REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Mihălcioiu: Este o previziune sumbră pentru viitor. O să rămânem în curând fără marinari

Mihălcioiu: Este o previziune sumbră pentru viitor. O să rămânem în curând fără marinari

Replica API 26 iunie 2014 | 00:00 266

1,5 milioane de marinari au sărbătorit "Ziua Internaţională a Navigatorilor"

1,5 milioane de marinari au sărbătorit "Ziua Internaţională a Navigatorilor"

Miercuri, 25 iunie, a fost o zi importantă pentru navigatorii din întreaga lume. Aproximativ 1,5 milioane de marinari au sărbătorit "Ziua Internaţională a Navigatorilor". Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, a urat personalului navigant din România "La mulţi ani", în cadrul unui eveniment organizat la Constanţa, în cinstea oamenilor mării. Printre urări şi cupe de şampanie, navigatorii nu au putut să nu se gândească şi să nu aducă în discuţie o problemă majoră cu care se confruntă: lipsa personalului tânăr navigant.

"Astăzi este o sărbătoare, Ziua Internaţională a Marinarilor, zi care a fost fixată de Organizaţia Maritimă Internaţională din 2010 ca şi zi internaţională a celor care lucrează pe mare. Aş putea să punctez că sunt, pe toate oceanele lumii, aproximativ 1,5 milioane de navigatori. Aceştia, cu peste cele 70.000 de nave, transportă peste 12 miliarde de tone de marfă pe an, ceea ce înseamnă peste 90 % din comerţul mondial. Ceea ce este impresionat, şi pentru asta organizaţia mondială, noi şi toată lumea maritimă, mulţumeşte navigatorilor pentru aportul pe care-l aduc şi sacrificiul care-l fac. Mulţumim şi le urăm La mulţi ani", a declarat Adrian Mihălcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor. Acesta a ţinut să precizeze faptul că România se confruntă de câţiva ani, cu o problemă destul de serioasă, din punct de vedere al locurilor de muncă. Navigatorii îmbătrânesc, iar cei tineri refuză să urmeze o carieră pe mare din cauza anilor de studiu, dar, în principal, a anului de practică pe care nu au unde să-l efectueze. "Aş putea spune că situaţia este un pic mai rea decât anul trecut, în ceea ce priveşte locurile de muncă. În 2013 am avut aproximativ 12. 000 navigatori activi, din cei 19 .000 de personal navigant, şi anul acesta avem până acum 11.200. Au dispărut în jur 500 - 600 locuri de muncă. Nu este puţin, este foarte mult, este o previziune destul de sumbră pentru următorii ani, dacă nu reuşim să facem ceva în ceea ce priveşte protecţia şi regenerarea, reînnoirea parcului de ofiţeri. O să rămânem în curând fără personal navigant. Navigatorii îmbătrânesc, iar cei tineri nu pot să le ia locul pentru că nu au condiţiile necesare pentru a accede la funcţia de ofiţeri. Studenţii nu au unde să-şi efectueze perioada de practică, care este de un an", a mai precizat Mihălcioiu. La evenimentul organizat de Sindicatul Liber al Navigatorilor au participat şi reprezentanţi ai Autorităţii Navele Române, prin proaspătul director, Dumitru Catană, dar şi adjunctul său, Şerban Berescu, cât şi reprezentanţi ai Administraţiei Porturilor Maritime, prin directoul adjunct, Şerban Decebal. "La mulţi ani, în numele Autorităţii Navale Române, tuturor navigatorilor români aflaţi oriunde, la bordul navelor. Este o urare spusă din suflet pentru că navigatorii români suntem chiar noi, cei prezenţi aici, colegii noştri, prietenii noştri, înaintaşii noştri", a transmis directorul adjunct al ANR, Şerban Berescu. "Pentru mine este puţină nostalgie, provenind şi eu din rândul navigatorilor, acum sunt în rezervă. La Administraţie, încercăm să facem ce depinde de noi pentru a avea condiţii bune atunci când aceştia ajung în porturile noastre. Transmit la mulţi ani, sănătate tuturor şi la cât mai multe sărbători", a urat, la rândul său Şerban Decebal, directorul adjunct al APM Constanţa.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218