REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.1° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.1° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Militarii americani au investit 50.000 de dolari în heliportul Spitalului Judeţean Constanţa

Militarii americani au investit 50.000 de dolari în heliportul Spitalului Judeţean Constanţa

Replica API 9 septembrie 2011 | 00:00 110

Căpăţână: Sper ca acest heliport să fie cât mai puţin folosit

Căpăţână: Sper ca acest heliport să fie cât mai puţin folosit

Heliportul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a fost inaugurat, vineri, 9 septembrie a.c., de către militarii americani pe acorduri de fanfară. Heliportul a fost realizat de către 10 infanterişti marini din cadrul Detaşamentului de Ingineri Combatanţi Black Sea Rotational Force-11 aparţinând Corpului Puşcaşilor Marini ai SUA. Valoarea heliportului se ridică la 50 de mii de dolari, iar investiţia a fost realizată în aproximativ 1400 de ore. Platforma pentru operarea elicopterelor din curtea Spitalului Judeţean Constanţa va fi folosită de către militari americani sau de către militari din statele partenere care vor participa la exerciţiile de antrenament de la Centrul administrativ din Mihail Kogălniceanu, poligonul Babadag, de către structurile Ministerului Apărării din zona Dobrogea şi reprezentanţi ai sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă.

"Sunt emoţionat pentru că sunt alături de foştii mei colegi. Sunt ofiţer în rezervă şi ani la rând am fost alături de cei din armata română şi o scurtă perioadă de timp, la un curs de instruire, alături de cei din armata americană. Daţi-mi voie să fiu emoţionat pentru că sunt întors ca într-o veche şi dragă familie. Sunt emoţionat pentru că prin funcţia pe care o deţin inaugurez acest heliport care va sluji pentru ceea ce înseamnă evacuare de urgenţă nu numai pentru civili, ci şi pentru militari. Ceea ce a făcut armata americană este un lucru deosebit. Le mulţumesc foarte mult şi sper ca astfel de colaborări să continue pentru că suntem aici, alături de ei, pentru toate necazurile posibile prin care trec. Sper ca acest heliport să fie cât mai puţin folosit", a declarat managerul Spitalului Judeţean, dr. Dănuţ Căpăţână. Oficialul spitalului a anunţat că în perioada următoare va încerca să realizeze, din fonduri proprii, semanalizarea cu lumini pe timp de noapte a heliportului care va permite aterizarea elicopterelor mari pentru transportul pacienţilor.

Comandantul Cardella: Lăsăm în urmă o moştenire pozitivă şi durabilă

Nelson Cardella, comandantul Detaşamentului Puşcaşilor Marini ai SUA, a declarat că acest proiect este un simbol pentru parteneriatul dintre România şi SUA, iar obiectivul militarilor americani a fost acela de a lăsa în urmă o "moştenire" pozitivă şi durabilă. "Vă mulţumesc că aţi venit să sărbătorim împreună această realizare. Inginerii Puşcaşi Marini de la Black Sea Rotational Force-11, contractorii români şi forţele Armatei române prezintă cu mândrie Spitalului Judeţean Constanţa şi comunităţilor din sud-estul României această nouă platformă de aterizare pentru elicoptere. Acest proiect este un simbol pentru cooperare şi pentru parteneriatul dintre România şi SUA, dar este mai mult decât un simbol pentru că această structură poate însemna salvarea de vieţi nu numai ale personalului militar, dar şi ale populaţiei din judeţul Constanţa. Investiţia va face o diferenţă importantă pentru mulţi ani de acum înainte", a spus comandantul Nelson Cardella, care a mai adăugat că: "Aceasta a fost misiunea noastră aici de a face diferenţa pentru anii care vor veni. Deşi am stat doar 5 luni în frumoasa dumneavoastră ţară şi în această regiune, obiectivul nostru a fost să lăsăm în urmă o moştenire pozitivă şi durabilă care să stea la baza unui parteneriat puternic şi de lungă durată pentru sprijinirea partenerilor noştri militari în dezvoltarea viitoare a acestui proiect care va rezista şi după ce noi nu vom mai fi. Sunt mândru de realizările militarilor mei şi sunt foarte mândru şi fericit că am construit un parteneriat şi mai puternic cu România cu forţele Armatei române şi cu comunitatea din Constanţa care ne-a fost o gazdă primitoare şi generoasă timp de 5 luni", a spus comandantul Cardella.

Heliport pentru elicoptere militare MEDEVAC şi elicoptere SMURD

La rândului său, directorul exerciţiului Black Sea Rotational Force-11, căpitanul comandor Gigi-Cristinel Uce, a dat citire mesajului şefului Statului Major al Forţelor Navale din România, viceamiral Aurel Popa: "Inaugurarea patformei de aterizare pentru elicoptere reprezintă un eveniment deosebit pentru Constanţa, pentru populaţia din zonă, dar şi pentru militarii staţionaţi aici, atât militari români cât şi militari străini. Platforma de operare a elicopterului este destinată transportului urgenţelor medicale la şi de la Spitalul Judeţean Constanţa şi permite aterizarea elicopterelor militare varianta MEDEVAC şi a celor din sistemul naţional SMURD. Platforma pentru operarea elicoterelor va fi folosită de către militari americani sau de către cei din statele partenere care vor participa la exerciţiile de antrenament de la centrul administrativ de la Mihail Kogălniceanu, poligonul Babadag, de către structurile Ministerului Apărării din zona Dobrogea şi de reprezentanţi ai sistemului naţional de servicii medicale de urgenţă. Existenţa acestei facilităţi în cadrul Spitalului Judeţean Constanţa, cea mai importantă structură medicală din această zonă, va aduce o îmbunătăţire majoră serviciilor medicală de urgenţă, reducându-se substanţial timpul de acordare a asistenţei medicale în situaţii de urgenţă".

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614