REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.5° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Mihai Șora, despre copiii din „experimentul lalelelor“

Mihai Șora, despre copiii din „experimentul lalelelor“

Replica API 21 aprilie 2018 | 00:00 159

Filosoful Mihai Șora scrie, pe Facebook, despre ”Simfonia lalelelor” de la Piteşti, eveniment la care premierul Viorica Dăncilă a fost primită cu fanfara şi a asistat la defilarea copiilor din grădiniţe.

„Copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaște doar încolonarea umilă în fața unei autorități, oricare ar fi acea autoritate. Nu ajunge că ne-au furat țara, pădurile, orașele, drumurile, simbolurile și cuvintele ei! Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea lor cu tot”, scrie fiolosoful.

Mesajul integral al lui Mihai Șora:

„Multă lume cunoaște experimentul lui Ivan Pavlov și fenomenul condiționării clasice: câinele care salivează și alte reflexe, numite de Pavlov „secreții psihice“.

Dar a existat, după Pavlov (și folosind rezultatele psihologului rus), un alt experiment, mai puțin cunoscut (însă la fel de edificator), realizat de John Watson la începutul anilor ’20: așa-zisul experiment al micuțului Albert (după numele copilului pe care au fost făcute controversatele teste de către cercetătorul american).

Watson ia un copil de câteva luni și îi arată un șoricel alb. La început, copilul are o reacție normală: se uită la el, îl atinge, se joacă și chiar se bucură de prezența șoricelului. La un moment dat, Watson introduce în experiment un zgomot puternic, lovind cu un ciocan o bară de metal și speriind copilul la fiecare intrare în scenă a șoricelului. Foarte repede, copilul ajunge să asocieze șoricelul cu spaima pe care i-o provoacă zgomotul loviturii de ciocan. Mai mult decât atât, în scurt timp dezvoltă o fobie pentru toate animalele cu păr și se sperie chiar și atunci când vede un iepure, de pildă, o maimuțică sau o veveriță.

Despre câinele lui Pavlov știm că a fost împăiat și că stă – fără suflare și fără salivă – la loc de cinste într-un muzeu. Despre micuțul Albert nu se mai știe astăzi nimic, în afară de faptul că nu a fost „decondiționat“ de Watson, mama copilului retrăgându-l din experiment înainte de termen.

Am amintit de micuțul Albert pentru că – voit sau nu, conștient sau nu – ceea ce s-a întâmplat cu acei copii la Pitești, zilele trecute, aduce, în bună parte, cu experimentul de acum o sută de ani. Copiii puși să defileze și să stea în cap la vederea unui „șef“ vor dezvolta, dacă nu sunt decondiționați la timp, aceleași reflexe ale supunerii, ale servilismului festiv și ale docilității oarbe, indiferent de contextul social în care vor evolua ulterior.

Ce s-a întâmplat la Pitești nu este „Cântarea României“. Delirul propagandistic promovat în timpul ceaușismului lăsa mereu loc pentru o formă (mai mult sau mai puțin transparentă) a duplicității: odată ajunși la casele lor, oamenii care defilaseră prin fața tribunei oficiale, îmbrăcați în straie de sărbătoare, deghizați în personaje istorice ori în costume sportive, își reveneau în simțiri, recâștigându-și libertatea interioară (fie și numai făcând diferența între grotescul spectacolului public și realitatea vieții lor de zi cu zi). Or, copiii din „experimentul lalelelor“ nu vor fi oameni liberi câtă vreme vor cunoaște doar încolonarea umilă în fața unei autorități, oricare ar fi acea autoritate.

Nu ajunge că ne-au furat țara, pădurile, orașele, drumurile, simbolurile și cuvintele ei! Acum ne fură și copiii, cu sufletul și cu mintea lor cu tot.

România centenară: de la experimentul Pitești, la experimentul lalelelor”, potrivit Digi24.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La fel si vaccinul. sau televizorul
0
0
Cei care s-au implicat in actiunile politice de acolo : profesori , invatatori si educatori , trebuie exclusi din invatamant ! Niste vegetale inutile si indigeste ...
0
1
Daca va vine sa credeti , au vopsit iarba ca sa para verde , sa nubse vada parloaga ! Dupa 29 de ani inca tanjiti dupa comunism ! Vai de capul vostru ! Mocangiilor !
0
0
Va meritati soarta popor idiot! M ati impuscat si acum, va inspir in multe activitati. Fac pariu ca inca o Casa a Poporului nu mai puteti construi!!!!!!
2
0
dupasi cum este frizat si se repeta es,te bolnav,ce bine o ducea pi timpu lui ciasca acu ii sumec
0
0
Pai daca0i Pitesti!? Fenomenul Pitesti nu acolo s-a inventat! Ceasca acolo a fost Prim Secretar de judet. Acolo s-a facut experimentul cu painea pe cartela, odiosul Milea de la garnizoana Pitesti a venit sa-l apere pe dictator. Acolo e mama stalinismului in Romania. Chestorii gen Fatuloi de acolo vin si cei mai multi securisti tot de acolo. Era judet experimental
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218