rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 22 septembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Mii de deșeuri eliminate de pe plajele din 4 țări, cu ajutorul participanților la workshop-urile ANEMONE

O mare comună aduce probleme comune. Una dintre aceste probleme este cea a deșeurilor marine, a căror cantitate crește de la an la an în toate cele 4 țări implicate în proiectul ANEMONE: România, Ucraina, Bulgaria și Turcia. Patru workshop-uri organizate în cele patru țări, pentru a reduce fenomenul și eforturi comune pentru a găsi soluții viabile.

În cadrul proiectului ANEMONE- “Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”, BSB-319, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020 au fost organizate o serie de workshop-uri în fiecare din țările partenere ale proiectului: România, Ucraina, Bulgaria și Turcia.

Aceste workshop-uri au reprezentat o activitate esențială pentru implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă găsirea și aplicarea de soluții pentru problema deșeurilor marine și conștientizarea publică a problemelor mediului marin: ”Dacă în utimii ani au avut loc întâlniri și discuții cu diverși reperezentanți ai autorităților, comunităților științifice și de afaceri, de acestă dată discuțiile au fost purtate cu cetățeni din țările implicate, deoarece aceștia reprezintă principalul motor care poate mobiliza populația pentru adoptarea unui comportament responsabil față de mediu. Angajamentul public reprezentă un factor cheie în contextul cercetării responsabile și inovării, concentrând deciziile pe nevoile societății”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator activități ONG Mare Nostrum.

Primul workshop ANEMONE, organizat la Constanța

Seria de workshop-uri a fost deschisă de România. Evenimentul a fost organizat la Constanța, iar în cadrul acestuia, aproape 40 de participant au avut posibilitatea de a învăța: cum să se implice în monitorizarea deșeurilor marine pe litoralul românesc al Mării Negre; detalii despre modul în care sunt utilizate datele; modul în care se face interpretarea datelor.

După acest workshop a fost organizată o acțiune de monitorizare a deșeurilor marine, la care au participat cetățenii, voluntarii și rangerii . Au fost monitorizate 8 sectoare de plajă de la litoralul românesc al Mării Negre, fiind colectate peste 12.000 elemente, cu o greutate totală de 95 de kg.

Acțiuni monitorizare a plajelor și în Ucraina, Bulgaria, Turcia. Mii de deșeuri eliminate de pe porțiunile de plajă

Al doilea workshop a avut loc în Ucraina, la Odessa, unde în cadrul Centrului Științific Ucrainian de Ecologie Marină (UkrSCES), cei peste 60 de participanți au abordat aspecte precum: modurile în care ajung deșeurile pe plajă și în apa mării; impactul acestora asupra mediului; relația dintre plastic și om; soluții de prevenire a deșeurilor marine, cât și necesitatea colaborării dintre autorități și cetățeni.

Al treilea workshop din cadrul proiectului ANEMONE a fost organizat la Varna, în Bulgaria. Peste 35 de participanți au aflat informații despre situația actuală a problemei deșeurilor marine din Bulgaria. În cadrul evenimentului, Institutul de Oceanologie (IO-BAS) a realizat și o demonstrație cu o dronă, care a planat deasupra plajei, oferind o imagine de ansamblu asupra porțiunii ce urma a fi monitorizată. Ulterior acestui workshop, participanții s-au implicat într-o acțiune de inventariere și colectare a deșeurilor, pe porțiunea de plajă survolată de dronă.

Ultimul workshop ce a abordat problema deșeurilor marine a avut loc în Turcia, la Istanbul, unde peste 30 de cetățeni au dezbătut o temă de interes: impactul deșeurilor marine asupra mediului costier. Workshop-ul a fost urmat de o acțiune de monitorizare a deșeurilor marine, organizată de Fundația Turcă de Cercetare Marină (TUDAV), în cadrul căreia au fost colectate 75 kg plastic, 19 kg de sticlă și 18 kg de metal. “Problema deșeurilor marine este una comună țărilor din jurul Mării Negre, iar aceste workshopuri ne-au oferit posibilitatea de a discuta cu cetățenii participanți din aceste țări, de a vedea perspectiva acestora și de a găsi soluții comune și acțiuni concrete în care aceștia se pot implica. Am întâlnit oameni dornici și hotărâți în a acționa și a face parte din ceea ce înseamnă schimbarea, toți având aceeași dorință : plaje curate, nu acoperite de deșeuri”, concluzionează Anca Maria Gheorghe.

