rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 21 mai
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Mii de deșeuri eliminate de pe plajele din 4 țări, cu ajutorul participanților la workshop-urile ANEMONE

O mare comună aduce probleme comune. Una dintre aceste probleme este cea a deșeurilor marine, a căror cantitate crește de la an la an în toate cele 4 țări implicate în proiectul ANEMONE: România, Ucraina, Bulgaria și Turcia. Patru workshop-uri organizate în cele patru țări, pentru a reduce fenomenul și eforturi comune pentru a găsi soluții viabile.

În cadrul proiectului ANEMONE- “Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”, BSB-319, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020 au fost organizate o serie de workshop-uri în fiecare din țările partenere ale proiectului: România, Ucraina, Bulgaria și Turcia.

Aceste workshop-uri au reprezentat o activitate esențială pentru implicarea cetățenilor în ceea ce înseamnă găsirea și aplicarea de soluții pentru problema deșeurilor marine și conștientizarea publică a problemelor mediului marin: ”Dacă în utimii ani au avut loc întâlniri și discuții cu diverși reperezentanți ai autorităților, comunităților științifice și de afaceri, de acestă dată discuțiile au fost purtate cu cetățeni din țările implicate, deoarece aceștia reprezintă principalul motor care poate mobiliza populația pentru adoptarea unui comportament responsabil față de mediu. Angajamentul public reprezentă un factor cheie în contextul cercetării responsabile și inovării, concentrând deciziile pe nevoile societății”, spune Anca Maria Gheorghe, coordonator activități ONG Mare Nostrum.

Primul workshop ANEMONE, organizat la Constanța

Seria de workshop-uri a fost deschisă de România. Evenimentul a fost organizat la Constanța, iar în cadrul acestuia, aproape 40 de participant au avut posibilitatea de a învăța: cum să se implice în monitorizarea deșeurilor marine pe litoralul românesc al Mării Negre; detalii despre modul în care sunt utilizate datele; modul în care se face interpretarea datelor.

După acest workshop a fost organizată o acțiune de monitorizare a deșeurilor marine, la care au participat cetățenii, voluntarii și rangerii . Au fost monitorizate 8 sectoare de plajă de la litoralul românesc al Mării Negre, fiind colectate peste 12.000 elemente, cu o greutate totală de 95 de kg.

Acțiuni monitorizare a plajelor și în Ucraina, Bulgaria, Turcia. Mii de deșeuri eliminate de pe porțiunile de plajă

Al doilea workshop a avut loc în Ucraina, la Odessa, unde în cadrul Centrului Științific Ucrainian de Ecologie Marină (UkrSCES), cei peste 60 de participanți au abordat aspecte precum: modurile în care ajung deșeurile pe plajă și în apa mării; impactul acestora asupra mediului; relația dintre plastic și om; soluții de prevenire a deșeurilor marine, cât și necesitatea colaborării dintre autorități și cetățeni.

Al treilea workshop din cadrul proiectului ANEMONE a fost organizat la Varna, în Bulgaria. Peste 35 de participanți au aflat informații despre situația actuală a problemei deșeurilor marine din Bulgaria. În cadrul evenimentului, Institutul de Oceanologie (IO-BAS) a realizat și o demonstrație cu o dronă, care a planat deasupra plajei, oferind o imagine de ansamblu asupra porțiunii ce urma a fi monitorizată. Ulterior acestui workshop, participanții s-au implicat într-o acțiune de inventariere și colectare a deșeurilor, pe porțiunea de plajă survolată de dronă.

Ultimul workshop ce a abordat problema deșeurilor marine a avut loc în Turcia, la Istanbul, unde peste 30 de cetățeni au dezbătut o temă de interes: impactul deșeurilor marine asupra mediului costier. Workshop-ul a fost urmat de o acțiune de monitorizare a deșeurilor marine, organizată de Fundația Turcă de Cercetare Marină (TUDAV), în cadrul căreia au fost colectate 75 kg plastic, 19 kg de sticlă și 18 kg de metal. “Problema deșeurilor marine este una comună țărilor din jurul Mării Negre, iar aceste workshopuri ne-au oferit posibilitatea de a discuta cu cetățenii participanți din aceste țări, de a vedea perspectiva acestora și de a găsi soluții comune și acțiuni concrete în care aceștia se pot implica. Am întâlnit oameni dornici și hotărâți în a acționa și a face parte din ceea ce înseamnă schimbarea, toți având aceeași dorință : plaje curate, nu acoperite de deșeuri”, concluzionează Anca Maria Gheorghe.

