REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Mii de spanioli au protestat împotriva premierului Sanchez pentru gestionarea crizei COVID-19

Mii de spanioli au protestat împotriva premierului Sanchez pentru gestionarea crizei COVID-19

Replica API 25 mai 2020 | 00:00 782

Mii de persoane au protestat sâmbătă în cadrul unor marşuri auto şi moto în mai multe oraşe ale Spaniei împotriva premierului socialist Pedro Sanchez, căruia îi reproşează gestionarea defectuoasă a crizei generate de epidemia de coronavirus şi îi cer demisia şi restabilirea libertăţii de circulaţie, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

În urma unui apel lansat de partidul de extremă dreapta Vox, coloane lungi de maşini şi motociclete au ocupate artere centrale ale principalelor oraşe, după ce organizatorii protestului au obţinut în prealabil o autorizaţie din partea justiţiei, în condiţiile în care Spania se află în continuare în stare de alertă şi libertatea de circulaţie şi de reuniune este restrânsă pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Protestul cel mai amplu a avut loc la Madrid, unde sute autoturisme, unele decapotabile, şi motociclete au parcurs principalele artere ale cartierului central Salamanca, unul dintre cele înstărite ale capitalei şi unde au avut loc în ultimele două săptămâni şi alte proteste organizate de partidele de dreapta. Liderul partidului Vox, Santiago Abascal, care a condus protestul de la Madrid, a susţinut un discurs în care a acuzat guvernul de ''cea mai proastă gestionare a crizei de pe toată planeta'' şi că ar fi ''ascuns informaţii care puteau salva vieţi'', ameninţând totodată executivul condus de Sanchez că îl va da în judecată.

La Barcelona manifestanţi adunaţi în circa 500 de vehicule au format de asemenea o caravană de protest în centrul oraşului, din unele vehicule auzindu-se muzică militară şi imnul Spaniei. Printre alte oraşe în care s-au desfăşurat astfel de proteste se numără Sevilla, Valencia, Murcia sau Logrońo.

Premierul Pedro Sanchez a prezentat miercuri scuze pentru erorile comise în gestionarea pandemiei de COVID-19 şi a cerut unitate pentru a ''desăvârşi'' victoria împotriva noului coronavirus. ''Am oprit împreună virusul, trebuie să desăvârşim în unitate această victorie şi trebuie să începem de asemenea uniţi reconstrucţia socială şi economică a ţării'', a spus el în faţa parlamentului, reunit pentru aprobarea unei noi prelungiri a stării de alertă.

Spania se numără printre ţările cele mai îndoliate de pandemia de COVID-19, înregistrând până vineri 28.628 de decese în rândul celor peste 234.824 de persoane testate pozitiv pentru noul coronavirus.

Comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Dunja Mijatovic, a declarat miercuri că ''pacienţi infectaţi au fost pur şi simplu abandonaţi'' în unele state europene ale căror sisteme sanitare au fost copleşite de valul de persoane infectate cu COVID-19, printre care a menţionat şi Spania.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367