REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ministerul Agriculturii clarifică: nu desfiinţează staţiunile de cercetare şi dezvoltare agricolă

Ministerul Agriculturii clarifică: nu desfiinţează staţiunile de cercetare şi dezvoltare agricolă

Replica API 20 iunie 2018 | 00:00 290

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a adus clarificări cu privire la reorganizarea celor 13 stațiuni de cercetare – dezvoltare, printre care se află și Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, prevăzută într-un proiect de act normativ. Potrivit reprezentanților ministerului de resort, reorganizare nu implică desființarea, ci scopul este de a eficientiza activitatea desfășurată în unitățile care fac obiectul proiectului.

„Propunerea de reorganizare a celor 13 stațiuni de cercetare-dezvoltare nu implică și desființarea acestora. Scopul acestei acțiuni este de a eficientiza activitatea desfășurată de stațiunile care fac obiectul proiectului de act normativ, precum și de a valorifica produsele rezultate în urma activității de cercetare-dezvoltare.

De altfel, capacitatea de investiții va crește și vor fi prevăzute sume mai mari pentru administrarea și întreținerea bunurilor aflate în proprietatea stațiunilor, reorganizarea permițând finanțarea acestora atât de la bugetul de stat, cât și din venituri proprii.

Prezentul proiect de act normativ va prioritiza activitățile specifice ale stațiunilor prin cunoașterea clară a patrimoniului și a domeniului de activitate al fiecărei stațiuni, fapt ce va ajuta la relansarea și productivitatea sectorului de cercetare-dezvoltare”, au arătat reprezentanții Ministerului Agriculturii.

Prin Hotărârea de Guvern inițiată de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, la propunerea Academiei de Științe Agricole și Silvice (ASAS), în conformitate cu Legea nr. 45/2009 există obligația că unitățile de cercetare-dezvoltare să se reorganizeze. Ca atare, prezentul proiect de Hotărâre de Guvern pune în practică o obligație ce revine ASAS și MADR potrivit normei juridice mai sus menționată.

De la 1 ianuarie 2017 , au fost reorganizate 37 unități de cercetare-dezvoltare față de numai 3 unități în perioadă 2009-2016. Din ianuarie 2018 și până în prezent au fost reorganizate 15 unități de cercetare-dezvoltare.

Reamintim că Ministerul Agriculturii vrea să reorganizeze 13 institute şi staţiuni de cercetare-dezvoltare agricolă, instituţii aflate în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice “Gheorghe Ionescu – Şişeşti”,

Printre stațiunile vizate sunt: Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Băneasa, din Bucureşti, Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Băneasa, Staţiunea de Cercetare - Dezvoltare pentru Creşterea Bovinelor Târgu Mureş, din Sângeorgiu de Mureş, prin fuziune prin absorbţie cu Staţiunea de Cercetare şi Producţie pentru Creşterea Bovinelor Sighet, Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea-Ciuc, Staţiunea de Cercetare şi Producţie a Cartofului Miercurea-Ciuc, Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură Voineşti, judeţul Dâmboviţa, Staţiunii de Cercetare şi Producţie Pomicolă Voineşti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Protecţia Plantelor Bucureşti, Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Montanologie Cristian - Sibiu, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Teleorman, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Secuieni, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Valu lui Traian, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Livada, Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Agricolă Mărculeşti şi Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură şi Vinificaţie Drăgăşani.

“Scopul prezentului proiect de act normativ este acela de a eficientiza activitatea de cercetare–dezvoltare desfăşurată de institutele şi staţiunile ce fac obiectul acestuia, pe de o parte, şi o mai bună valorificare comercială a produselor cercetării - dezvoltării, pe de altă parte”, arată nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

F.B.

Citește și:

https://www.replicaonline.ro/guvernul-pregateste-desfiintarea-unor-statiuni-de-cercetare-dezvoltare-agricola-ce-se-intampla-cu-cea-de-la-valu-358663/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367