În perioada imediat următoare sunt planificate alte serii de workshop-uri în fiecare din țările implicate în cadrul proiectului ANEMONE- ” Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”, BSB-319, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020 .

Orice deșeu eliminat necorespunzător, accidental sau intenționat, are potențialul de a deveni deșeu marin, fie că este eliminat direct în mediul marin sau costier, fie că ajunge aici prin intemediul râurilor și fluviilor ce se varsă în mări și oceane. Principalul factor ce conduce la apariția acestora este omul.

Deșeurile marine se găsesc în toate mările și în toate zonele costiere din întreaga lume, reprezentând o amenințare la adresa faunei și a ecosistemelor, dar și la adresa sănătății umane.

În Marea Neagră, deșeurile marine sunt generate în principal de activitățile de pe uscat, iar pe țărmurile ei, elementele cel mai des întâlnite fiind mucurile de țigară, pet-urile și ambalajele de la diferite alimente.

Caracteristicile specifice regiunii Mării Negre fac ca deșeurilor marine să reprezinte o problemă destul de dificilă, persistentă și comună pentru toate țările riverane. Cele 18 porturi, situate de-a lungul celor 6 țări riverane, dar și activitățile turistice și comerciale, atrag milioane de turiști anual, cărora li se adaugă populațiile locale, conducând astfel la o sursă nesfârșită de producere a deșeurilor marine. De asemenea, specificul de mare semi-închisă, în care se varsă apa a 10 mari râuri, contribuie semnificativ la cantitate de deșeuri întâlnită pe plaje și în apa mării, deșeuri colectate de aceste ape, de la izvor până la gura de vărsare, din tot bazinul hidrografic al acestora.

O problemă comună poate fi ameliorată și prevenită prin identificarea și aplicarea de măsuri și soluții, dar mai ales prin cooperarea țărilor riverane și prin implicarea activă a cetățenilor. Astfel, 4 din cele 6 țări riverane Mării Negre și-au unit eforturile, în cadrul proiectului ANEMONE - “Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”, BSB-319, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020, ce își propune să realizeze o strategie comună privind monitorizarea Mării Negre, utilizând cele mai adecvate criterii și indicatori de evaluare conveniți, pentru a evalua statutul Mării Negre ca bază pentru acțiuni viitoare.

Proiectul ANEMONE (Evaluarea Vulnerabilității Ecosistemului Marin al Mării Negre la presiunile antropice) este finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Prioritatea programului: 2. Promovarea coordonării protecției mediului și reducerea comună a deșeurilor marine în zona Bazinului Mării Negre, Obiectivul specific prioritar al programului: 2.1. Îmbunătățirea monitorizării comune a mediului. Proiect implementat în perioada 26.07.2018 - 25.11.2020. Numărul proiectului BSB319. Proiectul este coordonat de Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare Maritimă "Grigore Antipa”.

F.B.

joi, 16 mai 2019435
Comentarii

00martin(17 mai 12:53)
io am contract . voi cu munca . eu cu banii
01asa da(16 mai 08:21)
bravo baieti . meritati un sezlong pt 5 minute
11Gogu(15 mai 13:34)
Bine mergi
24RENE(15 mai 12:59)
O aciune benefica, demna de toata lauda !
mai mult...Local
21 sep 15:30LocalÎncepe programul de curățare de deșeuri a litoralului Mării Negre și a apelor din țară.

Cu ocazia Zilei Internaționale de Curățare a Zonelor de Țărmuri, începe prima acțiune de curățare de deșeuri a...434

21 sep 15:29LocalNava-școală Mircea acostează în orașul lui Jean Bart476
21 sep 15:21LocalPolițiștii constănțeni, acțiuni în trafic: au explicat șoferilor noile reglementări privind folosirea telefonului la volan!765
21 sep 15:31LocalȘoferi trași pe dreapta de polițiști: s-au ales cu dosare penale

Poliţiştii din cadrul Secției 4, la data de 20 septembrie a.c., în jurul orei 7.40, au identificat un bărbat de 54...587

