REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
11.5° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

MII de constănţeni, AMENDAȚI pentru NECOMPLETAREA formularului de intrare în ROMÂNIA

MII de constănţeni, AMENDAȚI pentru NECOMPLETAREA formularului de intrare în ROMÂNIA

Replica API 18 ianuarie 2022 | 00:29 7672

Persoanele care intră în țară sunt obligate începând cu 20 decembrie 2021 să completeze formularul digital de intrare în România (PLF), document adoptat la nivelul a 18 state din Uniunea Europeană. La nivelul județului Constanța au fost amendate peste 1467 de persoane pentru necompletarea formularului. Cuantumul sancţiunilor a fost cel minim stabilit de autorităţi de 2.000 de lei pentru fiecare persoană, înregistrându-se astfel o valoare totală de peste 2.934.000 lei.

Mii de constănțeni amendați din cauza PLF-ului

Formularul digital de intrare în România le dă mari bătăi de cap constănțenilor. Astfel, de la intrare în vigoare a obigativității prezentării formularului PLF, mii de constănțeni au fost amendați pentru necompletarea acestuia în termenul prevăzut de lege. Conform datelor furnizate de către DSP Constanța, un număr de 1467 de persoane au fost amendate cu câte 2000 de lei pentru necompletarea PLF-ului, ceea ce înseamnă un total de 2.934.000 lei.

Ce este formularul digital de intrare în România?

Formularul digital de intrare în România este un document pe care sunt prezentate țările și zonele în care o persoană a călătorit, înainte de a intra în România. În vederea identificării contacților unei persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 și pentru prevenirea expunerii persoanelor la COVID-19, cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul României, toate persoanele au obligația de a completa Formularul digital de intrare în România. Acesta se completează individual, în format digital, de către fiecare persoană care intră pe teritoriul României. Persoanele care se prezintă la punctele de trecere a frontierei fără formular vor avea obligativitatea de a-l completa într-un termen de 24 de ore. Necompletarea Formularului digital de intrare în România se sancționează cu amendă de la 2.000 lei la 3.000 lei. Valoarea se poate înjumătăţi, dacă este achitată în termen de 15 zile.

Unde trebuie să vă adresați dacă ați primit o amendă deși aveați completat PLF-ul?

Printre constănțenii amendați pentru necompletarea formularului de intrare în țară, există și oameni care spun că au fost amendați deși aveau completate formularele de localizare. „Am completat formularul de localizare înainte să intru în România, a fost completat corect, cu toate asta am primit o amendă de 3000 de lei. Am încercat să contactez Direcția de Sănătate Constanța, dar până acum nu am niciun răspuns. Voi achita amenda în termen de 15 zile, dar probabil am să deschid și un proces în instanță în acest sens”, a declarat un bărbat. Reprezentanții DSP Constanța transmit că plângerea împotriva procesului verbal de constatare a contravenției și de aplicare a sancțiunii se poate face în termen de 15 zile de la data înmânării sau comunicării acestuia, a judecătoriei în a cărei circumscripție a fost săvârșită contravenția, conform prevederilor OUG nr. 2/2001 privind regimul juridic a contravențiilor, cu modificările și completările ulterioare.

Petiție împotriva amenzilor primite ca urmare a completării formularului

În ultimele zile, pe rețele de socializare circulă o petiție intitulată ,,Petiție împotriva amenzilor abuzive primite ca urmare a completării corect a formularului digital de intrare în România”. Către, Guvernul României cu privire la Ordonanţa de urgenţă nr. 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România. Deoarece de la data implementării formularului digital de intrare în România, 15 decembrie 2021 și până la data prezentei petiții, utilizatorii platformei au constatat cu stupoare că sistemul informatic nu funcționează corect, fiind în mod eronat atribuite amenzi celor care au completat în mod corect și cu confirmare prin email, solicităm încă o dată verificarea și validarea datelor tuturor utilizatorilor care au primit amenzi în mod eronat și abuziv.

Cerem, așadar, Guvernului României și altor servicii care administrează baza de date privind formularul digital de intrare în România, să facă verificări și să anuleze amenzile utilizatorilor care au completat formularul în mod corect.”, se arată în petiția online.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ca asta e tara poolii la fel ca cel de sub mine.
5
0
In toate tarile se completeaza acest formular. Tzaranoii nostri care se inghesuie in aeroporturi, se cred superiori!
10
8

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218