REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Milioane de afgani, între care copii, în pericol să moară de foame, avertizează ONU

Milioane de afgani, între care copii, în pericol să moară de foame, avertizează ONU

Replica API 26 octombrie 2021 | 00:00 489

Milioane de afgani, inclusiv copii, ar putea muri de foame dacă nu se iau măsuri urgente pentru a scoate Afganistanul din pragul colapsului, a avertizat un important oficial ONU, cerând deblocarea fondurilor pentru eforturi umanitare în această ţară, relatează luni Reuters, citată de Agerpres.

Directorul executiv al Programului Alimentar Mondial (PAM), David Beasley, a declarat pentru Reuters că 22,8 milioane de persoane - mai mult de jumătate din populaţia de 39 de milioane de locuitori a Afganistanului - se confruntă cu o nesiguranţă alimentară acută şi se "îndreaptă către foamete", comparativ cu 14 milioane cu doar două luni în urmă.

"Copii vor muri. Oameni vor muri de foame. Lucrurile se vor înrăutăţi mult", a declarat el în Dubai.

"Nu ştiu cum să nu existe milioane de oameni, mai ales copii, care să nu moară în ritmul în care mergem cu lipsa finanţării şi prăbuşirea economiei", a mai spus el.

Afganistanul a fost cufundat în criză în august după ce talibanii au înlăturat guvernul susţinut de Occident, determinând donatorii internaţionali să blocheze miliarde de dolari, bani destinaţi economiei dependente de ajutor financiar.

Criza alimentară, agravată de schimbările climatice, era resimţită în Afganistan chiar înainte de sosirea la putere a talibanilor.

"Ceea ce prezicem se întâmplă mult mai repede decât am anticipat. Kabulul a căzut mai repede decât oricine a anticipat şi

economia se prăbuşeşte şi mai repede", a mai spus Beasley.

Oficialul ONU a declarat că banii alocaţi pentru ajutor pentru dezvoltare ar trebui realocaţi pentru ajutor umanitar, ceea ce unele ţări au făcut deja, sau fondurile îngheţate ar trebui canalizate prin intermediul PAM.

"Trebuie deblocate aceste fonduri pentru ca oamenii să poată supravieţui", a mai spus el.

Programul Alimentar Mondial are nevoie de până la 220 de milioane de dolari lunar pentru a furniza parţial alimente pentru cele aproape 23 de milioane de persoane vulnerabile în condiţiile în care iarna se apropie, notează sursa citată.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102