REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.6° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Ministerul Culturii duce cu zăhărelul „Oleg Danovski”. Finanţare, târâş-grăpiş, cu promisiuni

Ministerul Culturii duce cu zăhărelul „Oleg Danovski”. Finanţare, târâş-grăpiş, cu promisiuni

Replica API 12 februarie 2015 | 09:06 131

Le-a trecut din nou glonţul pe la ureche

Le-a trecut din nou glonţul pe la ureche

Daniela Vlădescu

Nu există an în care să nu se audă din partea Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” vestea desfiinţării. Debutul acestui an s-a făcut din nou sub zodia acestui apel disperat, managerul TNOB, Daniela Vlădescu, anunţând că bugetul alocat anul acesta de ministerul Culturii nu este suficient pentru a asigura funcţionarea pe tot parcursul anului.

Prin tăierea unui procent de 30% din buget, adică peste un milion de lei, cei 127 de artişti, şi-aşa insuficienţi, au trăit cu ameninţarea rămânerii pe drumuri. Miercuri, Vlădescu a primit asigurări din partea ministerului Culturii că aspectele financiare se vor clarifica şi nu trebuie decât să reziste cu bugetul stabilit până în primăvară.

„Este o situaţie care se pare că se regăseşte la nivelul multor instituţii, cu reparaţii înspre jumătatea anului, cu rectificări, aşa că suntem mult mai optimişti. Practic, am pus pe hârtie tot ceea ce ne-ar trebui şi, cu promisiunile că la prima rectificare de dinainte de sfârşitul semestrului, vom putea să recuperăm din acest deficit şi mergem mai departe. (...) Din câte am înţeles, este o situaţie de început de an, care se va remedia, pentru că toate instituţiile au fost acum afectate. La toate instituţiile s-a tăiat acelaşi procent de 30% din buget. (...) Anul acesta tot aşa am început, cu bugetul de anul trecut, pentru că acum am înţeles şi eu, aşa se bugetează instituţiile, cu cel iniţial, de anul trecut. Acum sunt liniştită, faţă de cum eram ieri (marţi – n.r.), de nu ştiam ce ni se poate întâmpla... Era mai simplu dacă ni se şi spunea de la bun început. (...) Cam până în aprilie, mai, dar şi atunci sperăm să şi căpătăm... bine, noi avem banii de salarii, dar nu există banii şi pentru colaboratorii noştri permanenţi, fără de care noi nu putem funcţiona”, ne-a spus Daniela Vlădescu.

TNOB se află într-o situaţie delicată. Cu cele mai mici salarii şi cu absenţa cadrului legislativ care să regleze numărul necesar de personal, Vlădescu a purtat tratative cu cei de la ministerul Culturii, pentru prima dată, cu reticenţă. „Am avut ceva încredere, pentru că nouă din ce ni s-a promis ni s-a dat din partea ministerului. Dar, de data asta, nu mai ştiam... Noi ne confruntăm cu problemele noastre, pe care le moştenim din 2010, cu organigrama foarte mică, salariile foarte mici, le tragem de la Consiliul Judeţean după toate restructurările şi tăierile de atunci. Există legi care nu-ţi dau voie să măreşti salariile sau să se stabilească posturi noi şi, atunci, nu există un temei legal prin care noi să cerem să intrăm în rândul lumii. Aşa ne-a moştenit ministerul Culturii, deja decimaţi şi cu cele mai mici salarii din ţară. Doza de oxigen ne-a fost dată astăzi şi suntem mai optimişti”, ne-a mai spus managerul TNOB.

TNOB a scăpat ca prin urechile acului de desfiinţarea promisă de Consiliul Judeţean Constanţa. În urmă cu cinci ani, exista pericolul restructurării teatrului, însă a fost preluat de ministerul Culturii.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218