REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
18.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Ministerul Afacerilor Externe, recomandări pentru cetățenii români din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Ministerul Afacerilor Externe, recomandări pentru cetățenii români din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord

Replica API 28 martie 2020 | 15:50 1045

În contextul demersurilor întreprinse de autoritățile britanice în vederea gestionării și prevenirii infecției cu COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe recomandă lucrătorilor, cetățeni români, care se află la acest moment în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord ca, în cazul în care întâmpină probleme legate de contractele de muncă, să aibă în vedere următoarele demersuri:

Lucrători cu contracte de muncă în derulare:

Angajații/ lucrătorii (de agenție, ”zero” ore) care au un contract de muncă în derulare sunt sfătuiți să își contacteze angajatorul cu privire la deciziile luate de acesta în contextul măsurilor anunțate de autoritățile britanic.

Măsurile adoptate de Guvernul britanic prevăd următoarele:

- munca la distanță; unde nu este posibil, program de muncă flexibil, distanțare lucrători (2 metri).

- concediu medical de bază (Statutory Sick Pay) din prima zi de infectare/autoizolare COVID19 și, dacă contractul prevede, Contractual Sick Pay.

- Coronavirus Job Retention Scheme (disponibilă din aprilie) - plata (pentru 3 luni) unei subvenții de 80% din salariul persoanelor în șomaj tehnic (furloughed workers), desemnate de angajatori, spre evitarea concedierii (max. 2500 lire sterline/lună); angajatorul solicită subvenții.

- accesarea de urgență a Universal Credit (beneficii sociale).

Lucrătorii pe cont propriu (self-employed):

- accesarea de urgență a Universal Credit și Employment and Support Allowance (beneficii sociale), în lipsa dreptului la concediu medical și sprijin financiar.

- Self-employment Income Support Scheme (disponibilă din iunie) - accesarea (pentru 3 luni) unei subvenții în valoare de 80% din media venitului lunar din ultimii trei ani (max. 2500 lire sterline/lună), conform eligibilității.

- - Business Interruption Loan Scheme (disponibila în prezent), accesare împrumuturi fără dobândă pe o perioadă de 12 luni (conform eligibilității).

- amânarea plății taxelor datorate la 31 iulie 2020 pentru ianuarie 2021.

Lucrători cu contracte de muncă finalizate:

Persoanele pentru care perioada contractuală a expirat au următoarele posibilități:

- încasarea drepturilor izvorâte din derularea contractului de muncă; solicitarea drepturilor de șomaj și beneficii sociale;

- cei care nu și-au recuperat în totalitate, pe cale amiabilă, drepturile legate de raporturile de muncă, să se adreseze serviciului public de mediere ACAS (telefon 0300 123 1100) sau agenției de administrare fiscală (HM Revenue and Customs), înainte de a părăsi teritoriul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, pentru a semnala aspectele problematice legate de derularea/ încetarea contractului de muncă.

P.I.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Mai bine da vina acasa decat sa ajunga ingrasamant de pamant la putorile alea de englezi. Veniti acasa ca aia se urasc intre ei dar pe altii ...
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102