În perioada imediat următoare sunt planificate alte serii de workshop-uri în fiecare din țările implicate în cadrul proiectului ANEMONE- ” Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”, BSB-319, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020 .

Orice deșeu eliminat necorespunzător, accidental sau intenționat, are potențialul de a deveni deșeu marin, fie că este eliminat direct în mediul marin sau costier, fie că ajunge aici prin intemediul râurilor și fluviilor ce se varsă în mări și oceane. Principalul factor ce conduce la apariția acestora este omul.

Deșeurile marine se găsesc în toate mările și în toate zonele costiere din întreaga lume, reprezentând o amenințare la adresa faunei și a ecosistemelor, dar și la adresa sănătății umane.

În Marea Neagră, deșeurile marine sunt generate în principal de activitățile de pe uscat, iar pe țărmurile ei, elementele cel mai des întâlnite fiind mucurile de țigară, pet-urile și ambalajele de la diferite alimente.

Caracteristicile specifice regiunii Mării Negre fac ca deșeurilor marine să reprezinte o problemă destul de dificilă, persistentă și comună pentru toate țările riverane. Cele 18 porturi, situate de-a lungul celor 6 țări riverane, dar și activitățile turistice și comerciale, atrag milioane de turiști anual, cărora li se adaugă populațiile locale, conducând astfel la o sursă nesfârșită de producere a deșeurilor marine. De asemenea, specificul de mare semi-închisă, în care se varsă apa a 10 mari râuri, contribuie semnificativ la cantitate de deșeuri întâlnită pe plaje și în apa mării, deșeuri colectate de aceste ape, de la izvor până la gura de vărsare, din tot bazinul hidrografic al acestora.

O problemă comună poate fi ameliorată și prevenită prin identificarea și aplicarea de măsuri și soluții, dar mai ales prin cooperarea țărilor riverane și prin implicarea activă a cetățenilor. Astfel, 4 din cele 6 țări riverane Mării Negre și-au unit eforturile, în cadrul proiectului ANEMONE - “Evaluarea vulnerabilității ecosistemului marin al Mării Negre la presiunile antropice”, BSB-319, finanțat prin Programul Operațional Black Sea Basin 2014-2020, ce își propune să realizeze o strategie comună privind monitorizarea Mării Negre, utilizând cele mai adecvate criterii și indicatori de evaluare conveniți, pentru a evalua statutul Mării Negre ca bază pentru acțiuni viitoare.

Proiectul ANEMONE (Evaluarea Vulnerabilității Ecosistemului Marin al Mării Negre la presiunile antropice) este finanțat prin Programul Operațional Comun Bazinul Mării Negre 2014-2020, Prioritatea programului: 2. Promovarea coordonării protecției mediului și reducerea comună a deșeurilor marine în zona Bazinului Mării Negre, Obiectivul specific prioritar al programului: 2.1. Îmbunătățirea monitorizării comune a mediului. Proiect implementat în perioada 26.07.2018 - 25.11.2020. Numărul proiectului BSB319. Proiectul este coordonat de Institutul Național pentru Cercetare și Dezvoltare Maritimă "Grigore Antipa”.

F.B.

joi, 16 mai 2019377
Comentarii

00martin(17 mai 12:53)
io am contract . voi cu munca . eu cu banii
01asa da(16 mai 08:21)
bravo baieti . meritati un sezlong pt 5 minute
11Gogu(15 mai 13:34)
Bine mergi
24RENE(15 mai 12:59)
O aciune benefica, demna de toata lauda !
mai mult...Local
21 mai 00:00LocalRESTRICŢII DE TRAFIC şi PROGRAMUL evenimentelor de Ziua Constanţei

Orașul nostru este în sărbătoare. „Ziua Constanței” va fi marcată și prin o paradă cu caracter civil și...244

21 mai 02:40LocalȚigări de contrabandă descoperite la bordul unei nave din Portul Constanța913
21 mai 02:40LocalBunuri contrafăcute și nedeclarate în valoare de peste 136.000 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea272
21 mai 01:09LocalPieton accidentat în stațiunea Mamaia

Un accident rutier a avut loc în stațiunea Mamaia, luni, 20 mai. Potrivit primelor informații, un pieton a fost lovit...2183

20 mai 02:54LocalAccident rutier în Tuzla1045
21 mai 02:36LocalPolițiștii din Eforie și Valu lui Traian, controale în trafic718
21 mai 01:14LocalAmenzi de aproape 50.000 de lei, aplicate de Poliția Locală! Mașini pe iarbă, cerșetori și alcoolici, sancționați!

