REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
11.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Ministerul de Interne te-ar putea lăsa pieton din cauza unei amenzi. Şoferii sunt indignaţi: "Plătesc când pot eu, nu când vor ăştia"

Ministerul de Interne te-ar putea lăsa pieton din cauza unei amenzi. Şoferii sunt indignaţi: "Plătesc când pot eu, nu când vor ăştia"

Replica API 25 februarie 2013 | 00:00 90

Guvernanţii vor să modifice regulile

Guvernanţii vor să modifice regulile

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vrea să modifice Regulamentul de aplicare a OUG privind circulaţia pe drumurile publice. MAI va supune dezbaterii publice modificările, una dintre ele referindu-se la sancţionarea drastică a celor care nu îşi achită amenzile în termenul legal.

Astfel, se doreşte "introducerea sancţiunii suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule în cazul nerespectării obligaţiei de a achita amenda contravenţională în termenul prevăzut de lege". "În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, MAI supune dezbaterii publice proiectul pentru modificarea şi completarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. Reglementarea propusă urmăreşte crearea premiselor necesare actualizării permanente a evidenţei vehiculelor înmatriculate, facilitând identificarea utilizatorilor acestora şi instituirea unui mecanism suplimentar de asigurare a executării sancţiunii amenzii contravenţionale, care, pe cale de consecinţă, va reduce substanţial posibilitatea de fraudare a prevederilor legale menite să asigure disciplina şi siguranţa traficului rutier", se motivează în demersul MAI. Printre cei mai afectaţi de o asemenea reglementare se numără cei care au profesia de şofer şi în cazul suspendării permisului de conducere, ar rămâne fără un loc de muncă. De menţionat că, în prezent, amenda care nu este achitată în termen legal se "transferă" la Serviciul Taxe şi Impozite, adică se adaugă la dările obligatorii anuale.

"O ghiduşie să mai bage ceva bani la buget, să acopere cheltuieliile parlamentarilor"

"Nu este corect. Păi la criza în care trăim, nu putem să fim de acord cu aşa ceva. Cum să nu ne afecteze, noi din asta trăim? Dacă am avea stocuri de bani, să zici că vine toată lumea să ne amendeze şi dăm la toată lumea că avem bani, nu ar fi nici o problemă, dar nu avem astfel de stocuri. (...) Guvernanţii să se ocupe de locurile de muncă, a trecut un an de zile şi nu am văzut nici o schimbare. Eu nu sunt de acord să mi se suspende dreptul de a conduce dacă nu achit amenda. Să se meargă în instanţă, dacă instanţa hotărăşte, ne supunem deciziei, dar nu să iei permisul omului, mai ales după două zile. Totul a crescut, preţurile au crescut, la motorină în loc să vină în jos, preţurile au crescut, la cauciucuri la fel, uleiuri ş.a.m.d. De la 300 de parlamentari câţi erau, s-a votat un referendum, s-au făcut 600. Ei nu spun că şi ei cheltuie? Nu, se acoperă prin astfel de propuneri aberante. Părerea mea este că nu se poate aşa ceva, să ne lase în pace. Am greşit, plătesc, dar plătesc când pot eu, nu când vor ăştia", a declarat, constănţeanul Iordan, şofer de microbuz. Un alt şofer de microbuz îşi arată indignarea faţă de această reglementare: "Ce pot să mai spun? În loc să se preocupe să creeze oportunităţi pentru tineri, pentru că pleacă toată lumea din ţară, guvernul nostru iubit face ce face şi mai scoate o ghiduşie să mai bage ceva bani la buget, să acopere cheltuieliile parlamentarilor. Mi se pare o decizie cât se poate de proastă, pentru că ăştia profită de noi în ultimul hal. Credeţi că eu nu-mi plătesc amenzile? Mai devreme sau mai târziu tot le plătim, dar pe cei care nu şi-au plătit şi nu-şi plătesc amenzile vreodată, cine-i vede? Până la urmă tot cei cinstiţi au de tras, pentru că asta-i România".

Unii transportatori salută ideea: "Statul nu o poate duce bine dacă aşteaptă 1 an de zile să încaseze amenzile"

Alţi şoferi s-au declarat însă convinşi că o astfel de propunere a MAI nu va deveni lege: "E o propunere, vor vedea că lumea nu este de acord, şi vor renunţa la ea". Opinie diametral opusă faţă de şoferii de mai-sus au avut-o reprezentanţii din conducerile a două firme de transport persoane. Exemplificăm, în acest sens, punctul de vedere al reprezentatului societăţii Transevren: "Mi se pare foarte normal. Şi vă explic de ce: aşa cum orice firmă care nu încasează, moare, aşa şi statul nu o poate duce bine dacă aşteaptă 1 an de zile să încaseze amenzile. Ar fi o măsură normală, ca în orice ţară civilizată".

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367