REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.9° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
5.9° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Mina marină distrusă pe plaja din Sfântu Gheorghe avea o încărcătură de 20 de kg de material exploziv. Video

Mina marină distrusă pe plaja din Sfântu Gheorghe avea o încărcătură de 20 de kg de material exploziv. Video

Cristina BĂRBUCEANU 30 ianuarie 2023 | 00:00 2857

În cursul zilei de joi, 26 ianuarie, o mină marină care provine din războiul desfășurat între Ucraina și Federația Rusă, a fost descoperită în Sfântu Gheorghe, chiar la mal. Militarii, printre care căpitanul comandor Gherghinescu Cătălin, dar și maistrul militar principal Tianu Florin, au participat la intervenție, alături de alți 5 militari, pentru a eradica mina marină. Intervenția a fost un real succes, încheindu-se fără pierderi umane sau materiale.

Mina marina distrusa pe plaja din Sfantu Gheorghe avea o incarcatura de 20 de kg de material exploziv. VideoCăpitan comandor Gherghinescu Cătălin

A cincea mină marină din România, eliminată cu succes

Încă de la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina, desfășurat pe teritoriul Ucrainei, a început să se instaleze îngrijorarea mai ales în rândul constănțenilor, dat fiind faptul că orașul nostru este foarte aproape de Ucraina. Așa se face că se întâmplă ca pe mare să mai ajungă mine marine, ca urmare a desfășurării de forțe dintre Ucraina și Federația Rusă. Ultima mină a ajuns în România, la Sfântu Gheorghe, mai exact, joi, 26 ianuarie. În mod evident, militarii au identificat-o imediat și au acționat în consecință.

Eroii nu trebuie niciodată lăsați în anonimat, mai ales când aceștia salvează multe vieți omenești. Astfel că am stat și noi de vorbă cu o parte dintre cei care au acționat la Sfântu Gheorghe, pentru asigurarea zonei și pentru eradicarea minei marine identificate la mal. Căpitan comandor Gherghinescu Cătălin, șeful secției scafandri de luptă EOD, a vorbit, legat de evenimentul care s-a terminat cu bine: „În legătură cu intervenția noastră de joi, 26 ianuarie a.c., vă pot spune că acțiunea este una specifică activității pe care noi o desfășurăm. Ca și elemente de noutate față de celelalte intervenții realizate în 2022, de exemplu, dacă vorbim de acest tip de mină, au fost două elemente de noutate: această mină a fost eșuată pe mal, la un metru de linia țărmului, iar al doilea element de noutate pentru Forțele Navale a fost dezvoltarea unei capabilități care să fie pregătită să intervină în cadrul Regimentul de Infanterie Marină. Nu știu dacă știați, dar noi acolo, la Babadag, avem un serviciu de luptă intervenții EOD identic ca cel al unității noastre, iar ca și zonă de acțiune este doar județul Tulcea, partea de uscat.”

Mina marina distrusa pe plaja din Sfantu Gheorghe avea o incarcatura de 20 de kg de material exploziv. VideoMina marină descoperită la Sf. Gheorghe

Despre mina găsită aproape la mal, militarul a spus: „Mina este una de proveniență URSS, ea se află în dotarea Forțelor Navale atât ale Ucrainei, cât și ale Federației Ruse. A fost o mină ca și la celelalte 4 intervenții pe care le-am desfășurat noi în cursul anului 2022 și da, era activă. Acest tip de mină, după lansare și intrarea în dispozitiv, ea, prin acele elemente de inițiere galvanice pe care le are, rămâne activă pentru o perioadă nelimitată de timp.”. Astfel că mina, folosită actualmente în războiul dintre Ucraina și Rusia, reprezenta un real pericol pentru oameni, dat fiind faptul că era amorsată și putea oricând exploda, dacă nu era manevrată corespunzător. 