21 sep 00:33LocalCondamnat pentru mărturie mincinoasă, prins la Constanța667
21 sep 00:33LocalA traversat prin loc nepermis și a fost lovită de o mașină745
21 sep 00:33LocalAccident rutier din pricina unui TIR care a virat fără să se asigure

Un bărbat de 55 de ani, vineri, 20 septembrie, în jurul orei 9.15, a condus un ansamblu de vehicule format din cap...903

21 sep 00:32LocalElevii constănțeni, invitați la Dobrogea Interetnică, un proiect despre conviețuirea într-un spațiu multicultural498
21 sep 00:31LocalDosar legat de prejudicierea Casei Naționale de Pensii, în instanță!657
21 sep 00:24LocalCercetat după ce ar fi cultivat canabis în solar

Plante de canabis, semințe și dispozitive de cântărit, mărunțit și consum de droguri au fost descoperite joi, 20...753

20 sep 01:30LocalMai multe locații de interes public din Constanța, monitorizate de Poliția Locală!816
20 sep 01:30LocalAccident rutier din cauza unei șoferițe: o altă mașină a intrat în gard și apoi în șanț1499
Vremea
19.7°19.7° - 19.8° duminică, 22 septembrie 2019
ConstantaUmiditate: 38%
Vânt: 5.46 m/s
Presiune: 1018.8 milibari

Loto
6/4951819274347
5/4051231343728
joker6102135437
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 sep 22:36SportGaz Metan - Craiova 2-3. Victor Pițurcă îl învinge pe Edi Iordănescu și bifează prima sa victorie pentru olteni

CS Universitatea Craiova a bifat prima victorie cu Victor Pițurcă la timonă, 3-2 pe terenul celor de la Gaz Metan,...446

21 sep 00:00SportScandal în Canada după o îmbrățișare între Justin Trudeau și Bianca Andreescu: „De ce atinge o adolescentă?”

Bianca Andreescu, 5 WTA și 19 ani, a fost întâmpinată de mii de fani în Canada după succesul de la US Open, iar...1118

21 sep 00:00SportContra a convocat 24 de stranieri pentru meciurile cu Feroe şi Norvegia, din preliminariile EURO 2020

Selecţionerul echipei naţionale de fotbal a României, Cosmin Contra, a trimis 24 de convocări de principiu pentru...448

21 sep 00:00SportSelecţionerul echipei Under-21, Mirel Rădoi, a convocat 6 stranieri pentru partidele cu Ucraina şi Irlanda de Nord

Selecţionerul echipei Under-21 a României, Mirel Rădoi, a a apelat la şase jucători care evoluează în...458

Politică
21 sep 15:27PoliticăDupă ce a primit sentința că a colaborat cu Securitatea, Băsescu a ieșit să petreacă, la botezul fiicei Elenei Udrea

Elena Udrea și-a botezat fetița, vineri, la Mănăstirea Cașin, din Capitală, în ziua când copila a împlinit...966

21 sep 15:22PoliticăSărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene, la Pavilionul Expozițional Constanța

Sărbătoarea Tradițiilor și Meșteșugurilor Dobrogene are loc în perioada 20-22 septembrie a.c., în Constanța,...1348

21 sep 15:22PoliticăPreşedintele PMP îl apără pe Traian Băsescu, după verdictul de colaborare cu Securitatea: „Statul se întoarce împotriva lui însuşi“

Liderul PMP, Eugen Tomac, a declarat, la RFI, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis că fostul preşedinte Traian...546

21 sep 15:27PoliticăTraian Băsescu recunoaște că a primit o lovitură grea: Este o amărăciune să primesc verdictul de colaborator după ce am condamnat comunismul

Fostul presedinte Traian Basescu a declarat vineri la Digi24, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti a decis ca a colaborat cu...738

21 sep 15:28PoliticăBugetul AEP pentru deplasări pe bani publici, de patru ori mai mare în 2018. Cum explică Constantin Buică

AEP a cheltuit, în 2019, suma de 582.757 lei pe deplasări ale angajaților, o sumă de patru ori mai mare față de...591

21 sep 15:28PoliticăAvocat: Băsescu riscă urmărirea penală și pierderea mandatului de europarlamentar

Avocata Maria Vasii a declarat vineri la Antena 3, dupa ce Curtea de Apel Bucureşti a decis vineri că fostul...660

