezamăgire sau de încruntare. Doresc o organizaţie de succes, care să arate că judeţul Constanţa nu este a lui Nicuşor Constantinescu şi că municipiul Constanţa nu este al lui Radu Mazăre. Asta înseamnă pentru mine succes.

Rep.: Apropo de dezamăgiri, în Constanţa, pe plan local, există divergenţe mari între formaţiunile de dreapta. În contextul dezbaterilor, la nivel naţional, de unificarea forţelor de dreapta şi, în special, între Forţa Civică şi Mişcarea Populară se pune problema chiar a unei fuziuni. În Constanţa, scindările sunt de mare anvergură, dumneavoastră ce ne puteţi spune de la nivelul cel mai înalt?

M.R.U.: La nivelul tuturor formaţiunilor politice de centru-dreapta, noi am păstrat un dialog, pentru că obiectivul pe termen mediu şi lung asumat de Forţa Civică este unitatea forţelor politice de dreapta. Am făcut din aceasta nu doar un slogan, ci o credinţă. Constatăm, însă, că noi vorbim şi ne mişcăm în această direcţie, alţii se joacă cu teoria politică. Se va vedea după europarlamentare, cine, cu voie sau fără voie, ajută USL să câştige anul 2014. Nu aş vrea ca la sfârşitul anului 2014 să văd cetăţeni cinstiţi ai României plângând în pumni, pentru faptul că au fost păcăliţi în aşteptările lor, chiar de către membri ai opoziţiei. Cu Mişcarea Populară avem un dialog, nu avem negocieri, nu ştiu dacă sunt pregătiţi pentru negocieri. Mi se pare corect să avem dialog cu toată lumea, în aşa fel încât şi şansele unei competiţiile corecte să fie depline. Nu, în nici un fel, anul acesta nu se pune problema absolut nici unei fuziuni. Trebuie să recunosc, nu a existat partid de centru-dreapta, de la PDL, la PMP, care să nu fi propus FC fuziune prin absorbţie. Am spus-o şi în particular, o spun de data aceasta răspicat: este o utopie. Nu există fuziune prin absorbţie. Există colaborare politică, există alianţa politică, electorală. Dar, dacă mai stăm mult şi ne calculăm şansele în mod egoist, va trece şi data de 4 martie, ultima zi când se mai pot depune hârtiile pentru o alianţă electorală. Noi suntem pregătiţi pentru toate scenariile, fie că mergem singuri, fie că mergem cu parteneri.

Rep.: Având în vedere aceste orgolii pe segmentul de dreapta...

M.R.U.: Nu sunt orgolii, sunt calcule meschine, care ţin cont, din păcate, de interese personale fără importanţă şi care nu ţin cont şi subliniez acest lucru de interesele naţionale şi de ceea ce aşteaptă cetăţenii României de la opoziţie. Cetăţenii României nu aşteaptă să vadă partide care stau şi îşi calculează până la centimă ce urmează să facă, cum vor supravieţui, în ce măsură sunt pregătite pentru europarlamentare. Vorbesc în calitate de membru al FC, nu în calitate de preşedinte de partid. Răbdarea mea a ajuns oricum la limită. Şi, pe de altă parte, şi o spun foarte clar că în lupta pentru alegerile europarlamentare, vitală pentru partidele angajate, nu sunt dispus nici să cedez din zestrea pe care o am eu de notorietate, de credibilitate, de multă sau puţină, câtă este, pentru oameni care nu reuşesc să pună umărul la ceea ce înseamnă unitatea necesară şi urgentă a dreptei.

Reporter: Ce rezultate credeţi că va obţine FC la alegerile europarlamentare?

M.R.U.: În primul rând, FC trebuie să se califice cu reprezentare în Parlamentul European. Acesta este principiul de la care pornesc, aşteptările mele sunt ridicate, sper ca partidul să acţioneze în consecinţă. Nu mă mulţumeşte un singur europarlamentar.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369