Desigur, nu e o muncă ușoară a militarilor, mai ales când vine vorba de eradicarea unor mine marine, după cum chiar Căpitanul comandor a declarat: „Nu putem spune că misiunile EOD sunt ușoare, dar aplicând cu riguozitate procedurile specifice pentru intervenții la dispozitive explozibile neexplodate și respectând tot protocolul, ținând cont de toate măsurile de siguranță, noi o transformăm într-o activitate de rutină, având în vedere că este a cincea intervenție.”. Amintim, pe această cale, că alte 4 mine marine au fost descoperite în România, odată cu izbucnirea războiului din Ucraina. În plus, „sunt foarte multe riscuri pe care operatorul EOD și le asumă, dar încercăm să le diminuăm, să le identificăm, să aplicăm toate regulile și măsurile de siguranță și procedurile specifice astfel încât acestea să fie aproape de zero. Nu putem spune că nu există risc într-o astfel de misiune, cum de altfel nu putem spune că o procedură EOD e sigură. Toate au un gram de risc pe care ni-l asumăm; încercăm doar să îl limităm.”, deci riscul este mare, dar dacă militarii sunt pregătiți, intervenția are finalitatea dorită.

Mina marina distrusa pe plaja din Sfantu Gheorghe avea o incarcatura de 20 de kg de material exploziv. VideoCăpitan comandor Gherghinescu Cătălin

La Sfântul Gheorghe au acționat, „pe lângă Serviciul de Luptă din cadrul diviziunii format din 5 militari, și Serviciul de Luptă al Regimentului de Infanterie Marină, format din 2 militari, deci în total 7.”

Dar cum au acționat militarii pentru a eradica mina? „Intervenția noastră este conform procedurilor specifice: se montează o încărcătură pe corpul minei, în zona de unde noi luăm datele pentru intervenție, iar inițierea se face de la distanța de siguranță, astfel încât toate obiectivele și personalul care acționează să fie în siguranță.”, a adăugat militarul. Dar, datorită pregătirii riguroase a militarilor, nu au existat niciun fel de pierderi.

Atenție localnici dar și turiști la acele mine marine! Riscul e enorm, și de aceea persoanele competente trebuie sesizate în momentul în care întâlniți astfel de obiecte. „Minele sunt periculoase pentru că, așa cum am spus, acele elemente galvanice rămân active nelimitat în timp și orice șoc puternic care ar îndoi sau rupe acele elemente ar duce la declanșarea încărcăturii și, implicit la niște distrugeri pe care nu ni le dorim. Așa cum am spus, minele, imediat după lansarea lor, indiferent dacă au ieșit dintr-un baraj sau apar în derivă, sunt periculoase.”, după cum a conchis căpitanul comandor, Gherghinescu Cătălin.

Video:

„Vorbim de 20 de kilograme de trotil”

Și maistrul militar principal, Tianu Florin, operator principal în cadrul secției scafandri EOD, a participat la intervenția de la Sfântu Gheorghe și ne-a oferit detalii de la intervenție: „Joi, 26 ianuarie, am fost comandantul secției de intervenție, împreună cu 4 alți colegi și 2 militari din cadrul Regimului de Infanterie Marină. A fost o intervenție complicată în sensul că am ajuns greu acolo. A durat ceva timp, dar intervenția la mină am încercat noi să o facem cât mai scurtă. Am acționat prin plasarea unei încărcături de exploziv lângă mină. Am avut și o dună de nisip în fața noastră. Avem echipamente de protecție, veste de protecție balistice și căști de protecție, suntem pregătiți; avem niște proceduri pe care noi trebuie să le respectăm. Totul a decurs conform procedurii.”. Echipa a ajuns la Sfântu Gheorghe cu o ambarcațiune a scafandrilor militari; echipamentul a fost rapid încărcat în ambarcațiune pentru ca militarii să acționeze cât mai repede.

Mina marina distrusa pe plaja din Sfantu Gheorghe avea o incarcatura de 20 de kg de material exploziv. VideoMaistru militar principal, Tianu Florin

Și maistrul militar a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește aceste mine marine, oferind sfaturi pentru ca o tragedie să fie evitată: „Din păcate, aceste mine marine sunt fatale. Acele 3 elemente galvanice care se văd nu trebuie atinse sub niciun fel. Din fericire pentru noi, apa mării și valurile nu au forța necesară pentru a le deforma, dar o forță mecanică mai mare sau o lovire a acelor elemente și intrarea în reacție a celor două substanțe poate duce la detonarea muniției și vorbim de 20 de kg de trotil; pe lângă acestea sunt și schijele rezultate din corpul minei, proiectile mici.”.  