21 sep 15:22PoliticăTot mai puține cabluri pe bulevardul Mamaia

Bulevardul Mamaia va avea din ce în ce mai puține cabluri. Săptămâna aceasta operatorii de rețele de comunicații...455

21 sep 15:21PoliticăEmil Constantinescu a bătut palma cu PSD: mutare-surpriză în politică

Fostul președinte al României, Emil Constantinescu, s-a înțeles cu PSD: sistemul de alegere a președintelui...789

21 sep 00:34PoliticăVerdict CAB - Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea

Magistrații Curții de Apel Bucureşti au decis vineri că fostul presedinte Traian Basescu a colaborat Securitatea....807

21 sep 00:18PoliticăSecretarul general al PNL, Robert Sighiartău: Pentru Klaus Iohannis au semnat cei mai mulţi români: peste 2.200.000 de semnături

”Klaus Iohannis este candidatul pentru care au semnat cei mai mulţi cetăţeni ai Românei”, susține cu tărie...830

Monden
21 sep 00:00MondenFiica lui Adrian Minune a intrat în echipa lui Horia Brenciu la „Vocea României“

Al nouălea sezon al show-ului „Vocea României” (PRO TV) are o mulţime de surprize, iar printre acestea va fi...439

21 sep 00:00MondenReacția Iuliei Albu cu privire la rochia de botez a Elenei Udrea: „Păpușa Barbie a politicii românești“

Elena Udrea şi logodnicul său, cu 12 ani mai mic, Adrain Alexandrov, au fost în centrul atenției presei deoarece...428

21 sep 00:00MondenLegătura secretă dintre Antonia şi Monica Gabor. Aveau doar 19 ani și un trecut comun la Milano

În 2008, nimeni nu ştia de existenţa frumoasei Antonia, iar prezenţa ei în showbiz s-a produs “prin alianţă”...428

21 sep 00:00MondenElena Udrea și Adrian Alexandrov și-au creștinat fiica. Primele imagini de la botezul micuței

Fostul ministru Elena Udrea (45 de ani) și partenerul ei de viață, afaceristul Adrian Alexandrov (32 de ani), o...475

21 sep 00:00MondenSteven Tyler, gesturi tandre cu iubita mai tânără cu 12 ani decât propria fiică

Steven Tyler (70) este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni ai genului rock şi solistul formaţiei Aerosmith, care...387

21 sep 00:00Monden"Strawberry Fields", grădina secretă a lui John Lennon, deschisă pentru public

Fanii trupei The Beatles vor putea de acum înainte să se plimbe prin grădina în care John Lennon obişnuia să se...353

21 sep 00:00MondenUn album postum al lui Leonard Cohen va fi lansat la 22 noiembrie

Cu voce gravă şi suflet de poet, spiritul lui Leonard Cohen retrăieşte în 'Thanks For The Dance', un album postum...327

21 sep 00:00MondenEnrique Iglesias va lansa albumul 'Greatest Hits,' o compilaţie a marilor sale succese

Enrique Iglesias va lansa la 4 octombrie albumul său 'Greatest Hits' care va cuprinde 16 dintre marile sale succese,...315

21 sep 00:00MondenPremiere cinematografice: 'Rambo', 'Downton Abbey' şi 'Ad Astra', filme pentru toate gusturile

Afişele cinematografelor americane din acest weekend sunt pline de noutăţi pe placul tuturor: de la filme de acţiune...340

21 sep 00:00MondenRapperul Dave a câştigat Mercury Prize 2019 pentru albumul ''Psychodrama''

Rapperul britanic Dave a câştigat joi seară, la Londra, prestigiosul Mercury Prize pentru albumul său...314

Mapamond
21 sep 00:00MapamondSUA: Primarul New York-ului, Bill de Blasio, se retrage din cursa pentru alegerile primare democrate

Primarul oraşului New York, Bill de Blasio, care nu a reuşit să ia avânt în sondajele de opinie, a anunţat vineri...308

21 sep 00:00MapamondPreşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni cu Donald Trump săptămâna viitoare

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va întâlni pentru prima dată cu omologul său american Donald Trump...402

21 sep 00:00MapamondCirca 130.000 de militari, în manevre multinaţionale în Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat vineri în regiunea Orenburg (sud-vest) pentru a urmări pe poligonul...322