Polițiștii locali au acționat, în sfârșitul de săptămână, care a trecut, în scopul creşterii eficienței...376

21 mai 01:11LocalUn tânăr fără permis, PRINS MORT de BEAT la volan în Palazu!1021
21 mai 01:13LocalSărbătoare la Școala nr. 8 Constanța, cu târg de prăjituri și concursuri sportive225
21 mai 01:13LocalGAIȚELE vă așteaptă joi și vineri, la Teatrul de Stat Constanța

Cu prilejul Zilei Constanței, Teatrul de Stat a programat pentru această saptămână două reprezentații ale...231

20 mai 01:41LocalGladiatori și artefacte, în Noaptea Muzeelor, la Mangalia593
20 mai 01:40LocalSeară cu istorie, culoare și muzică, la Muzeul „Carsium” Hârșova602
Vremea
22.3°18° - 22.3° luni, 20 mai 2019
nori împrăștiațiUmiditate: 65%
Vânt: 6.75 m/s din SE
Presiune: 1010.36 milibari

Loto
6/49111524252643
5/402522253112
joker31419284413
Horoscop
mai mult...SPSportRT
21 mai 00:00SportAstra Giurgiu a învins-o pe ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe, scor 3-2

Astra Giurgiu a învins-o pe ACS Sepsi OSK Sfântu Gheorghe cu scorul de 3-2 (2-1), luni seara, pe teren propriu, în...106

21 mai 00:00SportLazio - Bologna 3-3. Spectacol pe "Olimpico". Oaspeții s-au salvat de la retrogradare

Bologna va juca în Serie A şi în sezonul viitor. Echipa lui Sinisa Mihajlovic a făcut 3-3 cu Lazio în deplasare şI...104

20 mai 23:53SportFlorian Walter, fostul acționar al lui Dinamo, a murit

Florian Walter a murit duminică, 19 mai, în jurul orei 22:00. Avea 56 de ani. Fostul investitor de la Dinamo, Petrolul...2329

20 mai 23:52SportFCSB - CFR Cluj 1-0. Victorie de palmares a roș-albaștrilor. Teixeira a înscris golul campionatului

FCSB - CFR Cluj 1-0. Roș-albaștrii au obținut o victorie de palmares în fața campioanei. Filipe Teixeira a marcat...491

Politică
21 mai 01:10PoliticăSURPRIZĂ! CÂND AFLĂM DECIZIA INSTANŢEI ÎN CAZUL LUI DRAGNEA

Completul de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care judecă apelul lui Liviu Dragnea în...465

21 mai 02:50PoliticăLia Olguța Vasilescu, mesaj ciudat înainte de aducerea lui Radu Mazăre: „Credeți că PSD îl aduce? Seamănă cu rețeta din 2016“

Radu Mazăre urmează să fie repatriat, luni seara, după ce a fost prins și arestat în Madagascar. Fostul primar PSD...845

21 mai 02:41PoliticăMAE: Peste 4 milioane de buletine de vot, trimise în străinătate pentru cele două scrutine de duminică

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a finalizat luni expedierea materialelor necesare votării către misiunile...159

21 mai 02:41PoliticăMinisterul Justiţiei: Birchall a dispus la începutul mandatului formarea unei comisii de dialog în urma protestelor din penitenciare

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a dispus, "încă din prima zi de mandat", formarea unei comisii de...239

21 mai 02:39PoliticăPrimăria Municipiului Constanța a început acțiunile de dezinsecție

Mai multe echipe specializate împrăștie în municipiul Constanţa substanțe care au rolul de a menține un nivel...244

21 mai 01:07PoliticăBOMBĂ în alegeri! Mesaj intern atribuit USR: 'Trebuie să creați un incident la vot până la ora 10.00'

Social-democrații au transmis, luni, că au făcut rost de un mesaj intern al USR în care membrii partidului sunt...2544

21 mai 02:38PoliticăConstanţa. Buletinele se pot elibera şi în duminica alegerilor!