Dar unde se afla exact mina marină? „Mina se afla pe plaja Sf. Gheorghe, eșuată la mal. Când se retrăgea valul era pe uscat, când venea valul, mina era puțin în apă. Adică n-a fost nevoie de echipament de scufundare. Am reușit să punem încărcătura, am intrat puțin în apă, dar nu a fost problemă. Am încercat să limităm timpul de expunere la mină. În jumătate de oră, din momentul în care am ajuns la locul respectiv, mina a fost distrusă.”, a conchis maistrul militar principal, Tianu Florin.

Video:

Echipamentul de ultimă generație ușurează enorm munca militarilor

Maistrul militar principal a vorbit și despre echipamentele de ultimă generație pe care militarii le folosesc la astfel de intervenții, dar și la intervențiile de tip antitero. Desigur, echipamentele pot fi observate și în imaginile, dar și în materialul audio-video de mai jos. „Echipamentele ne ajută foarte mult. Avem un sonat cu scanare laterală autonom. Ne ajută să limităm și să reducem timpul de a descoperi o anumită țintă. Dacă înainte făceam o căutare instrumental și dura 10 zile să acopăr un km pătrat, acum în 2 ore pot face această căutare cu ajutorul sonarului cu scanare laterală Remus 100. El merge singur pe sub apă, își face misiunea, îl recuperez, descarc datele și le interpretez. Elimin factorul uman și eroarea factorului uman. Dacă este ceva acolo, sonarul va detecta. El poate detecta obiecte submerse: cauciucuri, mine, bombe, ce ne interesează pe noi. Acum, la ce suntem trimiși să căutăm; în general la mine și bombe suntem trimiși.”

Mina marina distrusa pe plaja din Sfantu Gheorghe avea o incarcatura de 20 de kg de material exploziv. VideoSonarul cu scanare laterală Remus 100

Sonarul are și o cameră care înregistrează imaginile și doi senzori care bat lateral pentru a arăta un fel de radiografie a fundului mării. Sunt 3 metri pe care sonarul nu îi vede, dar ei sunt acoperiți de cameră.

Mina marina distrusa pe plaja din Sfantu Gheorghe avea o incarcatura de 20 de kg de material exploziv. VideoSub sonar se află camera 

În afară de sonar, care găsește obiectele fără intervenția omului, sunt și echipamente pe care scafandri le folosesc pentru a continua treaba sonarului: „După ce am căutat și am descoperit un posibil obiect, nu putem ști sigur ce e acolo, va trebui să introducem și factorul uman în această ecuație și scafandrul se va echipa corespunzător. Dacă avem o mină cu influență acustică sau magnetică, folosim un aparat de scufundare cu circuit închis-semiînchis LAR 7000: nu scoate bule, nu face gălăgie, nu are amprentă magnetică. Deci sunt sigur când intervin la o mină de acest tip.

Mina marina distrusa pe plaja din Sfantu Gheorghe avea o incarcatura de 20 de kg de material exploziv. Video   Cutia neagră reprezintă aparatul de scufundare cu circuit închis-semiînchis LAR 7000

Iar dacă trebuie să intervenim pe uscat, folosim diverse scule: o trusă Hook and Line pe care noi o folosim. Noi avem posibilitatea și competența de a interveni și la uscat, la obiecte și colete suspecte de pe uscat, inclusiv când facem controale antitero la clădiri și încăperi. Putem scoate un colet suspect dintr-o încăpere fără a atinge acel diplomat sau acel rucsac: avem scripeți, ventuze, clești pentru a mă folosi de configurația încăperii din jur: tocul ușii, părți în tavan, găuri.”.

Mina marina distrusa pe plaja din Sfantu Gheorghe avea o incarcatura de 20 de kg de material exploziv. VideoMaistrul militar ne prezenta trusa Hook and Line

Tragem de aici concluzia că suntem pe mâini bune, grație militarilor bine-pregătiți, gata oricând să intervină, dar și echipamentelor de ultimă generație folosite de aceștia. 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cati bani ia asta cand sta degeaba?
0
5
Felicitari baieti!!! Avem personal bine pregatit, pacat ca cei promovati sunt in continuare betivii si puturosii de la birouri care n au vazut marea aproape niciodata! Oare cand va avea si Marina asta un lider adevarat ?
13
2
Si totusi eroii sunt cei care au murit!!!!!!!
2
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614