21 sep 00:00MapamondBrexit: Întâlnire Tusk-Johnson luni, pe marginea Adunării Generale a ONU

Prim-ministrul britanic Boris Johnson se va întâlni "luni după-amiază" cu preşedintele Consiliului European, Donald...328

21 sep 00:00MapamondSUA: Cel puţin un mort şi cinci răniţi într-un incident cu arme de foc la Washington

Cel puţin o persoană şi-a pierdut viaţa şi alte cinci au fost rănite joi seara într-un incident cu arme de foc pe...315

21 sep 00:00MapamondRusia: Un tribunal moscovit a dispus eliberarea tânărului actor Pavel Ustinov

Un tribunal din Moscova a decis vineri punerea în libertatea a lui Pavel Ustinov, un actor a cărui condamnare în...326

21 sep 00:00MapamondUn angajat al Facebook s-a sinucis aruncându-se pe fereastră de la etajul 4 al companiei

Un bărbat a decedat joi în ceea ce poliţia a calificat drept "o aparentă sinucidere", petrecută la sediul central...316

21 sep 00:00MapamondPeste 500 de îmbolnăviri în SUA legate de folosirea ţigărilor electronice

Epidemia de boli pulmonare legată de utilizarea ţigărilor electronice continuă în Statele Unite, au declarat joi...327

21 sep 00:00MapamondProducătorul american de arme Colt suspendă fabricarea puştilor pentru civili în Statele Unite

Producătorul american de arme Colt a anunţat joi că suspendă fabricarea puştilor de asalt, inclusiv modelul AR-15,...329

21 sep 00:00MapamondAustralia: Bărbat găsit vinovat de tentativă de a detona o bombă într-un avion spre Abu Dhabi

Un tribunal din Australia a găsit vinovat un al doilea bărbat în legătură cu o tentativă de a arunca în aer un...327

Sănătate
20 sep 15:18SănătateSalam și crenvurşti de la Lidl, inclusiv Constanța, PLINI de ADITIVI ALIMENTARI!

Asociația Pro Consumatori (fostă Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România - APC România),...6379

16 sep 00:59SănătateCorpul de Control al ministrului Sorina Pintea face verificări la Spitalul Județean Constanța

Corpul de Control al ministrului Sănătății se află la Spitalul Județean de Urgență Constanța. Conform surselor...2827

12 sep 01:00SănătateTulcea: Patru cazuri de West Nile, confirmate în judeţ

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Tulcea a înregistrat, de la începutul sezonului cald, patru cazuri de infecţie...942

5 sep 00:43SănătatePintea: 90% dintre rapoartele realizate în urma controalelor la unităţi medicale - depuse la Parchet sau DNA

Aproape toate rapoartele realizate în urma controalelor efectuate la unităţi medicale au fost depuse la Parchet sau...885

5 sep 00:44SănătateAutoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și-a început activitatea la Constanța. VIDEO!

Oficiul Teritorial Sud-Est al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (A.N.M.C.S), cu...1181

29 aug 00:53SănătateINSP: 19 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Nouăsprezece cazuri de infecţie cu virusul West Nile s-au înregistrat în perioada 3 iunie - 28 august, potrivit unei...966

27 aug 00:00SănătateSARCINA în perioadă NEPOTRIVITĂ: Cât de mult contează VÂRSTA la care rămâi ÎNSĂRCINATĂ?

Primul lucru la care ne gândim când vine vorba să avem un copil este perioada în care acesta va apărea. Ne gândim...1477

22 aug 00:00SănătateSorina Pintea vrea o lege care există deja: să dea posibilitatea psihiatrilor să interneze nevoluntar bolnavii periculoși

Ministrul Sănătății , Sorina Pintea, intenționează să modifice legea în domeniul psihiatriei, propunerile...1122

20 aug 01:14SănătateAroape 2000 de pacienți investigați UPU Constanța în minivacanța de Sfânta Maria

Aproape 2000 de persoane au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență...1109

8 aug 02:33SănătateINSP: 7 cazuri de infecţie cu virusul West Nile

Numărul persoanelor care au fost infectate cu virusul West Nile de la începutul perioadei de raportări (3 iunie) a...1331