Serviciul Evidența Persoanelor din cadrul Primăriei Municipiului Constanța va elibera acte de identitate inclusiv în...274

21 mai 01:07PoliticăAlexandru Mazăre: 'Să aibă și ei parte de dreptatea pe care a avut-o Radu'

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, s-a aflat, în dimineața de luni, 20 mai, la Înalta Curte...3895

21 mai 02:52PoliticăLeancă, omul lui Ponta, laude incredibile pentru Băsescu: Ne-a ajutat foarte mult

Fostul Prim-ministru moldovean Iurie Leancă, locul patru pe lista Pro-România pentru alegerile europarlamentare, l-a...227

21 mai 02:43PoliticăTeodorovici arată spre contractele cu statul ale 'deontologilor ipocriţi': Lideri ai opoziţiei luaţi în vizor

Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, lansează acuzaţii grele după ce a participat la sărbătoarea...683

Monden
21 mai 00:00MondenSmiley lansează piesa „Song about nothing“ cu un clip filmat în Los Angeles, alături de versiunea sa 2D

După o carieră de 12 ani plini de lansări de piese despre cele mai profunde teme cu putință, de la dragoste,...96

21 mai 00:00Monden9 ani fără Jean Constantin. Ne-a lăsat roluri memorabile Patraulea, Parpanghel și Ismail

Jean Constantin este considerat unul dintre cei mai mari actori de comedie din țara noastră. A jucat în peste 80 de...100

21 mai 00:00MondenElena Gheorghe își antrenează vocea la fel ca Elvis Presley pentru concertul de la Sala Palatului

Elena Gheorghe se pregătește de show-ul pe care l-a pregătit la Sala Palatului și ne-a dezvăluit care sunt...100

21 mai 00:00MondenMormântul lui Răzvan Ciobanu a devenit loc de pelerinaj

Locul de veci al creatorului de modă Răzvan Ciobanu, aflat în Cimitirul Progresul 1 din Capitală, a devenit loc de...108

21 mai 00:00MondenAlex Velea, schimbare completă de look. Artistul s-a vopsit blond. Iat-o blondă și pe Antonia

De-a lungul timpului, Alex Velea și-a creat câteva tușe personale atunci când vine vorba de aparițiile sale, fanii...108

21 mai 00:00MondenPrinţul William, preşedintele BAFTA, în centrul unor controverse legate de un interviu oferit de tatăl lui Meghan

Interviul pe care tatăl lui Meghan, Thomas Markle, l-a oferit ziaristului Piers Morgan - unul dintre cei mai critici la...94

21 mai 00:00MondenCannes 2019 - Tarantino solicită să nu fie dezvăluit conţinutul filmului său, inclus în competiţia oficială

Cineastul american Quentin Tarantino a adresat o scrisoare deschisă tuturor persoanelor care vor viziona ''Once upon a...92

21 mai 00:00MondenSerialul „Game of Thrones“ s-a încheiat. Ultimul episod, întâmpinat de fani cu bucurie, lacrimi, isterie şi aplauze

Fanii serialului "Game of Thrones" au trăit intens şi cu multă pasiune - strigăte de bucurie, lacrimi, scene de...100

21 mai 00:00Monden„John Wick: Chapter 3 - Parabellum“ înlocuieşte „Avengers“ pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

După săptămâni de staţionare pe prima poziţie a box-office-ului nord-american, "Avengers: Endgame" a cedat primul...97

21 mai 00:00MondenAlain Delon, monstru sacru al cinematografiei, premiat şi omagiat la Festivalul de la Cannes

Actorul francez Alain Delon, un monstru sacru al cinematografiei, a fost deosebit de emoţionat duminică în momentul...97

Mapamond
21 mai 00:00MapamondIgor Dodon nu a fost invitat la ceremonia de învestire a lui Volodimir Zelenski

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, nu a fost invitat la ceremonia de învestire a noului preşedinte...96

21 mai 00:00MapamondSpania: Separatiştii catalani aleşi în legislativul de la Madrid au ieşit din detenţie pentru formalităţile de înregistrare ca parlamentari

Separatiştii catalani aleşi în parlamentul de la Madrid şi aflaţi în arest preventiv au ieşit luni din...93

21 mai 18:47MapamondSUA: Mii de manifestanţi în Alabama împotriva interzicerii avorturilor

