REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.6° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
24.6° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Mii de pelerini se inchina, azi, la Manastirea Sfantul Andrei

Mii de pelerini se inchina, azi, la Manastirea Sfantul Andrei

Replica API 30 noiembrie 2010 | 00:00 144

Sarbatoare

Sarbatoare

Credincioşii ortodocşi nu concep sărbătoarea Sfântului Andrei fără tradiţionalul pelerinaj la peştera din sud-vestul Dobrogei unde a trăit apostolul, fapt pentru care mii de pelerini se vor închina astăzi în faţa raclei care conţine o parte din moaştele celui care a creştinat românii. Cu această ocazie, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va oficia de la ora 09.00 Sfânta Liturghie Arhierească şi va sfinţi cel mai mare triptic de icoane pictate pe lemn. Apoi, începând cu ora 17.00, credincioşii vor asista la un concert coral. Facem precizarea că 120 de jandarmi de la Gruparea Mobilă "Tomis" vor asigura ordinea şi disciplina în zona Mănăstirii "Peştera Sf. Apostol Andrei", din comuna Ion Corvin, unde va avea loc ceremonialul religios cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii. La eveniment sunt aşteptaţi aproximativ 25.000 de credincioşi.

Despre Sfântul Apostol Andrei

Numele Andrei derivă din grecescul Andreas, care înseamnă "viteaz", "bărbătesc". Acesta este un nume grecesc, deşi Sfântul Apostol Andrei era iudeu. Evanghelia lui Ioan spune că Andrei ar fi fost mai întâi ucenic al lui Ioan Botezătorul, care i-ar fi recomandat să-l urmeze pe Iisus din Nazaret. Conform Evangheliei lui Ioan, Andrei l-ar fi dus pe fratele său, Petru, la Iisus, spunându-i că l-a găsit pe Mesia. De aici provine caracterizarea lui Andrei ca "cel dintâi chemat". În enumerările apostolilor, Andrei este menţionat mereu între primii patru. Ziua Sfântului Apostol Andrei, pe care o sărbătorim astăzi este, totodată, Ziua Naţională Bisericească. Tradiţia Bisericii spune că, după Înălţarea lui Hristos la cer şi după Cincizecime, Apostolii au tras la sorţi şi au mers în toată lumea, pentru propovăduire. Atunci, acestui Întâi chemat i-au căzut sorţii să meargă în Bitinia, Bizantia, Tracia şi Macedonia, cu ţinuturile din jurul Mării Negre, până la Dunăre şi Sciţia (adică Dobrogea noastră) şi până în Crimeea. Tot din Tradiţie mai ştim că Sfântul Andrei a avut şi un sfârşit de mucenic, fiind răstignit, la Patras, lângă Corint, cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, căreia i s-a spus "Crucea Sfântului Andrei". Sfântul Apostol Andrei a fost înscris în calendarul Bisericii Ortodoxe Române cu cruce roşie încă din 1995, iar în 1997 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a proclamat Ocrotitorul României. Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei apare, deopotrivă, în 30 noiembrie în calendarul ortodox, romano-catolic, lutheran şi anglican. În Scoţia, însă, el figurează în ziua de 9 mai, ca amintire a datei primirii unor relicve ale Sfântului Andrei.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369