REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Mihail Neamţu profeţeşte coagularea "fără precedent" a societăţii civile

Mihail Neamţu profeţeşte coagularea "fără precedent" a societăţii civile

Replica API 26 august 2014 | 00:00 232

În timpul campaniei electorale,

În timpul campaniei electorale,

Apropiat la începuturile sale politice de cercurile de dreapta, astăzi un soi de renegat de foştii colaboratori, preşedintele partidului Noua Republică, Mihail Neamţu, stă pe margine, studiază cu atenţie, nu se aruncă în faţă şi aşteaptă momentul potrivit pentru acţiune. Cel puţin, aşa ne lasă impresia, întrucât, susţine el, este dezamăgit de majoritatea candidaţilor pe care partidele politice îi aruncă în luptă în viitoarea campanie prezidenţială. Neamţu a semnat pentru candidatura Monică Macovei, însă partidul nu o sprijină practic pe europarlamentarul PDL, deşi îi susţine platforma politică. "Nu strângem semnături, în sensul acesta tehnic, nu este o formă organizată. Nu este candidatul nostru, este un candidat al societăţii civile. Dintre toţi candidaţii care s-au anunţat, noi ne recunoaştem foarte mult în platforma şi discursul ei. Sunt oameni de la NR care au semnat pentru candidatura ei, aşa cum am semnat şi eu", a declarat Neamţu, pentru "Replica".

Liderul NR nu crede în scenariul "debarcării" lui Klaus Iohannis, în contextul în care preşedintele PNL ar primi o sentinţă nefavorabilă în procesul cu ANI şi preluarea candidaturii ACL de către Macovei. Neamţu consideră că europarlamentarul nu este dorit de actualii lideri politici ai PDL şi PNL, printre care se regăseşte şi senatorul constănţean, Puiu Haşotti. "Eu cred că e foarte puţin probabil, în măsura în care vă amintiţi conflictul dintre Puiu Haşotti şi Monica Macovei şi chiar şi distanţa rece pe care unii lideri PDL au luat-o faţă de Macovei. Aştept momentul în care se va retrage Iohannis. Am citit şi eu analiza lui Iohannis, o consider utopică", a precizat Neamţu, pentru Replica, dezamăgit de asemenea şi de traiectoria pe care s-a plasat Partidul Mişcarea Populară. "Cred ca această candidatură va coopta forţele societăţii civile şi a celor reformatoare, mai ales că multe figuri de la PMP au plecat, Adrian Papahagi, Teodor Baconschi, mulţi care, practic, după anunţarea candidaturii doamnei Udrea nu se regăsesc deloc în "moştenirea" lui Traian Băsescu. Nici eu nu mă regăsesc, nici Monica Macovei nu se regăseşte, nici Adrian Papahagi, adică anumite voci reformiste care nu vor să facă parte dintr-un partid, cum e PNL, care a participat la suspendare, în 2012, nici din "moştenirea" precară, în opinia mea, pe care o reprezintă Elena Udrea. (...) În contextul în care Udrea s-au autodenumit moştenitoarea unică a lui Traian Băsescu, vor fi forţe reformiste şi, foarte probabil, NR se va alătura acestei mişcări", a declarat Neamţu. În acest context, liderul NR prevede o mobilizare spectaculoasă, în toamnă. "Eu cred că, începând cu septembrie - octombrie, vor fi poli ai societăţii civile, în mediul urban, care se vor coagula sub o formă mai spectaculoasă decât oricând", a precizat Neamţu, care este şi puţin speriat de perspectiva ieşirii României de pe orbita pro-occidentală. Liderul NR se teme de o eventuală plasare a ţării noastre pe axa pe care s-a aflat în perioada Războiului Rece. "Mai cred un lucru, că avem o problemă cu geopolitica Mării Negre. Personal, în contextul conflictului rusesc-ucrainean, nu mi se pare că dacă n-avem garanţii pentru o preşedinţie pro-americană lucrurile vor merge bine pentru ţară. Mă tem, pentru că, într-o zi, ne putem trezi cu axa Bucureşti - Berlin - Moscova sau Bucureşti - Moscova - Beijing. Practic, ne trebuie în continuare o orientare fermă pe axa Bucureşti - Londra - Washington, unde singura voce e Monica Macovei. Mai era o garanţie Cristi Diaconescu, dar el a fost mazilit şi mai era, pentru mine o voce credibilă, Cătălin Predoiu, care mi s-a părut mult mai bun decât Klaus Iohannis", a concluzionat Neamţu, pentru "Replica".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614