Mii de persoane au manifestat duminică pe străzile mai multor oraşe din statul Alabama (sudul Statelor Unite)...93

21 mai 00:00MapamondRusia/Ucraina: Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Volodimir Zelenski pentru învestirea în funcţie

Preşedintele rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pentru învestirea în funcţie pe noul preşedinte...102

21 mai 00:00MapamondOSDO: Cel puţin 10 civili, inclusiv copii, au fost ucişi în lovituri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib

Cel puţin 10 civili, inclusiv cinci copii, au fost ucişi în raiduri aeriene ruseşti în provincia siriană Idlib...94

21 mai 00:00MapamondBrazilia: 11 persoane au fost ucise într-un masacru comis într-un bar

Unsprezece persoane au fost împuşcate mortal într-un bar din nordul Braziliei duminică după-amiază când mai...92

21 mai 00:00MapamondArmata rusă: Forţele siriene au încetat focul în provincia Idleb

Armata rusă a anunţat duminică că forţele siriene ale preşedintelui Bashar al-Assad au încetat focul ''într-o...93

21 mai 00:00MapamondMii de persoane au manifestat împotriva naţionalismului în mai multe oraşe germane

Mii de persoane au manifestat duminică în mai multe oraşe germane, între care Berlin şi Frankfurt, împotriva...94

21 mai 00:00MapamondEgipt: Cel puţin 17 răniţi, într-o explozie care a vizat turişti în apropierea piramidelor

Cel puţin 17 persoane, originare din Egipt şi Africa de Sud, au fost rănite duminică într-o explozie care a vizat...91

21 mai 18:34MapamondTurnul Eiffel, evacuat din cauza unei persoane care a încercat să escaladeze edificiul

Turnul Eiffel şi spaţiul din jurul său au fost evacuate luni după-amiază din cauza unei persoane care a escaladat...92

Sănătate
18 mai 01:39SănătateRujeola face ravagii în 13 județe din țară și în București

Alte 83 de cazuri nou-confirmate de rujeolă au fost raportate, în ultima săptămână, în 13 judeţe şi în...398

18 mai 00:10SănătateHoria Ţuţuianu despre Spitalul Regional: Singura cerinţă pe care am avut-o şi o am este ca acesta să fie în Constanţa

Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Marius Ţuţuianu a susţinut vineri, 17 mai a.c., o conferinţă...780

18 mai 00:10SănătateSpitalul Județean Constanța s-a alăturat campaniei „Salvează vieți: igiena mâinilor”

Micuții pacienți din secțiile Pediatrie și Chirurgie Pediatrică dar și însoțitorii lor au participat, vineri, 17...432

18 mai 00:11SănătateLecții despre infecția cu HIV/SIDA și stand-up comedy în școlile din Constanța

Aproximativ 1.500 de elevi din județul Constanța vor participa luna aceasta la sesiuni educative pentru prevenirea...422

17 mai 00:00SănătateCongresul Național de Anatomie aduce medici de renume la Constanța!

Constanța găzduiește, în perioada 16 – 18 mai a.c., a XX-a ediție a Congresului Național de Anatomie, eveniment...466

11 mai 17:50SănătateIntervenție chirurgicală dificilă, realizată la Spitalul Județean Constanța

Un bărbat de 30 de ani, adus în stare critică la UPU Constanța, în urma unui accident rutier petrecut în Tulcea, a...3708

10 mai 17:50SănătateCentrul medical Pozimed a fost preluat de Rețeaua Regina Maria

Reprezentanții Rețelei de sănătate Regina Maria au anunțat, joi, 9 mai a.c., preluarea Centrului medical Pozimed,...1805

8 mai 17:51SănătateLinie laparoscopică videoghidată, la Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia are o nouă linie laparoscopică videoghidată de ultimă generație, achiziționată cu...852

4 mai 18:05SănătateEchipamente moderne pentru Spitalul Medgidia

Spitalul Municipal Medgidia va beneficia de o nouă unitate de laparoscopie. Aceasta a fost achiziționată și donată...1027

3 mai 01:13SănătateMii de pacienţi, prezenţi la Spitalul Judeţean Constanţa în minivacanţă

Mii de pacienți, investigați și tratați la SCJU Constanța, în timpul minivacanței de Paște și 1 Mai. 868...925